Dumitru Prunariu, despre urmatorul roman trimis in spatiu - Cum se decide cine pleaca

Luni, 16 Mai 2016, ora 17:37
9151 citiri
Dumitru Prunariu, despre urmatorul roman trimis in spatiu - Cum se decide cine pleaca
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, aniversat, luni, de Academia Romana, la implinirea a 35 de ani de la primul zbor cosmic al unui roman, a declarat ca plecarea unui alt roman in spatiul cosmic este o certitudine.

Acesta si-a motivat declaratia spunand ca Romania, ca stat membru al Agentiei Spatiale Europene, are dreptul sa participe la urmatoarele selectii de candidati cosmonauti europeni, arata News.ro.

Povestind despre calatoria sa in spatiu, fostul cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, inginer si doctor in domeniul dinamicii zborului cosmic, a declarat ca, de sus, Terra este o planeta fragila.

"Mi-am aruncat ochii cat am putut de repede prin fereastra, dupa ce am fost lansati, sa vad cum arata planeta noastra din exteriorul ei", a povestit el. "Este o imagine fantastica, privelisti pe care nu ai cum sa le vezi altfel decat de la inaltimi cosmice si care te si ingrijoreaza foarte mult", a mai spus membrul de onoare al Academiei Romane.

Astronaut de pe Statia Spatiala Internationala: Atmosfera Pamantului arata foarte, foarte fragila

"De sus vezi cu ochiul liber tot ceea ce se intampla real pe Pamant, vezi ranile care au fost aduse Pamantului. Este o planeta care traieste, se dezvolta, are organismul propriu. In momentul in care o afectezi intr-un loc trebuie sa-si manifeste comportamentul dezordonat in alte locuri", a mai afirmat Prunariu.

Fostul cosmonaut atrage atentia asupra defrisarilor, care au dus la cresterea "substantiala" a nivelului de dioxid de carbon. "Plamanul planetei nu mai poate furniza oxigenul", a mai precizat primul roman care a realizat un zbor in spatiul cosmic.

"Tot ceea ce se intampla in lumea vie se petrece in interiorul atmosferei, care, din spatiul cosmic, arata extrem de subtire. Pare precum coaja unui mar. Pamantul este fragil si trebuie sa consideram ca este casa noastra. Nu avem alta in Univers. Asa cum ne ingrijim propria casa, asa ar trebui sa gandim ca trebuie sa actionam toti pentru a proteja planeta noastra", a declarat Prunariu.

Cum se aleg cosmonautii

Despre plecarea unui alt roman in spatiu, Dumitru-Dorin Prunariu spune ca este o certitudine. "In mod sigur, va ajunge. Nu stim insa cand".

"Romania, ca stat membru al Agentiei Spatiale Europene, are dreptul sa participe la urmatoarele selectii de candidati cosmonauti europeni", a spus Prunariu.

In viziunea sa, marea problema este ca, deocamdata, singurele nave care lanseaza cosmonauti in spatiul cosmic sunt navele Soyuz. "Acestea pot efectua pana la patru zboruri pe an", mai spune fostul cosmonaut. "Fiecare nava are trei locuri - unul este pentru un cosmonaut rus, unul pentru un astronaut american, prin acordurile de cooperare care exista, iar un loc este pentru fie un european, fie un asiatic. Deci, Europa mai mult de doi oameni pe an nu a reusit sa trimita, in contextul actual, in spatiul cosmic".

Potrivit lui Prunariu, in 2009, au fost selectionati sase astronauti din 8.400 de candidati. "Acestia nu au apucat inca sa zboare. Al cincilea se afla sus, al saselea va pleca in toamna".

"In acest context, inca nu este prevazuta o noua faza de selectie pentru candidati cosmonauti europeni, dar se va intampla. Ramanem in asteptare", a mai declarat Dumitru-Dorin Prunariu.

Dumitru-Dorin Prunariu este cel de-al 103-lea dintre cei 547 de cosmonauti si astronauti care au ajuns in spatiul cosmic.

In cadrul misiunii Soyuz 40, efectuata in perioada 14 - 22 mai 1981, a petrecut in spatiul cosmic sapte zile, 20 de ore si 42 de minute.

Alaturi de colegul sau de echipaj, cosmonautul Leonid Popov, si de echipajul statiei orbitale, format din cosmonautii Vladimir Kovalionok si Viktor Savinih, a efectuat o serie de cercetari stiintifice, tehnologice, biomedicale, astrofizice si psihologice.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Dumitru Prunariu Romania spatiu, #cosmonaut roman spatiu, #Prunariu spatiu, #Romania misiuni spatiu , #spatiu
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Dumitru Prunariu, despre urmatorul roman trimis in spatiu - Cum se"