Viciile secolului XXI creeaza noi dependente

Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 23:26
8871 citiri
Viciile secolului XXI creeaza noi dependente
Foto: infoniac.ru

Am fost cu totii educati sa ne ferim de teribilele vicii care duc la dependenta: alcoolul, tutunul, drogurile, jocurile de noroc si - eventual - femeile.

Toate sunt actuale, dar, pe masura ce avanseaza civilizatia, multi se simt ispititi sa incerce si alte naravuri, noi-noute, necunoscute pana de curand, dar atragatoare si adesea cinic de ispititoare.

Televiziunea, ca viciu

N-avem liniste, daca nu stam 3-4 ore in fata micului ecran, inghitind pe nerasuflate stiri, filme nerecomndate minorilor, show-uri nerecomandate majorilor, plus reclame, pe care nu le doresc nici dusmanilor.

Un articol, publicat pe portalul Infoniac, a calculat ca un om in varsta de 65 ani petrece in mod normal cam 9 ani lipit de televizor, iar in mod anormal dublu, intrucat multi stau cu ochii la sticla chiar si 8 ore pe zi.

Encefalogramele efectuate de specialisti arata ca adesea creierul telemaniacului prezinta, dupa asemenea vizionari prelungite, o anumita amorteala, similara cu cea provocata de tranchilizante.

Acest telespectator se decupleaza de la viata reala, intra in fictiunea faptelor de pe ecran si nu se dezlipeste decat doborat de somn, sau daca se produce o pana de curent.

Dependenta de shopping

Shoppingul este specific femeilor, dar nu exclusiv. Suntem inconjurati de atata publicitate si ispititi de atatea spermarketuri, incat nu putem rezista ispitei de a cumpara, chiar daca n-avem nevoie de nimic. Pur si simplu, ne amintim cand vedem marfa in raft

Este posibil ca jumatate din cumparaturile efectuale "cu caruciorul" sa nu fi fost necesare, iar o jumatate din acestea nici sa nu fie dezambalate acasa. Dupa achizitie, ele ramanan randuite frumos in rafturile din camara sau din dressing, pentru "mai tarziu".

Dar niciodata nu le vine randul, pentru ca, intre timp, sosesc altele si se depoziteaza langa primele, pentru nu se stie cand.

Diferenta dintre shopping si targuieli sta in faptul ca pe acestea din urma le faci anume ca sa-ti iei ce-ti trebuie: branza, paine, lapte si sunca. La shopping nu te duci cu un scop precis. Mergi sa vezi ce te atrage. Iar rafturile din marketuri sunt facute asa, incat sa te atraga totul. Nu ramane decat sa numeri banii din poseta, ca sa afli ce ai nevoie.

Odata instalat, shoppingul aproape ca n-are leac. Singurul antidot este, evident, criza. Daca n-ai bani, nu faci schopping. Faci foame.

Mobilomania

Putine afaceri au avut asemenea mare succes si au patruns in atatea case, precum cea cu telefoanele mobile. Si putini utilizatori s-au atasat de altceva atat de apropiat si intim, ca posesorul de telemobil.

In 2008, numarul de telefoane aflate in functiune pe continentul european depasea numarul de locuitori ai continentuui cu 13%.

De atunci, numarul telefoanelor a sporit anual cu circa 8%. Ne intrebam, in mod firesc: oare creste in asemenea proportii nevoia de comunicare intre europeni? Nici vorba!

Creste nevoia sa ai un telefon mai performant decat cel anterior, sa te fandosesti cu telefonul tau, sa se uite prietenii invidiosi la tine si la el, cu alte cuvinte, sa fii in randul lumii - dar cu un pas mai inainte decat altii.

Interfilia si netomania

De fapt, este unul si acelasi lucru, iar dependenta de Internet a fost deja destul de explicata si dovedita ca sa mai trebuiasca expusa inca o data, aici.

Astazi, psihiatrii din intreaga lume studiaza efectele asupra sanatatii a excesului de Internet. Jocurile online, pornografia fara frontiere, fascinatia retelelor sociale au creat si creeaza o dependenta fara egal.

Viciul devine evident cand constati ca o persoana in toata firea rataceste ore in sir prin adrese necunoscute, fara sa caute ceva si fara sa fie interesata de nimic. Este exact ca si in cazul cu cel care se duce sa faca shopping fara sa-i trebuiasca un anumit lucuru din raft.

Dependenta de sex

Setea de satisfactie sexuala a existat in toate timpurile, dar niciodata societatea n-a oferit indivizilor sai atatea ocazii favorabile, ca astazi.

Accesul destul de usor in diferite locatii, pilula contraceptiva, contactarea partenerilor prin telefon sau Internet, toate demonstreaza ca intr-o viata precum cea de azi, ti s-au creat conditiile pentru accesul la sex, fara dificultati.

Accesul cu usurinta poate insa duce la obstinatie sexuala. De aici, nu-i decat un pas pana la viol, la coruptia minorilor, exchibitionism si alte practici neacceptate nici de morala, nici de lege.

In mod paradoxal, tocmai acolo unde dependenta de sex este mai raspandita, numarul nasterilor scade dramatic, iar acolo unde oamenii habar n-au despre dependenta si practica sexul traditional, nasterile cresc nestavilit.

Nu cred ca asta trebuie sa ne sperie. Civilizatia se afla in expansiune si este numai o chestiune de timp pana cand dependenta va deveni globala.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#dependenta sex, #vicii baut fumat sex, #dependenta cumparaturi, #dependenta televizor, #dependenta Interner , #stiri magazin