Vin americanii în Marea Neagră. Ce poate câștiga România?

Autor: Sabina Fati (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Luni, 18 Decembrie 2023, ora 20:21
4503 citiri

Cum se poate descotorosi țara de cei care joacă pentru China și Rusia, cei doi mari jucători la Marea Neagră? Cum se poate proteja şi cum profita de noua legislație americană la Marea Neagră? O analiză de Sabina Fati.

Bucureștiul nu are propria strategie, dar Congresul de la Washington a adoptat una, ca parte dintr-un pachet mai larg privind bugetul Apărării Statelor Unite. Prin legislația adoptată, inclusiv Black Sea Security Act of 2023 (Legea securității la Marea Neagră din 2023), americanii admit că există o competiție complicată între SUA, Rusia și China în această regiune, că Washingtonul trebuie să investească mai mult aici pentru a-și susține aliații nu doar din punct de vedere militar, ci și economic, în așa fel încât aceștia să poată face față agresivității ruse, dar și atracției investițiilor chineze în domenii strategice. România, de pildă, cade periodic în capcana Beijingului și chiar recent Consiliul Suprem de Apărare a Țării a dat aviz pozitiv pentru intrarea pe piața autohtonă a grupului chinez Lenovo, o companie controversată pusă de americani pe lista celor care le amenință securitatea națională. Chinezii au câștigat licitația pentru centura Bucureștiului, iar în anii trecuți ar fi vrut să preia cel puțin jumătate din Centrala Nucleară de la Cernavodă. Pentru bulgari și turci, celelalte două state menționate în Strategia SUA privind Marea Neagră, legăturile economice cu China sunt mult mai importante. De fapt, Beijingul se implică în investiții strategice în cele trei state NATO la Marea Neagră, iar americanii se tem că această prezență combinată cu puterea militară a Rusiei ar putea afecta și mai mult dezechilibrele din zonă, după ce Moscova a ocupat litoralul ucrainean până la vărsarea Niprului în mare.

Războiul din Ucraina nu a convins România să-și planifice apărarea și dezvoltarea economică din zona pontică, deși pentru prima dată de la intrarea în NATO, Bucureștiul a cumpărat sisteme sofisticate de apărare și continuă să se înarmeze. Americanii în schimb și-au propus să pună printre priorități un plan de coordonare mai bună a informațiilor în Marea Neagră, să facă (i) o prioritate din folosirea sistemelor de informații, supraveghere și recunoaștere pentru monitorizarea operațiunilor Rusiei în regiunea Mării Negre; (ii) o planificare a creșterii a asistenței de securitate pentru statele Mării Negre, concentrată pe Ucraina, România, Bulgaria, Moldova și Georgia. În plus, Washingtonul vrea (iii) să evalueze posibilitatea înființării unui cartier general comun, multinațional, de trei stele la Marea Neagră, responsabil pentru planificarea, pregătirea, exercițiile și coordonarea tuturor activităților militare aliate și partenere în zonă, dar și (iv) să analizeze ce ar însemna stabilirea unei prezențe maritime regulate a NATO, în așa fel încât aliații să trimită prin rotație nave militare, dar spațiul maritim al Alianței să fie permanent apărat. Apoi, Statele Unite propun (v) un plan pentru libera circulație în Marea Neagră, (vi) o asistență mai lărgită pentru asigurarea securității, finanțări și dinspre alte state NATO inclusiv pentru educație și instruire militară, (vii) un plan de combatere a dezinformării și propagandei rusești în regiunea Mării Negre, utilizând resursele Statelor Unite. Americanii mai propun (viii) investiții economice în fiecare din statele regiunii, (ix) modificarea balanței energetice, dominată încă de Rusia, dar și (x) temperarea avântului Chinei în spațiul pontic. Contracararea Chinei în regiune, se arată în noua legislație privind Marea Neagră, ar trebui să poată fi făcută prin integrarea statelor din regiune în economiile occidentale.

Pe scurt, americanii vor să pună piciorul în mod serios în Marea Neagră, dar mai înainte ar vrea să facă puțină curățenie, fiindcă dincolo de războiul de agresiune al rușilor, Moscova și Beijingul încearcă să-și extindă și să-și întărească influența prin capturarea elitelor din zonă, prin spionaj, investiții și propagandă.

În România se văd din ce în ce mai clar liniile politice de fractură prin care pot pătrunde chinezii și rușii, precum și nișele mediatice folosite de ei în mod direct sau prin idioți utili. Odată cu adoptarea Strategiei Mării Negre de către americani, România se poate folosi de Parteneriatul Strategic pe care îl are cu Washingtonul pentru a deschide aici centre de instruire militară pentru toate statele din regiune, pentru a construi un hub de afaceri aici și pentru a atrage investiții care să se vadă în sistemul energetic național. Statele Unite dau din start un avantaj Bucureștiului. Este sugerată în Strategie inclusiv soluția unei flote NATO la Marea Neagră, pe care România a încercat să o negocieze cu Bulgaria și Turcia în urmă cu aproape zece ani, un subiect care poate fi reluat.

România poate deci profita de Strategia americană acum cât încă nu există piruete abrupte dincolo de ocean. Sau poate să-și continue letargia și să-i lase pe cei care mizează pe afacerile chineze (PSD, dar nu numai) și pe propaganda rusă (AUR, Șoșoacă, dar și alții) să crească și să înflorească înainte de alegerile de anul viitor.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#Marea Neagra, #SUA, #armata SUA, #NATO, #Romania , #armata sua