Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Stelian Tanase, in lupta cu Pufulica. De ce va pierde?

Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 08:37
7082 citiri

Nu cred ca am vazut ceva mai socant, mai ridicol, mai comic decat acea prezentare facuta de Cristian Nitulescu, un realizator TV, fost membru al consiliului de administratie al TVR, sustinut de PSD.

Ati vazut-o cu totii, iar oaia de plus Pufulica a intrat in cultura populara, a devenit un simbol al mediocritatii si al incompetentei.

TVR e de ieri condusa de Stelian Tanase, un scriitor care a mers pe sarma la limita dintre competenta si compromis. A fost unul dintre numele de colectie ale lui Sorin Ovidiu Vantu pe vremea cand conducea Realitatea TV. Astazi, cumva, este recuperat de liberali si pus sa-l inlocuiasca pe Claudiu Saftoiu care a avut un mandat rusinos la TVR.

Dar va putea Stelian Tanase sa salveze televiziunea publica?

Raspunsul e, mai degraba, nu. Si asta pentru ca insusi modul de relationare dintre politic si aceasta institutie e viciat. TVR nu e o companie finantata de abonati, e un trofeu oferit unui partid sau altul in functie de algoritmul de impartire a ciolanului dupa alegeri. Institutia n-are nicio sansa, fiind sufocata de o cloaca de politruci care fac orice, mai putin meserie. La fiecare legislatura, datoriile sunt sterse, sunt reesalonate, se gasesc solutii birocratice pentru a prelungi agonia unui colos muribund.

Stelian Tanase nu va reusi pentru ca nu are o misiune, nu are un obiectiv ci a primit o demnitate publica, avand obligatii fata de stapanii lui. Asa ca, si in acest mandat, TVR va continua sa se scufunde. Se va vorbi de marirea abonamentului, se va vorbi de restructurare, se va vorbi de reorganizare, dar nu se va face nimic.

Este strigator la cer ca audienta unui canal de desene animate sa fie mai mare decat al televiziunii publice care are studiori proprii de productie, sute de angajati, corespondenti in toata tara, corespondenti in strainatate, privilegii la achizitia de programe, infrastructura, sedii si, cu toate acestea, nu reuseste. Pe deasupra mai vinde si spatii publicitare in emisiuni, asta pe langa finantarea din abonament.

Daca vreti sa observati comunismul in actiune, analizati evolutia TVR in anii de dupa Revolutie. E un loc unde nu s-au facut schimbari si de la monopol pe audienta, de la momentul in care a avut o tara la picioare, a irosit tot si a ajuns o epava tinuta in viata la aparate, pe banii oamenilor. De ce? Pentru ca nimeni de-acolo nu si-a asumat nicio responsabilitate. Numirile au fost politice, iar politrucii n-au decat un obiectiv, sa supravietuiasca in functie de la o zi la alta.

Stelian Tanase e condamnat la esec. Si el va fi sacrificat atunci cand va fi cazul - un scandal politic, o noua majoritate in Parlament, ruperea USL sau un nou blestem al Pufulicai, oaia care nu-i ajuta intotdeauna pe angajatii TVR atunci cand au probleme.

Intr-un peisaj media complicat, minat de interese comerciale si politice, televiziunea publica pare fara scapare. Sa ne amintim ca in Grecia, in mijlocul crizei, postul public a fost inchis din lipsa fondurilor. De fapt, problemele TVR nu se vor rezolva pana cand nu va exista un moratoriu politic semnat de toate partidele care sa garanteze independenta si sa judece aceasta institutie numai dupa criterii profesionale.

Pana atunci, ne uitam la Pufulica si, apoi, schimbam canalul.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Stelian Tanase TVR, #Pufulica scandal TVR , #TVR