Moare robotul Philae? Trebuie sa fim realisti!

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 09:53
3007 citiri
Moare robotul Philae? Trebuie sa fim realisti!
Foto: ESA/Rosetta/OSIRIS/MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Aventura robotului Philae, plasat pe cometa 67P Ciuriumov-Gherasimenko, dar "mut" de cateva luni, se apropie de sfarsit: inginerii europeni vor incerca sa ii mai trimita cateva comenzi, insa conditiile exterioare vor deveni prea ostile la sfarsitul lunii ianuarie pentru "supravietuirea" aparatului.

Duminica a mai fost incercata o manevra pentru a-l pune pe Philae in miscare, vizand ameliorarea expunerii la Soare a panourilor solare ale micului robot laborator. Acesta a asolizat pe nucleul cometei in noiembrie 2014, dar nu a mai comunicat cu Pamantul din 9 iulie, aminteste, marti, AFP.

"Aceasta tentativa nu ne-a permis din pacate sa intram in contact cu Philae. Nu am primit niciun semnal", a declarat Stephan Ulamec, de la agentia spatiala germana DLR, cu sediul la Koln.

Cometa pe care a aterizat Philae gazduieste viata extraterestra?

Intr-un scurt videoclip postat marti dupa-amiaza pe Internet, agentia DLR arata ca Osiris, camera care se afla pe sonda europeana Rosetta, a surprins imagini ale acestui moment.

"Imaginile sunt in curs de analizare. Incercam sa distingem daca exista vreun nor de praf ce ar fi putut fi provocat de o schimbare a pozitiei robotului Philae", lipsindu-l de lumina, sustine expertul.

Incetul cu incetul, speranta de a intra in contact cu Philae scade. "In zilele urmatoare vom mai trimite cateva comenzi la Philae si apoi vom trece in modul ascultare pentru a verifica daca trimite vreun semnal", spune Ulamec.

"Dupa aceea, trebuie sa fim realisti. Conditiile vor fi tot mai nefavorabile: lumina va scadea, temperaturile vor scadea si ele pe masura ce Ciuri, insotita de Rosetta, va continua sa se departeze de Soare. Va trebui sa acceptam sa nu il mai auzim pe Philae. Sansele sa primim vreun semnal sunt foarte scazute", a adaugat Ulamec.

"Daca pana la sfarsitul lunii ianuarie nu se restabileste comunicatia, totul se va termina", sustine si Philippe Gaudon, sef de proiect Rosetta la CNES, agentia spatiala franceza de la Toulouse.

La sfarsitul acestei luni, cometa se va afla la 300 de milioane de kilometri de Soare si, pentru a putea functiona, Philae nu trebuie sa scada sub o temperatura interioara de -51 de grade. Apoi va intra in hibernare, fara speranta de trezire.

Oricum robotul va fi un erou interplanetar. Dupa zece ani la bordul sondei Rosetta, Philae a realizat in 12 noiembrie 2014 o premiera istorica, asolizand pe cometa 67P Ciuriumov-Gherasimanko. Dupa cateva salturi neprevazute, s-a stabilizat la umbra, in pozitia culcat.

Echipat cu zece instrumente, robotul a lucrat 60 de ore, strangand pretioase date stiintifice si incetandu-si activitatea in lipsa unei expuneri suficiente la Soare pentru bateriile sale solare. S-a "trezit" in 13 iunie si a stabilit cateva contacte cu Terra, dar nu a mai comunicat nimic de la jumatatea lunii iulie.

"Antenele sale par orientate mai degraba spre sol decat spre spatiu", spune Gaudon. Specialistii au incercat totul in ultimele luni pentru a intra din nou in contact cu robotul, care este probabil avariat.

Robotul trimis pe o cometa s-a trezit si a sunat acasa (Video)

"Electronica generala - creierul - a fost avariata fara indoiala de un exces de caldura cand cometa a fost cel mai aproape de Soare", apreciaza expertul francez. "Si antenele se pare ca au probleme. In plus, praful produs in timpul trecerii cometei in apropierea Soarelui s-a asezat probabil pe panourile solare, impiedicandu-le sa functioneze", remarca Gaudon.

Aventura sondei Rosetta va continua pana in septembrie, cand este programata sa se "aseze" cat de lin se poate pe Ciuri, urmand sa sfarseasca alaturi de Philae. Scopul misiunii Rosetta, desfasurata de Agentia Spatiala Europeana (ESA), este o mai buna intelegere a cometelor, martori ai genezei sistemului solar acum 4,6 miliarde de ani, cercetatorii sperand sa gaseasca indicii in privinta aparitiei vietii pe Pamant, incheie AFP.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#robotul Philae cometa, #robotul Philae semne viata, #robotul Philae sonda Rosetta , #spatiu