Fenomen ”imposibil” creat de oamenii de știință: Apă lichidă la temperatura record de -44 de grade Celsius VIDEO

Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 02:19
5046 citiri
Fenomen ”imposibil” creat de oamenii de știință: Apă lichidă la temperatura record de -44 de grade Celsius VIDEO
Picături de apă la -44 de grade Celsius FOTO: IFL Science

Cercetătorii de la Universitatea din Houston, Statele Unite, au reușit să creeze un fenomen ”imposibil”, păstrând apa în stare lichidă chiar și la niște temperaturi polare, cum ar fi cea de -44 de grade Celsius. Ei au realizat asta la picături mici aflate în contact cu o suprafață moale.

Chiar dacă fiecare dintre noi a învățat la școală că punctul de îngheț al apei este de 0 grade Celsius (sau 32 de grade Fahrenheit), totuși experții au reușit un experiment de necrezut, dar în condiții speciale, potrivit India Times.

Dr. Hadi Ghasemi de la Universitatea din Houston a explorat factorii care determină momentul în care apa suprarăcită îngheață. În acest proces, el și colegii săi au doborât recordul pentru cea mai rece apă lichidă, la uimitoarea temperatură de -44 de grade Celsius (cu 6 grade Celsius sub recordul anterior), scrie IFL Science.

Însă, trebuie specificat faptul că picăturile de apă folosite în experiment erau foarte mici pentru a fi văzute, de numai câțiva nanometri.

”Sondarea experimentală a temperaturii de îngheț a unor picături de apă de câțiva nanometri a fost o provocare de nerezolvat. Aici, prin metode nou dezvoltate, am reușit să testăm înghețarea picăturilor de apă, de ordinul micronilor”, a spus Ghasemi.

Fenomen neobișnuit dezvăluit de un câștigător al Premiului Nobel: Timpul și spațiul pot fi modificate

Studiul, care a fost publicat în revista Nature Communications, s-a realizat într-un proces special, pentru a afla mai multe despre cristalizarea apei în gheață, la nivel molecular.

Pentru aceasta, cercetătorii au pus picături mici de numai doi nanometri, în contact cu interfețe moi, cum ar fi gelurile și lipidele. Astfel, experții au descoperit că pot menține aceste picături de apă în stare lichidă la temperatura de -44 de grade Celsius.

Această reușită științifică ar putea permite spitalelor să înghețe organe, în loc să fie nevoite să efectueze transplanturi sub presiunea timpului sau experților din aeronautică să controleze formarea gheții pe aripile avioanelor.

Fenomen șocant detectat de NASA. Obiecte gigantice descoperite în oceane, fatale pentru viața oamenilor VIDEO

În plus, acest experiment va ajuta oamenii de știință din domeniul spațial să înțeleagă mai bine condițiile de pe alte planete, din univers.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#fenomen, #apa lichida, #experiment, #picaturi apa, #apa inghetata, #temperatura inghet, #inghet , #fenomen