Europa, sub asediul invadatorilor

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 22:10
5574 citiri
Europa, sub asediul invadatorilor
Foto: Ziare.com

Studiile au dovedit ca Europa este sub asediul speciilor invadatoare.

Stiai ca pisicile, soarecii si aricii sunt, teoretic, invadatori? Adica cuceresc teritorii care nu le apartin, nu au inamici si, uneori, fac ravagii, scrie Live Science.

Europa este sub asediul invadatorilor de tot felul, batranul continent fiind cel care a suportat si suporta cele mai multe invazii. Invadatorii au venit adusi de oameni, de cele mai multe ori, din cele mai indepartate colturi ale Pamantului.

Evenimente de acest gen, care intr-un fel sau altul au scapat de sub control, au avut loc de cel putin 700 de ori, se arata intr-un raport recent. Unele dintre ele sunt considerate cele mai grave, care au pus si pun in pericol ecosistemele si asa fragile ale Europei.

Nurca este originara din America de Nord si a invadat Europa in 1920. Primele animale au fost aduse pentru blana lor.

Carnivor feroce, fara dusmani naturali, nurca s-a raspandit in cea mai mare din Europa. Nurca americana a decimat nurca europeana, mai mica si mai fragila. Nurca americana a distrus habitatul mai multor colonii de pasari marine, afectand grav 47 de specii indigene.

Pisica domestica a venit in Europa, prin Roma Antica, din Egipt, acum 3000 de ani. Incet au cucerit toata Europa si sunt responsabile pentru uciderea a miliarde de pasari, mamifere mici si reptile in fiecare an. Pisicile sunt clasate pe locul 38 pe lista celor mai grave invazii. Pisicile sunt responsabile pentru punerea in pericol a 16 specii indigene din Europa.

Aricii europeni au invadat Scotia si au facut prapad. Invazia s-a consumat in 1974 cand un gradinar a sperat ca aricii ar putea controla populatia de melci. Aricii pun in pericol specii rare de pasari, pentru ca le mananca ouale, in timp ce melcii se inmultesc mai departe. Din 1974 din cateva perechi de arici, populatia depaseste 5.000 de exemplare, in conditiile in care se face totul pentru eliminarea lor.

Sobolanul negru este considerat a proveni din nord-estul Chinei, in timp ce sobolanul maro a venit din India. Sobolanul negru a fost primul care a invadat Europa, acum 3500 de ani. Sobolanii au provocat extinctia unor mamifere, pasari, reptile si nevertebrate de-a lungul secolelor si au fost sursa unor epidemii cuplite pe continent. In prezent sobolanii pun in pericol 28 de specii indigene in Europa.

Soarecele a invadat Europa in urma cu mai bine de 4.000 de ani. Este o gazda perfecta pentru paraziti si boli si sunt responsabili pentru ciuma bubonica si salmonella. Soarecii pun in pericol si azi sase specii native din Europa.

Bizamul sau soarecele de apa a invadat Europa, adusi din America de Nord, in 1900. Ca si nurca au fost adusi pentru crescatorii si blana, in mare voga in anii 1920. Au fost eradicate cu succes in Marea Britanie, dar face ravagii in restul Europei. Au vizuina in malurile raurilor, determinand prabusirea malurilor si distrug paduri. Afecteaza grav trei specii indigene din Europa.

Balena Beluga traieste in Marea Neagra, desi locul ei este Oceanul Arctic. A ajuns in Marea Neagra in 1991. Dat fiind faptul ca dupa toate probabilitatile a fost un singur exemplar se crede ca a disparut, dar cazul este dovada riscurilor majore in care oameni pot pune un ecosistem intreg.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#specii invadatoare animale Europa, #specii animale aduse Europa , #inedit
Comentarii
Poza rieu
rieu
rank 1
mai f.ufa tu nu esti jurnalist tu esti plagiator
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
N-au auzit ei de maidanezi' noştri...