Multimea, in caz de panica sau delir - explicatiile stiintei

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 22:22
3117 citiri
Multimea, in caz de panica sau delir - explicatiile stiintei
Foto: Factroom

In grupuri mari, oamenii se comporta aidoma fortelor necontrolate ale naturii. Multimea se lasa rapid cuprinsa de panica, in anumite situatii extreme: cutremur, dezordine publica sau concerte rock.

Panica la pasari si la pestisori

Cercetatorii au descoperit ca, in asemenea situatii, multimea, devenita incontrolabila, se comporta aidoma moleculelor de gaze fierbinti, pasarilor care zboara speriate sau bancurilor de pesti ce incearca sa scape de un pericol.

Practic, capacitatea fiecaruia de a-si cumpani propria situatie este afectata de lipsa unei forte polarizatoare, capabila sa stapaneasca multimea. La prima vedere, s-ar parea ca se creeaza haosul, dar panica are si ea legile ei - comeneteaza portalul Factroom.

Un grup de studenti de la Facultatea de Fizica a Universitatii Cornell din Ithaca, statul New York, a urmarit pe computer, cu ajutorul unui soft special, comportamentul publicului la un concert rock, in momentul cand entuziasmul general a dus la o stare de euforie omniprezenta, manifestarile fiind scapate de sub control.

Doua tipuri de comportament

Softul a extras secvente semnificative din acest haos, pe care l-a urmarit in toata desfasurarea lui prin camere de luat vederi si inregistrari audio. A rezultat ca, atunci cand multimea se manifesta necontrolat, apar doua tipuri de comportament uman: unul activ, iar altul pasiv.

Comportamentul activ apartine acelor indivizi care sunt gata sa urmeze orbeste "gloata". Ei imita automat ceea ce vad pe altii facand, intocmai cum bancul de pestisori inoata fara alta logica decat aceea de a urma exact miscarea tuturor celorlalti.

Comportamentul pasiv apartine unor indivizi care se incapataneaza sa ramana pe loc, refuzand chiar sa reactioneze daca sunt impinsi sau antrenati de ceilalti. Exista ipoteza ca educatia acestora din urma ii face sa nu se lase influentati de mediu.

Exemplele istoriei

Daca este asa, societatea ar putea estompa starea panicarda a multimii prin educatie, reducand din consecintele tragice inerente momentelor de calamitate.

De altfel, istoria cunoaste clipe de panica ajunse notorii. Una din ele este debandada aparuta la Waterloo dupa fuga imparatului Napoleon, cand multi ostasi si-au gasit sfarsitul numai din cauza dezorientarii, calcandu-se unii pe altii sau cazand zdrobiti de copitele cailor proprii, fara sa fie rapusi de arma dusmanului.

Chiar si istoria noastra timpurie aminteste faimosul episod definit prin cunoscuta sintagma "torna, torna frate!". Un soldat atragea atentia celui din fata lui ca i s-a rasturnat bagajul, multimea a inteles ca acesta este semnalul de retragere si a luat-o la fuga. Nici ofiterii, nici generalii n-au putut stavili panica.

Este greu de spus cu cat e mai pregatita multimea astazi decat cea din secolul VI, ca sa n-o ia la goana numai dintr-o sperietura sau o confuzie.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#comportament mase oameni panica, #concertele rock atmosfera cauze, #panica multimi comportament , #studii