Multi politicieni au devenit patroni si manageri de presa - ActiveWatch

Joi, 03 Mai 2012, ora 16:16
2608 citiri
Multi politicieni au devenit patroni si manageri de presa - ActiveWatch
Foto: mihaelapana.eu

Politizarea media s-a accentuat anul trecut, multi politicieni sau consilieri politici de anvergura devenind patroni sau manageri de presa, inainte de anul electoral 2012, potrivit raportului FreeEx privind libertatea presei in Romania in 2011, lansat joi de ActiveWatch.

Raportul FreeEx precizeaza ca accentuarea politizarii industriei inainte de anul electoral 2012 se numara printre cele mai importante evenimente din 2011 cu impact editorial asupra libertatii de exprimare.

"Aparent paradoxal, piata s-a confruntat in ultimele luni cu o explozie a televiziunilor de stiri, explicabila prin proximitatea anului electoral. Sustenabilitatea economica a acestora ridica, insa, mari semne de intrebare. Cel putin cinci canale de stiri la nivel national, plus alte canale regionale au intrat pe o piata ale carei incasari din publicitate nu dau semne de revenire dupa perioada de criza", se spune in raport, precizandu-se, totodata, ca acest aspect alimenteaza speculatiile privind adevarata ratiune de a exista a acestor institutii media - "aceea de a servi ca instrumente de influenta politica in anul electoral 2012, marcat de alegerile locale din iunie si de cele parlamentare din noiembrie".

In raport se mai spune ca politicieni sau consilieri politici importanti, precum Sebastian Lazaroiu, Vasile Dancu, Cosmin Gusa si Dan Andronic, au devenit in ultimul an patroni sau manageri de presa, "ridicand noi semne de intrebare asupra credibilitatii demersului jurnalistic".

ActiveWatch noteaza, totodata, ca piata de media ramane dominata de oameni de afaceri interesati in primul rand de obtinerea unor avantaje politice si economice, dispusi sa investeasca sume fabuloase pentru a-si atinge aceste scopuri. Aceasta poate fi si una din explicatiile pierderilor imense inregistrate in ultimii 7-8 ani de actori semnificativi din piata de media, se mai spune in raport.

In schimb, marile trusturi de presa internationale au continuat sa-si restranga activitatea in Romania pe fondul crizei si al concurentei neloiale. Raportul face referire la concernul german WAZ, care s-a retras din Romania, acuzand faptul ca "mass-media din Romania se afla in mare parte in mainile unor oligarhi, adica ale unor oameni de afaceri care si-au castigat banii in alta parte, de regula in cursul privatizarilor".

Raportul noteaza si faptul ca abundenta televiziunilor nu este insotita si de o diversitate a continutului editorial. In conditiile in care peste 80% din populatie afirma ca televiziunea constituie principala sursa de informare, devine si mai ingrijoratoare situatia calitatii actului jurnalistic, impregnat de partizanat politic, senzationalism ieftin si exploatarea unor subiecte cu slaba relevanta pentru bunul mers al societatii, se precizeaza in raport.

Totodata, ActiveWatch spune ca goana televiziunilor dupa rating s-a intetit, consemnandu-se si in 2011 abateri etice grave, de la fabricarea de stiri, supraexpunerea scandalurilor dintre "vedete", exploatarea evenimentelor tragice - dar irelevante din perspectiva interesului public, promovarea discursului defaimator la adresa grupurilor vulnerabile etc. In acelasi timp, presa a aratat un interes redus pentru subiecte de interes public major, care relevau abuzuri ale autoritatilor, incalcarea unor drepturi fundamentale sau acte de coruptie. Printre acestea, raportul mentioneaza "subiectul inchisorilor secrete ale CIA (slab acoperit de media), abuzurile fortelor de ordine impotriva oricaror tentative de protest civic sau cazul RMGC".

Pe de alta parte, potrivit raportului FreeEx, agravarea conditiilor economice din piata de media a adus cu sine fenomene specifice - publicatii inchise, disponibilizari, reduceri salariale, conflicte de munca, cel mai afectat mediu fiind presa scrisa. Aflate sub o presiune economica dura, redactiile au fost tot mai dispuse la compromisuri, cu consecinte grave asupra continutului editorial, aflat intr-o continua si accentuata degradare, se mai spune in raport.

ActiveWatch mai noteaza faptul ca si calitatea actului de management a lasat de dorit, managerii de presa nereusind sa gaseasca solutii economice de redresare atunci cand incasarile din publicitate au scazut, iar investitiile patronilor au secat. Adeseori, solutiile gasite au presupus sacrificarea actului jurnalistic, fie in favoarea clientilor de publicitate, fie in favoarea finantatorilor sau sponsorilor ale caror interese economice sau politice s-au impus in fata celor profesionale. "Cazul cel mai flagrant de sacrificare a spatiului editorial in favoarea unui client de publicitate ramane campania mediatica a Rosia Montana Gold Corporation, care nu s-a limitat la inundarea spatiului publicitar cu reclama, ci a invadat spatiul editorial cu publicitate (mascata) si a determinat cvasidisparitia informatiilor critice la adresa proiectului minier", se mai spune in raportul ActiveWatch.

