Presa si Posta, dezastre cu un singur autor (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 02 Iunie 2013, ora 18:37
2356 citiri
Presa si Posta, dezastre cu un singur autor (Opinii)
Foto: Arhiva

Presa si Posta trec astazi prin cele mai dificile momente din istoria lor.

Oricat de inadecvata ar fi apropierea celor doua, cu atat mai mult compararea falimentului care da tarcoale ambelor, exista cel putin un lucru care a actionat cu aceeasi forta si constanta la prabusirea celor doua industrii.

Evident, e mult mai atractiv sa vorbesti despre cvasi-falimentul presei in termeni care se invart exclusiv in jurul mogulilor si actiunilor conspirative cu iz mafiot, exercitate de fortele raului impotriva eroilor.... oricare ar fi acestia din urma.

La fel in cazul Postei: este mult mai eficient si mai atractiv sa contextualizezi dezastrul de acolo in zona grupurilor de interese care capuseaza institutia, a salariilor conducerii cu totul si cu totul nesimtite.

Un discurs de care s-a folosit si T. Basescu in 2009, in campania prezidentiala, cand se lauda ca a suferit atacuri in presa - ciudata intrepatrundere - tocmai pentru ca nu a vrut sa-i dea Posta lui Sorin Ovidiu Vintu. Geoana a incercat sa-i intoarca replica: domnul Cocos al Elenei Udrea astepta la rand sa devina postas sef. Nu i-a mai fost data lui Cocos, dar nici bine nu s-a simtit.

Capusarea Postei a fost doar buturuga mica din angrenajul care a condus la prabusirea fostului colos. Prostia si coruptia conducerii, contractele "dedicate" si dezinteresul general din administratia firmei au grabit ritmul in care societatea s-a indreptat spre faliment.

Insa explozibilul care a aruncat in aer Posta, elementul care a detonat lent si sigur o afacere monopol, imposibil de imaginat altfel, a fost aceeasi inventie care a condus si la pulverizarea presei.

O poveste care nu multumeste pe nimeni. Cel putin in dreptul presei ne place sa ne imaginam personaje de dimensiuni mitice: moguli de o forta financiara extraordinara, care prin jocuri murdare controleaza guverne si presedinti, povesti despre jurnalisti a caror influenta schimba si ghideaza ministri, anchete oprite sau inventate care aduc profituri colosale persoanelor private si nu institutiilor de presa in numele carora au loc actiunile de presiune si santaj...

Nu ca toate acestea nu ar fi adevarate, nu ca ele nu au contribuit la prabusirea credibilitatii si fortei presei, insa la fel ca si in cazul Postei, ele doar au favorizat si accelerat, dar nu ar fi reusit niciodata fara ajutorul Internetului.

Aceasta inventie mai mult sau mai putin prozaica a erodat si condus catre faliment si Posta si presa. Sigur, tot mai slaba pregatire a jurnalistilor, ca si contractele tot mai paguboase ale Postei, au grabit procesul.

Transferul presei scrise catre televiziuni - majoritatea jurnalistilor din fosta presa scrisa lucreaza astazi in redactiile televiziunilor de stiri - e doar efectul tabloidizarii informatiei; un fenomen incurajat in mod egal si de cerere si de oferta.

Dar Internetul duce lucrarea mai departe, lucreaza in liniste si constant. Banalizeaza informatia si, in acelasi timp, costul ei. Acelasi efect ca si in cazul anumitor servicii. Cine nu intuieste macar in parte directia in care va actiona plateste cu varf si indesat si pentru restul erorilor. Restul se reinventeaza.

Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
#privatizare posta, #dezastru presa, #scandal Antene , #presa