Care este emisiunea ta preferata si de ce? - Dezbatere Ziare.com

Sambata, 23 Aprilie 2011, ora 13:59
10885 citiri
Care este emisiunea ta preferata si de ce? - Dezbatere Ziare.com

Fac pariu ca daca ne-am cunoaste si te-as intreba "Cat de multumit esti de emisiunile pe care le urmaresti la televizor?" mi-ai raspunde "Foarte putin".

Cel mai probabil ai incepe apoi sa imi explici ce te scoate din sarite si sa arunci vina in stanga si in dreapta, fara sa iti dai seama ca principalul vinovat esti chiar tu. De ce nu schimbi canalul?

"M-am saturat. M-am plictisit. Sunt in plina indigestie. Nu vad, la orizont, nici urma de prospetime, de decenta eficace, de civilizatie comunitara. Televiziunile autohtone sunt un harnic furnizor de indigestii. Prin administrarea excesiva a unor informatii toxice, ele provoaca, seara de seara, indispozitii, greturi, varsaturi. (...) Un amestec sulfuros de vulgaritate, vanitate de cartier, agresivitate grotesca si frison telenovelistic imi este inoculat cu o tenacitate asasina, ori de cate ori deschid televizorul", rezuma recent Andrei Plesu o stare pe care o resimt, cu siguranta, foarte multi dintre noi.

Evident, se referea la cele doua scandaluri Moni-Iri si Pepe-Oana in care s-au incalcat toate limitele posibile si imposibile ale penibilului.

Nici nu stii daca sa razi sau sa plangi in hohote vazand ca unii stau cu sufletul la gura sa prinda momentul cand "Marioara Zavoranu va face un anunt important pentru tara" (?!?!?!):

Dar fragmentul de mai sus poate fi aplicat la fel de bine si altor personaje publice, de exemplu, celor din clasa politica, despre care televiziunile ne inoculeaza zilnic "informatii toxice" cu aceeasi "agresivitate grotesca" de care vorbea Andrei Plesu.

Sigur, Romania a devenit mai nou tara "breaking news"-urilor si a "news-alert"-urilor fara rost, dar asta nu este o scuza sa ramanem blocati de dimineata pana seara pe talk-show-uri ca sa avem apoi motive sa ne plangem ca ne simtim manipulati, iritati sau de-a dreptul scosi din minti de politicienii acuzati sau de cei acuzatori, dezgustati de prostia unor autointitulati "formatori de opinie" sau de vulgaritatea unor autointitulate vedete despre care se barfeste continuu.

Fii sincer! Nimeni nu iti cere sa te uiti la ei, e doar inertia ta. Sigur ca un minimum de simt civic te obliga sa fii la curent cu ce se intampla important in viata politica si sociala, dar pentru asta sunt inventate jurnalele principale de stiri, presa scrisa si cea online. In rest, te asteapta o sumedenie de alte canale de televiziune si o sumedenie de emisiuni de mult mai buna buna calitate, in functie de ce iti propui: sa te amuzi, sa te informezi, sa te relaxezi, sa te autoeduci sau pur si simplu sa te simti bine.

"My Greek kitchen", Top Gear sau "Romania, te iubesc!"

De exemplu, la categoria cele mai simpatice emisiuni pot fi inscrise cele cu profil culinar. Una dintre ele este "Cake boss", in care un italo-american si neamurile lui pregatesc cele mai grozave torturi din lume. Daca ai un spirit de competitie mai dezvoltat, urmareste "Ultimate cake off", un concurs intre echipe de profesionisti in domeniul cofetariei, sau "Hell's Kitchen" o adevarata "bucatarie a Iadului", dupa cum ii spune numele, unde daca nu esti superprofesionist nu rezisti. Si din "Cireasa de pe tort" poti invata multe secrete ale bucatariei.

Preferatele mele sunt insa "My Greek kitchen" si varianta "My Cypriot kitchen" (al carui scurt promo este prezentat mai jos), emisiuni in care, sub pretextul pregatirii unor mancaruri traditionale delicioase, se prezinta obiceiuri, locuri, dansuri populare, intr-un cuvant se promoveaza turismul in aceste tari mai bine decat ar putea-o face orice multe alte campanii platite pe bani grei.

Cei preocupati de sanatatea lor au la dispozitie doua emisiuni excelente, "Ce se intampla doctore?" si "Traieste sanatos", din care pot invata cum sa previna, dar si cum sa trateze anumite afectiuni si cum sa evite multe din prejudecatile si greselile comune privitoare la modul in care relationam cu propriul nostru organism.

