SpaceX a lansat o racheta care transporta in spatiu un satelit militar american

Duminica, 23 Decembrie 2018, ora 19:14
3817 citiri
SpaceX a lansat o racheta care transporta in spatiu un satelit militar american
Foto: Arhiva Hepta.ro

O racheta din gama Falcon 9 a companiei SpaceX care transporta un sistem de pozitionare globala prin satelit (GPS), in virtutea unui contract incheiat cu armata americana, a fost lansata duminica de la baza Cape Canaveral din Florida.

Lansarea satelitului militar american, care a avut loc la ora locala 08:51 (13:51 GMT), fusese anulata de mai multe ori, ultima data joi dimineata, "din cauza vremii nefavorabile", dupa cum au anuntat reprezentantii companiei SpaceX, infiintata de miliardarul Elon Musk, informeaza Reuters.

Dupa ultima amanare a lansarii, reprezentantii SpaceX au dat asigurari ca incarcatura rachetei, un satelit GPS construit cu un buget de 500 de milioane de dolari de Lockheed Martin Corp, are "o stare buna".

Anularea de joi, care a urmat dupa alte doua tentative esuate de lansare din aceasta saptamana, a fost anuntata intr-o zi in care zona Cape Canaveral din Florida a fost afectata de furtuni si vanturi puternice.

O alta tentativa de lansare a fost anulata miercuri dimineata, din cauza unei probleme tehnice, semnalata la una dintre treptele rachetei.

O lansare incununata de succes constituie o victorie semnificativa pentru Elon Musk, un antreprenor miliardar care si-a petrecut multi ani incercand sa patrunda pe piata lansarilor spatiale din domeniul militar, dominata de o lunga perioada de Lockheed si Boeing Co.

Aceasta este prima misiune pe care SpaceX o realizeaza pentru armata americana in cadrul programului national de securitate spatiala.

SpaceX a castigat un contract de 83 de milioane de dolari cu Air Force in 2016 pentru a lansa un satelit din generatia GPS III, ce va avea o durata de functionare de 15 ani.

Lansarea este prima ce trebuie sa plaseze pe orbita unul dintre cei 32 de sateliti produsi de Lockheed in baza contractelor guvernamentale, cu o valoare totala de 12,6 miliarde de dolari, incheiate pentru programul Air Force GPS III, dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al Lockheed, Chip Eschenfelder.

"Dupa ce vor deveni in totalitate operationali, acesti sateliti GPS de ultima generatie vor oferi noi capabilitati utilizatorilor, inclusiv o acuratete de trei ori mai mare si capacitati anti-bruiaj de pana la opt ori mai mari", a declarat purtatorul de cuvant al Air Force, William Russell.

Lansarea satelitului GPS a fost programata initial in 2014, insa a fost amanata din cauza intarzierilor de productie, a anuntat aviatia militara americana (Air Force).

Lansarea urmatorului satelit din gama GPS III este programata pentru jumatatea anului 2019.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#spacex racheta , #spatiu