Centenarul unei inventii simple, dar de mare efect: fermoarul

Sambata, 02 August 2014, ora 21:11
6407 citiri
Centenarul unei inventii simple, dar de mare efect: fermoarul
Foto: Wikipedia

In luna august 1914, cu o suta de ani in urma, inginerul american de origina suedeza Gideon Sundback depunea una din cele mai bizare cereri de brevet: un dispozitiv pentru incheierea incaltamintei fara a folosi sireturi: fermoarul. La documentatie, atasa o simpla schita: cea alaturata.

Desi parea ca inventia nu merita atentie, i s-a eliberat pana la urma brevetul nr. 1219881, nu pentru ca isi inchipuia cineva ca inventia ar fi cine stie ce scofala, ci mai mult pentru respectul de care se bucura inginerul Sundback, cunoscut pentru activitatea sa atat in Suedia cat si in America.

Cercetatorul care se ocupa de fleacuri

Gideon Sundback nu era deloc un tinerel sarac, gata sa-si incerce norocul cu o idee nastrusnica. Dimpotriva, era fiul unei familii de fermieri bogati, am zice in limbajul nostru mosieri, care i-au asigurat fiului o educatie aleasa si o scolarizare pe masura in Suedia, dupa care i-au satisfacut capriciul si i-au dat bani sa studieze mai departe la Politehnica din Bingen am Rhein, in Germania, unde si-a luat diploma de inginer in 1903.

Probabil insa ca tintea mai departe, pentru ca in 1905 a emigrat definitiv in SUA, unde s-a remarcat printr-o cariera stralucita la mai multe companii. I-a mers vestea ca, in timpul liber, se ocupa cu fleacuri si a ramas notoriu in istoria tehnicii atunci cand si-a patentat ciudatul mecanism de incheiat incaltamintea, iar mai tarziu chiar si imbracamintea.

Succesul n-a fost imediat, intrucat nici producatorii, nici publicul nu s-au aratat prea receptivi, cu atat mai mult cu cat ideea fusese mai veche, iar primele incercari facute de unii premergatori in 1850 n-au dat rezultate.

Nici incercarile ulterioare n-au dus la rezultate spectaculoase, desi in 1891 americanul Whitcomb Judson a realizat un prototip, reusind sa obtina patentul nr. 504037 din 25 august 1893, care n-a folosit la nimic, intrucat pe baza lui n-a putut livra nici macar un fermoar functional industriei.

Seria zero

De altfel, fabricarea si montarea manuala a micilor piese metalice necesare fermoarului era atat de migaloasa, incat nimeni nu se gandea ca asa ceva se va putea vreodata produce pe scara mare.

Abia cand Gideon Sundback a conceput si o masina automata de fabricat fermoare, inventia a inceput sa fie remarcata. Inventatorul ajunsese presedinte al companiei canadiene Lightning Fastener Company si si-a permis sa realizeze acolo prototipul masinii, cu care a fabricat "seria zero" a celor dintai fermoare.

Cat de putina atentie i s-a dat multa vreme inventiei in America o dovedeste chiar numele ei, cuvantul fermoar fiind de sorginte franceza. L-a folosit pentru prima oara un producator de cizme din Franta, in anul 1923, cand s-a incumetat sa doteze cizmele de vanatoare cu respectivul dispozitiv, destinat sa simplifice incaltatul si descaltatul vanatorilor.

Problema pantalonilor

Dar adevarata perioada de glorie a acestei inventii a inceput abia in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand armatele aliatilor au inceput sa-l utilizeze la confectionarea pantalonilor militari, oferind un sistem mult mai simplu de incheiat si descheiat decat clasicul procedeu cu nasturi, atat de incomozi.

Se pare ca, in timp de razboi, descheiatul si incheiatul pantalonilor necesita incomparabil mai multa operativitate si urgenta decat in cazul cizmelor.

Concomitent, industria a inceput sa foloseasca fermoarul la fuste si rochii, iar din acel moment fermoarul a devenit indragit. Zeci de companii din intreaga lume au cumparat patentul si chiar Uniunea Sovietica si-a facut fabrici de fermoare pe sest, fara sa cumpere vreun patent de undeva.

La 21 iunie 1954, cand murea Gideon Sundback, inventia lui era deja cunoscuta pe toate continentele, in toate tarile. A avut satisfactia reusitei, fara sa stie ca fermoarul va cunoaste inca multe perfectionari, pentru care va fi brevetat de fiecare data, mereu de altcineva.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#inventie fermoar, #brevet fermoar, #brevet inventie, #fermoar brevet Sundback , #inventii