O barca, trimisa pe luna lui Saturn

Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 19:49
3586 citiri
O barca, trimisa pe luna lui Saturn

Faima lui Curiosity ar putea sa paleasca in curand, odata cu anuntul ca o barca ar putea fi trimisa pe Titan, luna lui Saturn, despre care se stie ca gazduieste mari.

Poate ca in prezent Marte este vedeta, insa planeta rosie nu este singura asemanatoare Pamantului in sistemul nostru solar. Luna lui Saturn, Titan, atrage de multa vreme atentia oamenilor de stiinta gratie suprafetei sale complet deosebite de cea a lui Marte. Aici exista mari, lacuri si rauri, chiar daca e vorba de metan lichid, conform Business Insider.

Iar o astfel de suprafata atipica cere si mijloace de cercetare adaptate. O echipa de ingineri si-a prezentat deja proiectele pentru un robot adaptat acestui tip de suprafata, o barca spatiala care sa rivalizeze cu robotul NASA Curiosity.

Potrivit acesteia, robotul-barca TALISE, prescurtarea de la Titan Lake In-situ Sampling Propelled Explorer, va explora si colecta date din metanul lichid al lacurilor, el fiind insa capabil sa se deplaseze si pe sol. Deja o companie aerospatiala privata numita SENER colaboreaza cu Centrul de Astrobiologie din Spania pentru a dezvolta un sistem de propulsie pentru TALISE. Barca-robot va fi dotata cu o combinatie intre roti si lopeti.

La o conferinta ce a avut loc saptamana trecuta pe aceasta tema la Madrid, oamenii de stiinta au anuntat ca TALISE ar putea ateriza in Ligeia Mare, cel mai mare lac de pe Titan, unde ar putea ramane sa adune date timp de 6 luni pana la un an.

Pentru comparatie, pe Titan a ajuns, in 2005, Huygens, care a putut transmite date numai 90 de minute.

Desi similara intrucatva Pamantului, luna lui Saturn, Titan, are o temperatura la suprafata de minus 142,8 grade Celsius. Cu toate acestea, existenta lichidului si atmosfera unica fac ca multi oameni de stiinta sa considere ca ar putea gazdui viata. In ultima vreme si NASA si Agentia Spatiala Europeana au devenit interesate de Titan, despre care se crede ca ar gazdui si un ocean sub stratul de suprafata, necunoscandu-se pentru moment natura acestuia.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#robot barca Titan, #barca trimisa luna Saturn, #metan lichid Titan, #robot luna Saturn, #mari lacuri Titan, #viata Titan , #planete
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Cu cât s-o vinde metru' de conductă pân-acolo?
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Daca intelectualii jurnalisti traduc "barca" din "ship"... atunci