Cât timp este sigur să păstrezi resturile de la Crăciun în frigider. "Salmonela și E. coli prosperă pe carne și te pot îmbolnăvi grav"

Miercuri, 27 Decembrie 2023, ora 21:50
4363 citiri
Cât timp este sigur să păstrezi resturile de la Crăciun în frigider. "Salmonela și E. coli prosperă pe carne și te pot îmbolnăvi grav"
Mâncare rămasă de la masa festivă FOTO Pixabay

În această perioadă dintre Crăciun și Anul Nou mulți refolosesc resturile de mâncare rămase de la masa festivă, fie că e vorba de brânză și ciocolată sau deliciosul prânz de Crăciun.

Dar ar putea sandvișul cu cârnați să-ți facă rău? Chiar ar trebui să faci supă dintr-un rest de curcan vechi de o săptămână?

Conform sfaturilor guvernamentale privind siguranța alimentară, peștele și carnea gătite pot fi păstrate în frigider timp de trei până la patru zile, scrie Dailymail.

Lactatele rezistă în funcție de tipul lor. De exemplu, brânza poate fi păstrată mai mult timp decât smântâna.

În timp ce există orientări generale pentru majoritatea grupurilor alimentare, cum ar fi lactatele, carnea și fructele de mare, "cât timp poți păstra alimentele în frigider după Crăciun va depinde de mai mulți factori, inclusiv temperatura din frigiderul tău, prospețimea alimentelor înainte de gătire și modul în care sunt depozitate," a explicat medicul de familie, Dr. Babak Ashrafi, la Asda Online Doctor.

"De regulă, este sigur să păstrezi alimentele timp de câteva zile după Crăciun, atâta timp cât sunt refrigerate și depozitate corespunzător.

Dar folosește-ți propria judecată înainte de a consuma resturile și asigură-te că arunci orice aliment care nu pare sau nu miroase a siguranță alimentară."

Cea mai rece zonă a frigiderului ar trebui să fie sub 5°C, conform Agenției pentru Standarde Alimentare.

A lua în considerare să consumi carne care a fost păstrată într-un frigider necorespunzător sau care a fost păstrată prea mult timp ar putea să te îmbolnăvească grav.

"Lăsarea cărnii la temperatura camerei sau nerefrigerarea la temperaturi suficient de scăzute poate duce la dezvoltarea bacteriilor și la boli alimentare," spune Dr. Ashrafi.

"Anumite bacterii, cum ar fi salmonela și E. coli, prosperă pe carne și te pot îmbolnăvi grav.

Alimentele contaminate cu aceste bacterii pot duce la vărsături, diaree, dureri abdominale și, în cazuri foarte grave, pot necesita tratament medical."

Mâncarea de Crăciun poate strânge un număr îngrijorător de ore în total, trecând prin frigider pentru mesele festive și bufetele din zilele de după Crăciun.

Agenția pentru Standarde Alimentare recomandă să nu lași mâncarea să stea între 8°C și 63°C, deoarece aici bacteriile prosperă.

"Păstrarea alimentelor în afara "zonei periculoase" va împiedica bacteriile din alimentele tale să se înmulțească și va reduce riscul de a contracta o boală alimentară", explică Dr. Ashrafi.

Pe lângă temperatura alimentelor, "este important să acorzi atenție datelor limită de utilizare și datelor de valabilitate, și să fii atent la semnele de alterare", spune acesta.

"Dacă mâncarea ta miroase ciudat sau nu arată bine, fii precaut și arunc-o - nu vrei să-ți strici sărbătorile de Crăciun cu un episod de intoxicație alimentară."

Dacă te îngrijorează data la care a expirat ceva, iar ambalajul a fost aruncat, sau dacă ceva nu miroase cum trebuie, merită să eviți bacteriile periculoase care ar putea fi prezente pe oricare dintre resturile de la masa de Crăciun.

Cum recunoașteți carnea expirată? Atenționările ANPC de 1 Mai: Nu cumpăraţi produse neetichetate
Cum recunoașteți carnea expirată? Atenționările ANPC de 1 Mai: Nu cumpăraţi produse neetichetate
Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, le transmite consumatorilor că refuze produsele din carne tocată pentru care există îndoieli...
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
#masa Craciun, #resturi, #mancare, #risc imbolnavire, #salmonela, #ecoli , #alimente