Cele mai aspre climate de pe Terra (Galerie foto)

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 12:01
9618 citiri
Cele mai aspre climate de pe Terra (Galerie foto)
Foto: ouramazingplanet.com

In unele regiuni de pe Pamant clima este atat de aspra incat oamenii nu pot locui, putand fi vorba de zone foarte reci, foarte calde sau foarte uscate.

Potrivit Our Amazing Planet, iata cateva dintre regiunile cu cele mai neprietenoase medii de pe Terra.

1. Groenlanda

Intreaga linie de coasta este acoperita cu un strat de gheata ce atinge grosimi si de 3 kilometri, marginea cea mai nordica a insulei principale fiind la doar 740 de kilometri distanta de Polul Nord.

Populatia Groenlandei, de circa 57.000 de persoane, este concentrata doar in zonele in care se afla fiorduri si munti dezgoliti. Sfertul cel mai nordic al insulei, cunoscut simplu ca Parcul National, este populat numai de ursi polari, morse si alte vietuitoare arctice.

In afara de vanatorii de balene si foci si de oameni de stiinta, putine persoane ajung in acest parc. Locuitorii celui mai apropiat sat - Ittoqqortoormiit - petrec trei luni, in timpul verii, fara sa vada soarele apunand si inca aproximativ doua, de la mijlocul lunii noiembrie pana la mijlocul lunii ianuarie, fara sa vada soarele rasarind.

2. Bazinul Sistan, Afganistan

Aceasta regiune, situata de-a lungul granitei de sud a Afganistanului, este una dintre cele mai uscate din lume, iar in ultimii ani situatia s-a inrautatit si mai mult. In ciuda climatului arid, zona gazduia mai multe oaze, in suprafata totala de circa 2.000 de kilometri patrati, care erau alimentate de raul Helmand.

Aceste oaze au intretinut viata salbatica si agricultura pana prin 1990, cand au inceput sa dispara. Cauzele au fost zeci de ani de indiguiri si irigari si o seceta fara precedent.

In 2001, potrivit Observatorului Pamantului, apartinand NASA, precipitatiile in zona au scazut cu 78%, iar oazele s-au uscat. Natiunile Unite iau parte la un efort facut cu scopul de a restabili mediul anterior, dar razboiul si instabilitatea complica straduintele.

In fotografie poate fi vazuta o furtuna de praf care a avut loc in august 2009 (praful a provenit din zonele uscate, foste oaze).

3. Regiunea Changtang din platoul tibetan

Daca platoul tibetan este "acoperisul lumii", regiuna nordica Changtang este varful. Cu o altitudine medie de 5.000 de metri, aceasta stepa uscata are pe alocuri si zone umede. In ciuda verilor scurte, a iernilor lungi si a preciptatiilor care cad in mare parte sub forma de grindina, mai multe specii de pasari, gazele tibetane si oi salbatice supravietuiesc aici, ca si cele cateva sute de mii de nomazi Changpa.

Pasunile din regiunea Changtang si din platoul tibetan, in general, sunt insa pe cale de disparitie din cauza pasunatului excesiv si a schimbarilor climatice, fapt care forteaza nomazii sa se mute in tabere guvernamentale, unde se confrunta cu probleme ca somajul si lipsa apei.

4. Siberia

In prezent, unele zone din Siberia infloresc gratie descoperirii zacamintelor de petrol, gaze si minerale, dar regiunea are un climat foarte asupru, ca intotdeauna.

Temperaturile pot depasi 38 de grade in timpul verii, iar in timpul iernii pot ajunge si la minus 60 de grade Celsius. Localitatea Oymyakon din Siberia este cel mai rece sat locuit permanent din lume, cu un record de temperatura negativa de minus 67,7 grade Celsius, in 1993.

5. Brusa australiana

Soarele dogoritor si solul infertil fac ca populatia sa fie redusa in aceasta stepa, care se intinde pe cea mai mare parte a continentului australian. Si, desi aici pot fi intalniti cel mai veninos sarpe din lume - taipanul de vest - si crocodilul de apa sarata (care a facut victime si in randul oamenilor), cel mai mare pericol este caldura.

In Alice Springs, un oras situat aproape in centrul Australiei, temperaturile ajung vara pana la 45 de grade Celsius. Turistii care circula cu autoturisme sunt sfatuiti adesea sa aiba piese de rezerva la ei, foarte multa apa si un dispozitiv prin care sa poata cere ajutor in cazul in care li se intampla ceva.

6. Desertul Sahara

Cu mai putin de 7,6 centimetri de precipitatii pe an, Desertul Sahara este unul dintre cele mai uscate locuri de pe Pamant. Mercurul termometrelor indica, in medie, 50 de grade Celsius pe timpul verii, iar cea mai ridicata temperatura inregistrata a fost in orasul El Azizia, Libia - 58 de grade Celsius.

Din cauza caldurii puternice, putini oameni locuiesc in desertul Sahara. Doar nomazii Tuareg se incumeta, supravietuind pe marginile desertului, in principal din negot, vanatoare si cresterea de vite in rarele zone cu vegetatie.

Regiunea centrala a desertului, care este si cea mai uscata, este aproape in intregime nepopulata.

7. Antarctica

Antarctica este cel mai rece si mai uscat loc de pe Pamant, cu cel mai mult vant. Cea mai scazuta temperatura de pe Terra a fost inregistrata in 1983, in Antarctica: minus 89 de grade Celsius, la o statie situata in partea de est - la circa 1.300 de kilometri de Polul Sud. 98% din terenul Antarcticii este acoperit cu gheata, restul constand in stanci dezgolite.

In ciuda acestor conditii vitrege, exista si locuitori aici, desi foarte putini: pe timp de vara sunt circa 4.000 (aici intrand si membri ai unor echipe de cercetare), iarna ramanand doar 1.000 de oameni nevoiti sa faca fata unor temperaturi care ajung si la minus 70 de grade.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#cele mai aspre climate Terra, #cele mai aspre climate Pamant, #climate vitrege Terra, #climate foarte dure Pamant, #clima extrema Terra , #inedit