Pe de alta parte, in raport se precizeaza ca statul a redevenit unul dintre principalii actori de pe piata de publicitate, insa multe din contracte au fost acordate netransparent si preferential. "Publicitatea din fonduri publice a fost din nou folosita ca vehicul de promovare a actorilor politici. Scaderea dramatica a bugetelor de publicitate din zona de business a determinat cresterea importantei publicitatii din bani publici, institutiile publice redevenind jucatori relevanti pe piata (aproximativ 35 de milioane euro)", se mai spune in raportul FreeEx.

Raportul precizeaza ca TVR nu a reusit sa se elibereze de stigmatul controlului politic, iar fostul director al stirilor Televiziunii Romane, dar si majoritatea comentatorilor prezenti pe canalele Televiziunii publice sunt cunoscuti pentru opiniile lor favorabile partidului de guvernamant. ActiveWatch atrage atentia ca presiunile asupra conducerii TVR au fost exercitate si in 2011, atat de liderii puterii, cat si de cei ai opozitiei. Problemele financiare au reaprins discutiile privind necesitatea reformarii acestei institutii, insa modificarea legii de functionare, primul pas in directia transformarii TVR intr-un serviciu public de televiziune independent de mediul politic, a fost abandonata de politicieni, se mai spune in raport.

Totodata, ActiveWatch spune ca politicienii au continuat in 2011 sa depuna initiative legislative menite sa restranga libertatea presei si sa intimideze jurnalistii. Deputatul PDL Mihail Boldea - arestat in 2012 - a propus anul trecut modificarea legii 544/2001 si a codului penal astfel incat sa fie exceptate din categoria de interes public informatiile din dosarele aflate in faza de urmarire penala sau pe rol in instantele de judecata, pana la pronuntarea unei sentinte definitive.

In raport se mai spune ca ziaristii au continuat sa fie agresati, insultati si amenintati, in special de politicieni, autoritati, forte de ordine si persoane publice. Intrarea in vigoare a noului Cod Civil, in toamna lui 2011, a adus cu sine noi efecte care restrictioneaza abuziv libertatea de exprimare. Astfel, unui jurnalist i s-a interzis printr-o sentinta judecatoareasca sa mai scrie despre sotia deputatului Doru Lese, se spune in raport. De asemenea, raportul subliniaza ca jurnalistul este mult prea vulnerabil si lipsit de mecanisme de aparare in fata intereselor patronale.

Raportul mai precizeaza faptul ca Romania s-a situat in 2011 pe locul 47 in clasamentul mondial al libertatii presei (Press Freedom Index 2011), realizat de organizatia Reporteri fara Frontiere. Potrivit acestui clasament, in 2011, Romania s-a situat pe aceeasi pozitie cu Statele Unite ale Americii, Taiwan si Argentina.

Pe de alta parte, potrivit raportului realizat de ActiveWatch, romanii si-au pierdut increderea in presa, in special in ceea ce priveste continutul televizat. Potrivit unui sondaj IRES, citat in raportul FreeEx pe 2011, 83% din populatia adulta a Romaniei se uita zilnic la televizor, trei sferturi dintre romani cred ca televiziunile sunt dispuse sa difuzeze orice de dragul audientei, iar 65% dintre telespectatori considera ca televiziunea manipuleaza. Cu toate acestea, un alt studiu IRES releva ca majoritatea romanilor (81,8%) se informeaza despre politica in primul rand de la televizor, se mai spune in raportul FreeEx.

In acelasi raport, ActiveWatch recomanda jurnalistilor sa nu tolereze abuzurile patronilor mass-media, pentru ca acestea decredibilizeaza presa in ansamblul sau, si editorilor sa fie mediatori intre manageri/ proprietari de presa si jurnalisti, sa protejeze libertatea editoriala a redactiei si sa isi asume responsabilitatea profesionalizarii redactiei. Totodata, ActiveWatch spune ca presa romaneasca trebuie digitalizata urgent, intrucat migrarea tot mai evidenta a cititorilor din print in online impune crearea unei arhive digitale de presa.

De asemenea, ActiveWatch le recomanda proprietarilor de media sa investeasca in profesionalizarea jurnalistilor si editorilor si sa le asigure un mediu de lucru independent.

In ceea ce priveste politicienii, autoritatile si mediul de afaceri, ActiveWatch le recomanda sa respecte independenta editoriala a presei si sa sprijine presa care disemineaza continut editorial

relevant si verificabil.

Raportul privind libertatea presei in Romania in 2011 a fost redactat in cadrul programului FreeEx al ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei. Programul Libertatea de Exprimare - FreeEx a fost demarat de in august 1999, cu scopul de a contribui la protejarea si promovarea dreptului la libera exprimare si a libertatii presei. Raportul este finantat de Open Society Institute (OSI).

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#presa politizare moguli politicieni, #Liberate presa Active Watch , #presa
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
Felics si Vantu aveau trusturile din familie
Poza mareanvan
mareanvan
rank 1