Lucruri emblematice care au inceput ca publicitate

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 12:04
1712 citiri
Lucruri emblematice care au inceput ca publicitate
Foto: cracked

Aproape oricine a auzit de Guinness World Records - Cartea Recordurilor - sau de trecerea tortei olimpice prin mai multe maini, dar putini stiu ca, inainte de a deveni emblematice, aceste lucruri si traditii au fost initiate pentru publicitate.

Potrivit Cracked, iata cateva astfel de exemple precum si unul de publicitate macabra.

1. Stafeta olimpica a fost publicitate pentru Al Treilea Reich

Cel mai emblematic moment al oricarei editii a Jocurilor Olimpice este ceremonia de aprindere a flacarii olimpice. Torta este adusa din Olympia, Grecia, in orasul care gazduieste jocurile, iar trecerea ei prin mai multe tari este urmarita de presa si de numerosi oameni.

Traditia flacarii olimpice dateaza de la primele astfel de jocuri, din Grecia antica, cand un foc ardea pe tot parcursul competitiilor. Insa, in timpul Jocurilor Olimpice de la Berlin, din 1936, a fost adaugata o noua traditie ceremoniei tortei. Carl Diem, organizatorul editiei de atunci, a vrut sa lege cumva jocurile olimpice moderne de cele antice, iar prietenului bun al lui Hitler, Joseph Goebbels, care era ministru al Propagandei Publice, i s-a parut ca aceasta idee era o ocazie excelenta de a promova "rasa ariana" in intreaga lume.

Modul prin care Diem s-a gandit sa lege jocurile moderne de cele antice a constat in delegarea unui nazist pentru a aduce flacara din Olympia si a o trece prin mai multe tari europene. In plus, nazistii credeau ca grecii antici erau stramosii rasei ariene, astfel ca acest gest avea si mai mult sens pentru ei. Iar Goebbels s-a asigurat ca despre fiecare secunda din transmiterea tortei olimpice se va vorbi la radio si ca vor fi facute publice numeroase fotografii cu aceste momente.

Torta pentru Jocurile Olimpice de la Londra, de anul acesta, va ajunge in Marea Britanie pe 18 mai si va fi purtata de 8.000 de britanici, in fiecare zi urmand a avea loc 110 de predari de stafeta.

2. Simbolul Hollywood-ului a fost un panou publicitar pentru un proiect rezidential

Marile litere albe care formeaza cuvantul "Hollywood", situate pe dealul de langa cartierul cu acelasi nume al orasului Los Angeles, California, au devenit de mai mult timp un simbol al Cetatii Filmului, insa, la origine, ele au alcatuit un gigantic panou publicitar pentru un costisitor proiect rezidential din 1923.

Harry Chandler, editor la "Los Angeles Times", a pus bazele unui astfel de proiect numit Hollywoodland, iar cand s-a gandit la cum sa-i faca o publicitate cat mai vizibila i-a venit ideea de a pune acele litere uriase pe deal. Panoul l-a costat 21.000 de dolari atunci, iar noaptea se aprindea pentru a atrage si mai mult atentia.

Pentru un timp, afacerea lui a mers destul de bine, insa, dupa ce a venit Marea Depresiune, totul s-a ruinat pentru Chandler. Pana in anii '70, panoul devenise si el o ruina. Literele nu mai erau intregi, iar H-ul disparuse.

Autoritatile din Los Angeles au decis atunci sa renunte la "LAND", iar in 1978, fondatorul revistei "Playboy", Hugh Hefner, a organizat o strangere de fonduri pentru a salva panoul. Celebritati ca Alice Cooper si Gene Autry au participat la o licitatie si au castigat dreptul de a restaura cate o litera.

Aceasta initiativa a stat apoi la baza miscarii de revitalizare a Hollywood-ului, care a inceput in 1980 si care a permis cartierului sa infloreasca si sa devina ceea ce este azi.

3. Guinness World Records a fost reclama la compania de bere Guinness

Cartea Recordurilor - Guinness World Records - care din 1950 aduna zeci si sute de recorduri in fiecare an, a fost inventata de directorul companiei irlandeze de bere Guinness.

In 1951, directorul firmei, Sir Hugh Beaver, a facut o calatorie pentru a vana pasari, mai exact fluierari aurii, insa, din cauza faptului ca nu a reusit sa impuste nici macar una, el a spus ca aceste pasari trebuie sa fie cele mai rapide din Europa. Prietenii lui nu l-au crezut, dar nici nu aveau la dispozitie o modalitate prin care sa verifice.

In urma acestei dispute, Sir Beaver a avut o idee. El a decis ca este nevoie de o carte oficiala in care sa fie trecute recorduri din intreaga lume si care sa fie folosita in baruri, eventual pentru pariuri. In 1954 el a angajat o agentie care se ocupa cu gasirea de informatii, iar, un an mai tarziu, o carte de 198 de pagini, cu recorduri, si care avea numele Guinness pe coperta, a fost tiparita si distribuita in baruri gratuit, cu scopul ascuns de a creste vanzarile la berea respectiva.

La scurt timp insa cartea era atat de cautata incat compania a mai tiparit 50.000 de copii, pe care a inceput sa le si vanda.

4. Cimitirul Pere-Lachaise a devenit cautat dupa mutarea cadavrelor unor persoane celebre

Cimitirul Pere-Lachaise gazduieste ramasitele unora dintre cei mai faimosi muzicieni, artisti, scriitori si eroi de razboi din intreaga lume. Aici au fost ingropati, printre altii, compozitorul Frederic Chopin, fostul solist al trupei "The Doors" - Jim Morrison sau scriitorii Oscar Wilde si Gertrude Stein, cimitirul fiind unul dintre cele mai cunoscute din lume (se spune chiar ca este cel mai vizitat).

In secolul XIX insa, cimitirele din vestul Parisului erau pline, astfel ca s-a decis construirea unui cimitir nou - Pere-Lachaise, dar problema era ca acesta era situat in partea estica a Parisului, mai putin la moda, si mai nimeni din partea vestica nu vroia sa fie ingropat aici. Atunci, arhitectul cimitirului, Nicolas Frochot, s-a gandit ca trebuie sa faca cumva publicitate acestui cimitir si a gasit solutia: a convins Guvernul sa dezgroape persoane celebre, ca scriitorul Moliere, si sa le mute in cimitirul Pere-Lachaise.

Dupa ce au aflat ca pot fi ingropati langa asemenea personalitati, multi oameni au inceput sa caute acest cimitir.

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
#Guiness World Records origine, #stafeta olimpica nazisti, #cimitirul Pere Lachaise, #Guinness World Records bere, #simbolul Hollywood origine , #inedit