Acuze grave la adresa CNA: Lipsa de transparenta, masuri luate impotriva recomandarilor MCV

Vineri, 20 Iunie 2014, ora 20:59
1947 citiri
Acuze grave la adresa CNA: Lipsa de transparenta, masuri luate impotriva recomandarilor MCV
Foto: Evenimentul Zilei

Consiliul National al Audiovizualului a modificat in sedinta de joi regulamentul de functionare, restrictionand accesul publicului la sedintele care sunt, potrivit legii, publice, motiv pentru care ActiveWatch si Centrul pentru Jurnalism Independent solicita revenirea la situatia anterioara si transmiterea sedintelor live pe site-ul institutiei.

Intr-un comunicat remis Ziare.com, reprezentantii celor doua organizatii neguvernamentale critica faptul ca accesul publicului la informatii privind activitatea Consiliului a fost restrans "nejustificat", in conditiile in care majoritatea din CNA a votat, joi, modificarea regulamentului astfel incat sedintele Consiliului vor fi inregistrate si vor putea fi "consultate, la cerere, dar nu pot fi copiate sau reproduse".

De asemenea, s-a decis ca "este interzisa transmisia in direct a sedintelor Consiliului, fara acordul prealabil al CNA; acordul se da prin vot, in situatii speciale".

"Majoritatea membrilor au votat impotriva transparentei si a deschiderii institutiei fata de public. Organizatile semnatare critica decizia CNA de a ingreuna accesul jurnalistilor si al publicului la sedintele publice, prin introducerea acreditarilor si a anuntului prealabil, considerand ca acesta este un pas inapoi fata de regimul actual.

Raportul MCV a recomandat CNA consolidarea activitatii, iar aceste masuri vin impotriva unei astfel de recomandari, cu atat mai mult cu cat nu exista o justificare obiectiva pentru impunerea unor astfel de restrictii.

Restrangerea si conditionarea dreptului presei de a transmite live sau de a difuza imagini din cadrul sedintelor nu are alta justificare decat teama membrilor de a lasa publicul sa le judece activitatea, modul de a vota si comportamentul in cadrul sedintelor.

Aceste masuri stirbesc credibilitatea si asa puternic diminuata a institutiei si vor alimenta suspiciunile privind modul de functionare a institutiei", se arata in comunicatul remis presei.

In document se reaminteste ca "discutiile din sedintele publice ale CNA sunt acoperite de legea liberului acces la informatiile de interes public, fiind informatii care rezulta din activitatea institutiei publice".

"Limitarea multiplicarii si reproducerii lor contravine spiritului legii 544/2001 si angajamentului Romaniei fata de principiile guvernarii deschise", mai sustin semnatarii.

De asemenea, acestia reamintesc ca in urma cu doua zile au cerut CNA sa transmita live sedintele, pe site-ul propriu, argumentand ca "este in interesul institutiei sa dea dovada de cat mai multa transparenta in fata publicului, iar membrii Consiliului trebuie sa accepte ca statutul de demnitari publici presupune si o protectie mai redusa a dreptului la propria imagine".

"Transmiterea live a sedintelor poate fi si un instrument de responsabilizare a membrilor CNA, de crestere a calitatii dezbaterilor din cadrul acestor sedinte, precum si un instrument prin care publicul poate judeca obiectiv argumentele expuse si modul in care membrii voteaza, contribuind astfel la cresterea credibilitatii acestei institutii", mai sustin reprezentantii ActiveWatch si Centrul pentru Jurnalism Independent, reluand solicitarea adresata CNA ca sedintele consiliului sa fie transmise live pe site-ul institutiei.

Scandalul a fost declansat dupa ce, saptamana trecuta, Valentin Jucan, membru CNA, a inceput sa transmita live pe Internet sedintele consiliului, care sunt publice. Presedintele CNA, Laura Georgescu, s-a opus vehement acestei idei si chiar a incercat sa smulga camera video atasata la laptopul colegului sau (foto).

Nou scandal in CNA: Transmisiunea live oprita, sedinta inchisa fara vot. Jucan acuza incalcarea legii

"Cei mai vehementi sustinatori ai ideii de a bloca transparentizarea activitatii CNA au fost Christian Mititelu, fost director al BBC Romania si Radu Calin Cristea, fost jurnalist (dupa Revolutie) la Europa libera. Ambii au fost propusi in CNA de liberali", scrie pe blog Narcisa Iorga, membru CNA, celor doi alaturandu-li-se Rasvan Popescu, Cristina Trepcea, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda si Lorand Turos.

C.B.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#CNA lipsa transaprenta ActiveWatch, #CNA transmisiune live, #CNA incalca MCV , #CNA