Lucruri la care nici nu te-ai fi gandit ca pot exista

Marti, 09 August 2011, ora 18:16
3099 citiri
Lucruri la care nici nu te-ai fi gandit ca pot exista
Foto: listverse

Te-ai gandit pana acum care este cel mai inalt munte din sistemul nostru solar, cate nari are fiecare om (nu doua, asa cum ar fi raspunsul la primul impuls) sau ce depoziteaza camilele in cocoasele lor?

Pe baza cartii "The Book of General Ignorance", scrisa de John Lloyd, listverse.com a intocmit o lista cu lucruri extrem de interesante, dar foarte putin cunoscute.

1. Unde se afla cel mai inalt munte din sistemul nostru solar?

Este pe Marte. Vulcanul urias numit Olympus Mons (denumirea latineasca pentru Muntele Olympus) este cel mai inalt munte din sistemul nostru solar si, din ce s-a descoperit pana acum, si din Univers. Cu o inaltime de 22 de kilometri, este de aproape trei ori mai inalt decat Everestul (cel mai inalt munte de pe Pamant), iar baza lui este atat de mare incat ar acoperi Arizona (se intinde de-a lungul a 624 de kilometri).

De asemenea, craterul este atat de larg incat ar putea "inghiti" Londra. Olympus Mons nu se incadreaza insa in caracteristicile clasice ale unui munte: versantii sai sunt atat de putin inclinati incat nici nu ai transpira daca ar exista posibilitatea sa il urci.

2. Cate nari are un om?

Patru: doua pe care le vezi si doua pe care nu le poti vedea. Aceasta descoperire a fost facuta dupa observarea atenta a modului in care respira pestii. Ei isi iau oxigenul din apa, cei mai multi avand doua perechi de nari: una pentru a lasa apa sa intre si alta pentru a-i permite sa iasa.

Si, pornind de la ideea ca oamenii se trag din pesti, sustinuta de unii cercetatori, s-a descoperit ca si noi avem tot patru nari, doar ca doua dintre ele nu sunt vizibile. Acestea au "migrat" catre interiorul capului, devenind nari interne, numite "choannae" - termenul grecesc pentru "palnie" (ele sunt conectate cu gatul).

3. Cat timp poate trai un pui fara cap?

Aproximativ doi ani - dar a existat un singur caz de acest gen pana acum. In 10 septembrie 1945, un tanar cocos din Fruita, Colorado, a fost lasat fara cap, dar a trait mai mult timp dupa. In mod incredibil, dupa taierea cu toporul, vena jugulara a ramas in stare de functionare si chiar o parte din trunchiul cerebral - suficienta pentru ca puiul sa mai poata scoate, aparent, sunete.

Mike, asa cum a fost botezat cocosul, a devenit o celebritate la acea vreme, aparand chiar si in revista "Time". El i-a adus destui bani proprietarului - Lloyd Olsen - deoarece era dorit in foarte multe emisiuni de televiziune. In punctul de varf al "carierei" lui, Mike producea 4.500 de dolari pe saptamana. Tot timpul in care a trait fara cap, el a fost hranit cu o pipeta, cu care ii erau si curatate caile respiratorii. A murit insa cand proprietarul si-a uitat pipeta la un show de televiziune, iar caile respiratorii nu i-au mai fost eliberate.

4. In ce directie se roteste apa de la toaleta cand este trasa?

Depinde de forma vasului de toaleta, de directia in care este expulzata apa cand este trasa si de vortexuri. Credinta larg raspandita conform careia apa curge in spirala datorita fortei Coriolis este neadevarata.

5. Ce stocheaza camilele in cocoasele lor?

Grasime, nu apa. Iar acea grasime este utilizata ca o rezerva de energie. Apa, in schimb, este stocata peste tot in corpurile camilelor, predominant in fluxul sangvin, ceea ce le ajuta sa evite deshidratarea in caldurile puternice din desert. Camilele pot sta sapte zile fara sa bea apa, dar cand beau consuma pana la 225 de litri o data!

6. Cand s-a incheiat ultima era glaciara?

Nu s-a incheiat, traim in ea. Geografii definesc era glaciara ca fiind o perioada din istoria Pamantului in care exista calote glaciare (polare). Climatul nostru trece printr-o perioada "interglaciara", ceea ce nu inseamna ca suntem intre doua epoci de gheata, ci ca suntem intr-un interval in care gheata se retrage catre poli, din cauza incalzirii temperaturii globale.

Perioada a inceput acum 10.000 de ani si ar fi a patra epoca de gheata. Momentul in care se va termina nu poate fi estimat cu exactitate, intervalul putand dura intre 12.000 de ani si 50.000 de ani.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#curiozitati foarte putin cunoscute, #curiozitati inedite , #inedit