CNA obliga radiourile sa difuzeze programe locale

Marti, 26 Martie 2013, ora 20:29
1702 citiri
CNA obliga radiourile sa difuzeze programe locale
Foto: commons.wikimedia.org

Posturile de radio vor trebui sa realizeze si sa difuzeze, zilnic, un program local, intre orele 06.00 - 24.00, de minimum doua ore, respectiv de minimum sase ore, in functie de marimea localitatilor in care emit, potrivit unei prevederi dintr-un proiect de decizie, adoptat marti de CNA.

Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) discuta, in sedinta de marti, un proiect de Decizie care include chestiuni referitoare la modalitatea de cedare a licentelor audiovizuale, dar si la conditiile privind difuzarea de programe locale radio, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori.

Unele dintre prevederile proiectului au fost deja adoptate de membrii CNA in momentul difuzarii acestei stiri.

Astfel, potrivit proiectului de decizie, in cazul serviciilor de programe de radiodifuziune pe cale radioelectrica terestra, in localitati cu o populatie de peste 50.000 de locuitori, radiodifuzorii care au obtinut licente audiovizuale au obligatia de a realiza si difuza zilnic un program local, in intervalul orar 06.00 - 24.00, de minimum 6 ore.

CNA vrea sa fie introduse cursuri de media la scoala

Proiectul prevede ca, in cazul serviciilor de programe de radiodifuziune pe cale radioelectrica terestra, in localitati cu o populatie de sub 50.000 de locuitori, radiodifuzorii care au obtinut licente audiovizuale au obligatia de a realiza si difuza zilnic un program local, in intervalul orar 06.00 - 24.00, de minimum 2 ore.

Ce este un program local

In proiectul de decizie se spune ca termenul "program local" cuprinde "stiri, informatii, reportaje, interviuri, dezbateri privind evenimente din viata economica, sociala, culturala si politica a comunitatii din zona de acoperire a serviciului de programe si din regiunea unde radiodifuzorul isi desfasoara activitatea".

Pe de alta parte, proiectul de decizie mai prevede ca "serviciile tematice de programe, de tip religios, sportiv, cultural, cele dedicate copiilor, consacrate ca atare prin licenta audiovizuala, precum si posturile straine licentiate si in Romania nu au obligatia de a realiza si difuza program local".

De asemenea, proiectul prevede ca "programul retransmis nu poate fi intrerupt pentru a insera publicitate difuzata local".

CNA: Pentru sanatatea mintala, consumati maximum o ora de audiovizual de calitate

Totodata, potrivit proiectului, "radiodifuzorii detinatori de licente audiovizuale pentru servicii de programe de radiodifuziune pot introduce in cadrul serviciului de programe, prin retransmisie sau preluare, programe ale unui alt radiodifuzor, in limita unei durate cumulate de maximum 6 ore zilnic".

Prin aceste decizii, CNA are in vedere protejarea "localismului" si a radiourilor mici. In prezent, retelele nationale de radio nu au obligatia de a difuza program local si in localitatile din provincie retransmit in general programul realizat la Bucuresti.

Nu toti membrii CNA au fost de acord cu propunerea

Preverile au fost adoptate cu sase voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda si Laura Georgescu) si patru voturi "impotriva" (Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea).

Rasvan Popescu a spus ca este greu de crezut ca impunerea unor bareme de 2 ore, respectiv 6 ore, va functiona. El a sustinut o alta propunere care prevedea ca in cazul serviciilor de programe de radiodifuziune pe cale radioelectrica terestra, radiodifuzorii au obligatia de a realiza si difuza zilnic, in intervalul orar 06.00 - 24.00, un program local, de minimum 2 ore.

Petitia prin care CNA vrea sa evite inmormantarile in direct

"Duratele de 2 ore si 6 ore sunt niste propuneri, putem sa discutam", a spus, in schimb, Lorand Turos. El a precizat ca proiectul de Decizie va fi in dezbatere publica si urmeaza sa fie adoptat de CNA dupa consultarea partilor interesate. Decizia va intra in vigoare dupa publicarea sa in Monitorul Oficial.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#CNA radio, #CNA programe locale radio, #radio programe locale , #radio