Diferențele genetice între transilvăneni, valahi, moldoveni și dobrogeni ANALIZA

Autor: Dan Ioan Popp - antreprenor
Joi, 23 Septembrie 2021, ora 11:12
47096 citiri

Există o asemănare genetică a populațiilor Țării Românești, Moldovei și Dobrogei cu cele din Balcani, în timp ce populația Transilvaniei a fost strâns legată de populațiile din Europa Centrală.

Carpații au constituit o bariera genetică: între Moldova-Țara Românească și Moldova-Transilvania au existat migrații care a generat un flux de gene...

Prezența liniilor ADN-ului asiatic în rândul populațiilor românești, deși la frecvențe joase, indică fluxul de linii materne de-a lungul rutelor de migrație prin Asia de Est și Europa din paleolitic până în Evul Mediu.

Discrepanța clară între populațiile românești și grupurile minoritare maghiare din Transilvania reflectă o reducere a amestecului între români și maghiari/secui.

Populația dobrogeană are o influență asiatică exprimată printr-o mai mare variație genetică.

Haplogropul african L la români este rezultatul venirii coloniștilor din provinciile africane în timpul perioadei romane sau al comerțului cu sclavi în evul mediu care a generat mișcări de oameni africani din Imperiul Otoman în Europa de Est la începutul secolului al XVII-XVIII.

De ce este normal să existe diferențe genetice între provincii:

 • 1.studii similare arată diferențe și între regiuni/provincii din Franta, Germania sau Spania
 • 2. istoria celor 4 provincii are multe perioade diferite (Dobrogea a fost mereu un areal sub influența majoră greco-romană-bizantină-otomană, Valahia a fost mai influențată de bulgari, Moldova de tătari si ruși, iar Transilvania de huni, avari, unguri, cumani si germanici)
 • 3. mixul de populații atât intra- cât și extra- carpatic a făcut ca românii de azi să fie ....foarte amestecați (au 5 haplogrupuri în structura genetică cu un procent mai mare de 13,5% )
 • "Ca răscruce majoră între Asia și Europa, România a experimentat episoade de migrație și invazie continuă. Căile precise au putut fi determinate de topografia teritoriului și au avut diverse efecte asupra structurii genetice a ADN-ului mitocondrial (mtDNA) în provinciile istorice din România. S-au studiat 714 de români din toate provinciile istorice (Țara Românească, Dobrogea, Moldova și Transilvania) prin analizarea regiunii de control mtDNA și a marcatorilor de codificare pentru a cuprinde peisajul complet al haplogroupurilor mtDNA.

  Am observat o distribuție omogenă a majorității haplogroupelor între provinciile din România și o asociere clară cu populațiile europene. Analiza principală a componentelor și analiza multidimensională a scalării au susținut asemănarea genetică a grupurilor Țării Românești, Moldovei și Dobrogei cu Balcanii, în timp ce populația Transilvaniei a fost strâns legată de grupurile din Europa Centrală. Aceste descoperiri ar putea fi explicate prin topologia teritoriului României, unde Arcul Carpatin a jucat un rol important în modelele de migrație. Semnalele de linii materne asiatice au fost observate în toate provinciile istorice din România, indicând fluxul de gene de-a lungul rutelor de migrație din Asia de Est și Europa.

  Constatările noastre actuale, bazate pe analiza mtDNA a populațiilor din provinciile istorice din România, sugerează similitudinea între populațiile din Transilvania și Europa Centrală, susținute atât de clinele observate în frecvența haplogroupurilor pentru mai multe linii materne europene și asiatice, cât și analizele MDS (multidimensional scaling)."

  "Genetic affinities among the historical provinces of Romania and Central Europe as revealed by an mtDNA analysis." BMC Genetics (March 7, 2017)

  Dan Ioan Popp - antreprenor in serie, de profesie inginer automatist. A fost cofondator al BVB ca presedinte Broser SA, presedinte ARAI si al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari, trainer IRECSON , profesor asociat ASE si a mai activat in domenii precum e-commerce (on-line shopping,on-line marketing, health & life-style consultancy),real estate development (CEO-Impact S.A, selling manager, trainer si coacher).

  Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.  Citește și:
  O Unire nu atât de mică și eroii/eroinele sale despre care știm mai puține
  O Unire nu atât de mică și eroii/eroinele sale despre care știm mai puține
  Despre „Mica Unire”, care a avut loc la 5 și 24 ianuarie 1859, prin dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza (devenit principele Alexandru Ioan I), succesiv în Moldova și Muntenia,...
  Două rute noi din România spre Grecia vor fi lansate de Wizz Air din iunie. Care este prețul biletelor
  Două rute noi din România spre Grecia vor fi lansate de Wizz Air din iunie. Care este prețul biletelor
  Compania low-cost Wizz Air va inaugura două rute noi cu plecare din București și Timișoara spre destinații din Grecia, la jumătatea lunii iunie. Wizz Air va zbura din 15 iunie 2023 din...