Top 10 fotografii de presa trucate (Galerie foto)

Sambata, 29 August 2009, ora 21:45
10219 citiri
Top 10 fotografii de presa trucate (Galerie foto)
foto: The New York Times

Fotoreporterii cauta mereu cadre senzationale, ziarele vor exclusivitati in prima pagina iar personalitatile trebuie sa arate intotdeauna impecabil.

Pentru ca pana acum nu s-a inventat un cadru perfect, oamenii au invatat sa modifice fotografiile dupa bunul plac, cu mult inaintea aparitiei computerelor sau a programelor de editare.

Amatorii de senzational au mers si mai departe, creand imagini false doar de dragul notorietatii sau pur si simplu ca o forma de amuzament. Indiferent cat de bine realizate sunt falsurile, trucajele vor fi descoperite, mai devreme sau mai tarziu, potrivit Comment Central.

Va prezentam in continuare 10 fotografii care au apucat sa faca inconjurul lumii fara ca nimeni sa suspecteze ca ceva nu este in regula cu ele.

Tortura din Irak, cu sediul la Londra

Cariera lui Piers Morgan, unul dintre cei mai controversati editori de ziar din istoria recenta a presei, s-a incheiat extrem de brusc, in 2004, cand a fost dat afara din redactia ziarului britanic Daily Mirror, de catre fortele de ordine.

Dupa cateva saptamani de scandal si acuzatii reciproce, Ministerul Apararii din Marea Britanie a dovedit ca fotografiile realizate de Morgan, ce infatisau prizonieri irakieni torturati de soldati britanici, erau trucate.

Ziarul a fost obligat sa-si ceara scuze pe prima pagina, publicand titlul "Scuze... am fost trasi pe sfoara".

Monstrul din Loch Ness

In 1934, colonelul Robert Wilson, un chirurg respectat al vremii, a publicat o fotografie in care apare celebrul monstru din Loch Ness, ridicandu-si gatul deasupra apei.

Abia dupa 60 de ani, in 1994, un batran de 90 de ani, pe nume Christian Spurling, a recunoscut ca l-a ajutat pe Wilson sa trucheze poza, cu ajutorul unui submarin de jucarie pe care era atasat capul unui sarpe.

Racheta de rezerva

Vestea ca Iranul efectueaza teste cu rachete de croaziera a facut rapid inconjurul lumii, in 2008, insotita si de o poza foarte sugestiva care s-a dovedit, in cele din urma, falsa.

Din nefericire, imaginea trucata a fost publicata pe prima pagina a ziarelor importante din intreaga lume, inainte ca cineva sa-si dea seama ca in fotografie apare o racheta... in plus!

Zanele l-au pacalit pe Sherlock Holmes

In 1917, Elsie Wright, in varsta de 17 ani si Frances Griffiths, de numai 10 ani, s-au intors de la joaca si le-au spus parintilor ca au vazut niste zane, in gradina din spatele casei, pe care le-au si fotografiat.

Fotografiile lor au fost atat de convingatoare incat cunoscutul romancier Arthur Connan Doyle, creatorul lui Sherlock Holmes, a declarat public ca acestea sunt autentice.

Abia pe patul de moarte, Elsie Wright a recunoscut ca zanele din imagini au fost decupate dintr-o carte de povesti si introduse "manual" in cadru.

Un suport potrivit pentu capul lui Lincoln

Una din cele mai cunoscute fotografii ale lui Abraham Lincoln, realizata in 1891, s-a dovedit a fi de fapt un colaj.

Imaginea combina capul presedintelui american ce a pus capat sclaviei cu trupul, ce-i drept, mai bine facut, al senatorului John Calhoun, un suporter infocat al sclavagismului, la inceputul carierei sale.

Colaceii lui Sarkozy

Desi presedintele francez Nicolas Sarkozy este cunoscut pentru tentatia sa de a-si "ajusta" imaginea publica vorbind de la tribune ce il fac sa para mai inalt, descoperirea presei franceze trebuie sa fi fost destul de jenanta.

In 2007, o revista detinuta de un prieten al lui Sarkozy a publicat niste poze in care acesta apare la bustul gol, facand sa dispara, pe calculator, "colaceii" de grasime afisati de presedintele Frantei.

Publicatia rivala L'Express a intrat in posesia pozelor originale, pe care le-a publicat pe prima pagina, alaturi de cele trucate.

Ulysses Grant, colaj pe campul de lupta

O poza celebra a generalului american Ulysses S. Grant, infatisat in saua calului sau, pe campul de batalie, s-a dovedit a fi un colaj cu mai multe surse de inspiratie.

La o privire mai atenta, se poate observa cum capul generalului "pluteste" deasupra corpului sau, fundalul este si el imprumutat dintr-o poza mai veche iar pana si corpul lui Grant ii apartine, de fapt, generalului Alexander McDowell McCook.

Evaporarea lui Trotski

Sovieticii erau faimosi pentru modul in care isi faceau opozantii sa dispara, chiar si din pozele publicate in ziarele vremii, cu ajutorul lamelor de ras si un pic de vopsea.

Dupa ce a fost exilat, Trotski a avut aceeasi soarta, imaginea lui fiind inlaturata metodic din fotografii, lasandu-l pe Lenin singur la tribuna din fata Teatrului Balsoi, din Moscova.

N-au mai prins si editia de seara

La o zi de la funerariile presedintelui Mao, ziarele chineze au publicat poze ale membrilor Comitetului Central stand la rand in fata publicului adunat pentru inmormantare.

La sfarsitul ceremoniei, cei patru conducatori ai Revolutiei Culturale din China, prezenti la fata locului, au fost arestati iar imaginile lor au disparut in zilele urmatoare din fotografiile publicate de presa.

Vizita de lucru... in Photoshop!

Parlamentarul britanic James Purnell, secretar de stat in Ministerul Culturii la vremea respectiva, a intarziat la o sedinta foto realizata pentru promovarea unui spital.

Pentru a nu ramane complet pe dinafara, Purnell le-a cerut organizatorilor sa-l "introduca" si pe el in cadru, alaturi de colegii sai, insa falsul a fost descoperit imediat de presa britanica.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#fotografii presa trucate, #fotografii cenzurate presa, #fotografii false , #experiment