Mamicile dornice sa isi creasca si sa isi educe cat mai bine copiii pot invata extraordinar de multe lucruri folositoare din "Take home Nanny Emma" si "Jon & Kate plus 8", in timp ce sotii pot trage cu ochiul la "While You Were Out", de unde afla o multime de idei privind renovarea casei si gradinii.

Pustoaicele pot evita o sumedenie de greseli in vestimentatie urmarind "Shoppingul, pasiunea mea", sau excelenta "What Not To Wear", preluata in limba romana sub titulatura "Politia vestimentara", iar tinerele indragostite care se pregatesc sa faca pasul casatoriei ar face bine sa vada macar cateva episoade din "Say yes to the dress" de unde pot afla cum sa evite greseala vietii lor atunci cand isi aleg rochia de mireasa si care sunt criteriile de care ar trebui sa tina cont inainte de scoate din buzunar o multime de bani.

In schimb, special pentru barbati au fost inventate "Pro Motor" si "Top Gear", ultima extrem de indragita si pentru umorul tipic englezesc nu doar pentru masinile de vis prezentate.

"Miami Ink" cu varianta "LA Ink" sunt doua emisiuni cu totul speciale, in care maiestria de care dau dovada cativa binecunoscuti artisti tatuatori se imbina cu povesti de viata incredibile.

O emisiune fascinanta pentru orice varsta poate fi considerata "How is made?", de unde poti afla, de exemplu, cum se confectioneaza la scara larga bocancii cu care mergi pe munte, jeleurile, dar si pixurile sau pet-urile. Asa-i ca n-ai habar?

"Pierdut printre straini" sau "Tabu" te poarta prin locuri pe care, cel mai probabil, nu o sa le vizitezi niciodata, iar "Mega constructori" iti arata ce poate face omul intr-o tara care nu e macinata de coruptie.

Daca vrei sa razi cu pofta si sa te bucuri de un umor de foarte buna calitate, poti privi cu incredere "ApropoTV", "Cronica Carcotasilor" dar si emisiunile trupei "Divertis", "Land of Jokes" si "Serviciul roman de comedie".

Iar daca iti place muzica si vrei sa te relaxezi, urmareste "Intrecerea anilor" si "O data in viata".

Cele doua productii ProTv "Dansez pentru tine" si "Romanii au talent" dovedesc cu prisosinta prin audienta uriasa pe care o inregistreaza ca publicul larg nu este deloc atat de dornic sa vada la televizor scandaluri si mizerii ascunse sub pres pe cat ni se induce ideea.

Nu ne putem abtine sa nu deschidem un pic si lista cu seriale, doar un pic, pentru ca altfel ne-ar fi greu sa ne oprim. Dar cum sa nu vorbim despre "Doi barbati si jumatate", "Friends", "Anatomia lui Grey", "Sotia perfecta", "Monk" sau "Medium"?

Incheiem cu cateva recomandari din toata inima. "Romania, te iubesc!", "Dupa 20 de ani", sau "Profesionistii" sunt doar trei exemple care dovedesc ca in Romania se pot face emisiuni cu caracter social sau politic de o excelenta calitate. Totul e sa vrei.

98% dintre romani cred ca televiziunea ar trebui sa aiba si un rol educativ

Un sondaj IRES realizat la inceputul lunii martie arata ca peste 70% dintre romani considera ca "televiziunea ar trebui sa aiba si un rol educativ", dar din pacate televiziunile din Romania sunt "dispuse sa difuzeze orice de dragul audientei" si "exagereaza orice subiect".

In aceste conditii, acelasi sondaj arata ca aproape trei sferturi dintre romani cred ca "statul ar trebui sa intervina pentru a opri difuzarea emisiunilor care aduc atingere bunului gust".

Pana cand rezultatele acestui sondaj vor ajunge si la urechile celor indreptatiti sa reduca, intr-un fel sau altul, suvoiul de imbecilitati care se revarsa zilnic pe ecranele televizoarelor, va recomandam sa folositi cu incredere telecomanda. Si sa nu uitati sa cumparati din timp baterii.

Ziare.com te invita la dezbatere: Care este emisiunea ta preferata si de ce? Ce alte emisiuni le recomanzi celor care nu mai suporta sa auda de Oana-Pepe, Moni-Iri....?

Observatie: Comentariile care nu au legatura cu subiectul acestei discutii vor fi inactivate.

Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
#emisiuni preferate televiziune, #emisiuni culinare, #emisiunea preferata , #televiziune
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
saptamanal trebuie prezentat de un profesionist o valoare a Romaniei ( Eminescu , Tepes , Stefan , Eliade , Ionescu , Carol 1 , Cuza , Tutea , Nae Ionescu , Vanghelie , Mihai Viteazul , Codreanu , Gafencu , Iustin Parvu , George Enescu .....