Ciolacu cheamă parlamentarii din concediu pentru legea pensiilor speciale: "Nu ne permitem să pierdem fonduri europene"

Joi, 03 August 2023, ora 11:13
6449 citiri
Ciolacu cheamă parlamentarii din concediu pentru legea pensiilor speciale: "Nu ne permitem să pierdem fonduri europene"
Marcel Ciolacu se arată îngrijorat că România ar putea pierde banii din PNRR FOTO Hepta

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, 3 august, că va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară săptămâna viitoare pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR.

”Săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecţiile CCR. Îi solicit Ministrului Justiţiei ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraţilor”, a transmis Ciolacu.

Potrivit acestuia, ”este absolut necesar ca această Lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din PNRR”.

”Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale”, a mai transmis premierul.

Curtea Constituţională a admis miercuri, parţial, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Preşedintele CCR Marian Enache a explicat, într-o declaraţie de presă, că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii.

„Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie. Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigenţelor de calitate a legii”, a afirmat Marian Enache.

În actuala formă votată de parlament, magistrații primesc dreptul de a se pensiona până în 2028 (practic au o perioadă de grație de 5 ani) în aceleași condiții ca și până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate.

Actul normativ mai prevede impozitarea cu doar 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net.

Bugetul suportat anual de statul român pentru pensiile speciale este de 12 miliarde de lei. Reforma veniturilor speciale este cerută insistent de UE și reprezintă jalon în PNRR. Dacă România nu se pune în acord cu legislația europeană în domeniu va pierde 3,1 miliarde de euro de la UE.

Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
#marcel ciolacu, #premierul Romaniei, #legea pensiilor speciale , #stiri Marcel Ciolacu