Cum s-au scris certificatele de nastere ale capitalelor lumii (Galerie foto)

Duminica, 22 Iunie 2008, ora 12:22
3622 citiri
Cum s-au scris certificatele de nastere ale capitalelor lumii (Galerie foto)

Atena, Beijing, Londra, Moscova, Roma: capitale de imperii sau stralucitoare orase-cetate, busole pentru comertul si politica timpurilor, astazi sunt destinatii de vacanta si teme favorite de fotoreportaje de familie: "Am fost acolo, am vazut asta!"

Pentru ca Internetul si agentiile de turism exceleaza in informatii despre hoteluri, catedrale si muzee, acest articol nu isi propune decat sa va ofere un avant-gout pentru cateva locuri care au certificate de nastere scrise cu mult inainte de popasurile lui Bucur in Baragan.

Atena - Capitala Greciei

In fortareata naturala a marea stanci a Acropolei (Orasul de Sus), Atena era locuita in urma cu sase milenii de pelasgieni si apoi de ionieni. Locuitorii orasului i l-au consacrat zeitei Atena, zeita Intelepciunii in mitologia greaca.

Numele original al orasului era Athenai, la plural Athene, numele zeitei in dialectul local. Obiceiul de a numi un oras-stat cu forma de plural este specifica si altor cetati (Thebai si Mykenai), pentru ca acestea inglobau mai multe asezari invecinate.

Atena a cunoscut prima lui inflorire in epoca miceniana (1600-1100 i.H.). In secolul al V-lea i.C., sub guvernarea lui Pericle, Atena a atins apogeul cultural si militar, perioada fiind cunoscuta ca "varsta de aur a Atenei".

Dupa eliberarea Greciei de sub Imperiul Otoman, in 1834, Atena a fost proclamata capitala statului elen.

Beijingul - Capitala Chinei

Numele Beijing inseamna Capitala Nordului. In timpul Dinastiei Jin, orasul se numea Zhongdu, apoi, sub Dinastia mongola Yuan, s-a numit Dadu in chineza si Khanbaliq in mongola, nume care apare ca si Cambuluc in jurnalul lui Marco Polo.

Se considera ca Beijingul a fost cel mai mare oras din lume intre 1425 si 1650, precum si intre 1710 si 1825. In prezent, este al 17-lea oras ca marime din lume.

In 938, Dinastia Liao si-a stabilit capitala secundara in actualul Beijing, numind asezarea Nanjing (Capitala din Sud).

Beijingul este infratit cu Bucurestiul din iunie 2005, este al doilea municipiu din China, dupa Shanghai, si gazduieste Jocurile Olimpice de Vara 2008.

Londra - Capitala Marii Britanii

Etimologia toponimului Londra este un mister. O prima explicatie etimologica ii este atribuita lui Geoffrey of Monmouth, in Historia Regum Britanniae. Numele este descris aici ca provenind de la regele Lud care a cucerit asezarea si a numit-o Kaerlud, devenit Kaerludein si apoi London.

In secolul XX s-a mai gasit o explicatie etimologica, spunandu-se ca numele deriva din precelticul plowonida (rau adanc), de la Tamisa care trece prin oras. Numele a devenit apoi Plowonidonjon, Lundonjon, scurtat ulterior in Lundein si Lundyn, latinizat in Londinium si devenit Lundene pentru anglo-saxoni.

Legenda spune ca Londra a fost fondata de Brutus din Troia care i-a invins, ca sa le ia asezarea, pe uriasii Gog si Magog, orasul primind apoi numele de Troia Nova - New Troy.

Regele Aethelred si-a stabilit capitala la Londra si a dat legile Londrei in 978.

In secolul al XIX-lea, Londra a devenit cel mai mare oras al lumii si capitala Imperiului Britanic.

Moscova - Capitala Rusiei

Numele orasului vine de la raul care il traverseaza, Moscova, si ar insemna "intunecat". Atestarea documentara a Moscovei dateaza din 1147 cand Iuri Dolgoruki il invita pe printul Novgorodului cu chemarea "Vino, frate, vino la Moscova".

In ianuarie 1905, s-a instituit postul de guvernator al orasului sau primar, primul edil al Moscovei fiind Alexander Adrianov. Dupa Revolutia din 1917, mai exact in martie 1918, Moscova devine capitala Federatiei Ruse. Ulterior, a fost capitala Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice pana in 1991, iar in prezent este capitala Rusiei.

Moscova mai este cunoscuta si sub numele de A Treia Roma, prin care se intelege orasul european mostenitor al Imperiului Roman, adica al Romei, A Doua Roma fiind Byzantium (Constantinopolul).

Roma - Capitala Italiei

Toate drumurile duc la Roma. Roma - Caput mundi ("Capitala lumii"), la Citta Eterna ("Orasul etern"), Limen Apostolorum ("Pragul apostolilor"), la citta dei sette colli ("Orasul celor sapte coline"), l'Urbe ("Orasul")

Legenda consacra faptul ca Roma a fost intemeiata de gemenii Romulus si Remus pe 21 aprilie 753 i.Hr., iar dovezile arheologice sprijina teoria conform careia Roma s-a dezvoltat pornind de la asezari pastorale pe Dealul Palatin, construite in zona viitorului Forum Roman.

Orasul a devenit capitala Regatului Roman, a Republicii Romane (din 509 i.Hr. - 27 i.Hr., guvernata de Senat), si in final a Imperiului Roman din 27 i.Hr.

Timp de aproape o mie de ani, Roma a fost cel mai mare, mai bogat si mai important oras al lumii occidentale.

Vezi mai jos galeria foto

Capete de mort și simbolul invaziei ruse în Ucraina, pe gardul Ambasadei Franței din centrul Moscovei VIDEO
Capete de mort și simbolul invaziei ruse în Ucraina, pe gardul Ambasadei Franței din centrul Moscovei VIDEO
Trei capete de mort şi un ”Z” - simbolul intervenţiei ruse în Ucraina -, o ”frescă” de un gust îndoielnic, au fost desenate de anonimi pe zidurile sediului Ambasadei Franţei, în...
Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Autorităţile din capitala britanică au anunțat miercuri, 24 aprilie, că mai mulți cai, între care unul plin de sânge, au fost scăpaţi de sub control în Londra şi cel puţin o persoană...
#Capitala, #Londra, #Moscova, #Beijing, #atena, #oma , #experiment