Cum a arătat coloana de mercenari Wagner aliniați la intrarea în Belarus VIDEO

Sambata, 15 Iulie 2023, ora 23:14
4488 citiri
Cum a arătat coloana de mercenari Wagner aliniați la intrarea în Belarus VIDEO
Convoiul vehiculelor mercenarilor Wagner FOTO Telegram/ Sashakots

Serviciul de grăniceri al Ucrainei (DPSU) a confirmat sâmbătă, 15 iulie, că mercenari ai grupării Wagner au sosit în Belarus din Rusia vecină, transmite BBC.

DPSU spune că evaluează câţi ”militanţi” sunt în Belarus, care are, de asemenea, graniţă cu Ucraina, precum şi locaţia exactă şi obiectivele acestora.

Potrivit unei informaţii neconfirmate, un convoi de peste 60 de vehicule Wagner a trecut peste graniţă în Belarus sâmbătă dimineaţa.

În iunie, revolta Wagner a contestat autoritatea preşedintelui Vladimir Putin. Un acord a pus capăt rebeliunii de 24 de ore, în care trupele au ocupat un oraş şi au mărșăluit spre Moscova - renunţând la doar 200 km de capitală.

Conform acordului, luptătorilor Wagner li s-a spus că se pot alătura fie armatei obişnuite ruse, fie să meargă în Belarus, un aliat apropiat al Rusiei.

Liderului Wagner, Evgheni Prigojin, i s-a oferit şi lui o mutare în Belarus, dar nu se ştie unde se află în prezent.

Wagner este o companie militară privată rusă formată din luptători mercenari, dintre care mulţi au fost recrutaţi din închisorile ruseşti.

Ei au purtat unele dintre cele mai sângeroase bătălii de când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, în februarie anul trecut.

Purtătorul de cuvânt al DPSU, Andri Demcenko, a confirmat sâmbătă prezenţa Wagner în Belarus, într-o scurtă declaraţie.

El a spus că poliţiştii de frontieră ucraineni ”continuă să monitorizeze situaţia” peste graniţa de nord a ţării. Nu a oferit alte detalii.

La începutul zilei, un canal Telegram asociat cu un blogger proeminent din opoziţia din Belarus a relatat că un convoi mare Wagner a intrat în Belarus din Rusia.

Canalul Belaruski Hajun a declarat că vehiculele, inclusiv camionete, camioane şi autobuze, erau însoţite de poliţia rutieră din Belarus în timp ce se îndreptau spre oraşul Osipovici, la aproximativ 85 km sud-est de capitala Minsk.

Autorităţile din Belarus, care consideră Belaruski Hajun drept un canal extremist, nu au comentat această problemă.

Vineri, Ministerul Apărării din Belarus a declarat că trupele Wagner acţionează acum ca instructori militari pentru forţele teritoriale de apărare ale ţării.

Acesta a spus că luptătorii antrenează forţele din Belarus ”într-o serie de discipline militare”, lângă Osipovici.

La începutul acestei săptămâni, preşedintele Putin a dezvăluit că Prigojin a respins o ofertă pentru luptătorii săi de a se alătura armatei ruse ca unitate obişnuită.

El a declarat pentru ziarul rus Kommersant că mulţi comandanţi ai grupului au susţinut planul, care urmează să fie condus de o personalitate înaltă a Wagner, în timpul discuţiilor de la Moscova pe 29 iunie.

Dar el a spus că răspunsul lui Prigojin a fost ”băieţii [trupele Wagner] nu sunt de acord cu această decizie”.

Putin a mai afirmat că, potrivit legii ruse, Wagner ”nu există”, deoarece grupurile de mercenari nu sunt recunoscute oficial.

Dar această ”problemă dificilă” ar trebui să fie discutată în Parlament, a adăugat preşedintele.

Kremlinul pare să dorească să facă diferenţa între şeful Wagner şi luptătorii Wagner obişnuiţi, creând o ruptură între ei, a spus redactorul BBC pentru Rusia, Steve Rosenberg, la Moscova.

El a adaugat că aceasta ar explica încercările din presa de stat rusă de a-l discredita pe Prigojin.

De la revolta din 23 iunie, au existat informaţii contradictorii şi neconfirmate despre locul unde se află Prigojin.

El este un fost apropiat al lui Putin fiind chiar poreclit ”bucătarul lui Putin”, pentru contractele sale de catering cu Kremlinul.

Dar conflictele publice dintre Prigojin şi Ministerul Apărării al Rusiei cu privire la desfăşurarea războiului l-au pus în contradicţie puternică cu guvernul Rusiei.

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că Prigojin ar trebui să fie atent la otrăvire în urma revoltei.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#mercenari wagner, #belarus ucraina, #intelegere wagner , #invazie ucraina