Inteligenta artificiala a picat din nou testul lui Turing

Luni, 13 Octombrie 2008, ora 16:46
4706 citiri
Inteligenta artificiala a picat din nou testul lui Turing

Cu toate ca timp de 50 de ani s-a incercat si se tot incearca crearea unei masinarii inteligente, modelata dupa inteligenta umana, si care sa dea senzatia unei persoane in conversatie, computerele au picat din nou testul si nu au reusit sa treaca drept intelocutor real.

Testul, realizat de Kevin Warwick de la Universitatea din Reading a Scolii de Inginerie a Sistemelor, a fost facut sase entitati artificiale de conversatie (artificial conversational entities sau "ACEs"), potrivit informatiilor publicate luni pe itnews.com

Desi toate entitatile artificiale au trecut ca interlocutor real cel putin unei persoane, nu au reusit sa convinga 30% din participanti, picand testul stabilit prima data de Alan Turing in 1950.

Daca observatorul nu isi poate da seama care dintre interlocutorii sai este masina si care este omul, atunci entitatea artificiala va trece testul. Conversatia este limitata numai la text, urmarindu-se inteligenta conversatiei mai mult decat abilitatea masinii de a reproduce audio, iar ca mijloc de comunicare se foloseste o tastatura si un ecran.

Conform lui Kevin Warwick, testul a fost proiectat pentru a ridica nivelul de inteligenta artificiala. Warwick a explicat ca, in timp ce masinile inca nu sunt suficient de bune pentru a-i pacali pe toti oamenii, acestea au fost capabile totusi de sa-i pacaleaza pe unii. Cercetatorul a remarcat, de asemenea, ca abilitatile de conversatie la fiecare masina se ridica la un impresionant 80-90 %.

"Acest lucru demonstreaza cat de aproape sunt masinile de notiunile de baza a unei conversatii, pentru a ajunge la un numitor comun cu noi, intr-un mod in care sa ne faca sa ne simtim confortabil", a spus Warwick.

Testul Turing este un experiment care isi propune sa raspunda la intrebarea "Masinile gandesc?" si a fost conceput de Alan Turing in 1950.

Una din variantele de a afla daca o masina gandeste este sa o supunem unui anumit test propus pentru prima oara de Alan Turing. Conform acestui test, o anumita persoana - interogatorul trebuie sa faca diferenta intre o alta persoana si o masina doar pe baza unui simplu chestionar.

Daca cel care pune intrebarile nu reuseste sa distinga intre masina si celalalt om, masina a trecut testul si se poate spune ca ea gandeste.

Turing presupunea ca in jurul anului 2000 computerul va ajunge la performanta de a-l insela in 30 % din cazuri pe om in incercarea de a-l recunoaste ca fiind o masina si-l va confunda cu o alta persoana umana.

La aceasta varianta de testare s-au ridicat in principal doua tipuri de intrebari: o intrebare tehnica, legata de capacitatea de a construi o astfel de masina care sa ne ofere posibilitatea de a-i ghici identitatea in doar 70% din cazuri, si o intrebare epistemica - daca testul Turing ofera un bun temei pentru a acorda acelei masini statutul de entitate ganditoare

Pana acum nici un calculator nu a trecut testul Turing.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Lupta împotriva cancerului, mai ușoară cu ajutorul AI. Un mare spital din România cumpără un soft care va face în 30 de minute ce făcea un medic în câteva ore
Lupta împotriva cancerului, mai ușoară cu ajutorul AI. Un mare spital din România cumpără un soft care va face în 30 de minute ce făcea un medic în câteva ore
Cel mai mare spital din județul Galați va avea, în curând, soft pe bază de inteligență artificială, care va ajuta la tratarea cancerului. Softul va fi achiziționat cu bani de la bugetul...
#inteligenta artificiala, #ACEs, #Alan Turing, #interlocutor, #conversatie, #real, #pacali , #experiment