Furtuni, vijelii și descărcări electrice anunțate de meteorologi în cea mai mare parte din țară

Sambata, 24 Iunie 2023, ora 11:03
9283 citiri
Furtuni, vijelii și descărcări electrice anunțate de meteorologi în cea mai mare parte din țară
Furtuni și vijelii anunțate pentru cea mai mare parte din țară FOTO Pixabay

Meteorologii au emis o atenţionare Cod galben de ploi şi furtuni, valabilă până duminică dimineaţă, în cea mai mare parte a ţării, în timp ce 24 de judeţe din Transilvania, Moldova, vestul Olteniei şi sudul Banatului vor fi sub Cod portocaliu de ploi torenţiale, cu descărcări electrice şi vânt puternic.

În Muntenia, sudul Moldovei, Oltenia şi Dobrogea continentală sâmbătă este Cod galben de caniculă, temperaturile putând ajunge până la 37 de grade.

”Vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic ridicat în Muntenia, jumătatea de sud a Moldovei, şi local în Oltenia şi Dobrogea continentală. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade”, au arătat meteorologii.

Un alt Cod galben, dar vizând instabilitate atmosferică temporar accentuată, va fi valabil de sâmbătă, de la ora 12.00, până duminică, la ora 10.00, în judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Arad, Timiş, Olt, Teleorman, Buzău, Vrancea, Galaţi, Botoşani şi părţial în judeţele Suceava, Prahova, Dâmboviţa, Argeş şi Vâlcea.

”În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 30...40 l/mp”, a transmis ANM.

Duminică vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în centrul, sudul şi estul ţării.

Meteorologii au emis Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, de sâmbătă, de la ora 14.00, până duminică, la ora 8.00, în judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Sibiu, Mureş, Braşov, Covasna, Harghita, Neamţ, Bacău, Iaşi, Vaslui şi în unele zone ale judeţelor Suceava, Bihor, Arad, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova.

”După-amiaza şi seara, la munte, în cea mai mare parte a Transilvaniei şi local în Moldova, apoi îndeosebi în jumătatea de vest a Olteniei şi în sudul Banatului vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 65...75 km/h) şi pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 30...40 l/mp şi izolat de peste 50...60 l/mp”, au avertizat aceştia.

În zona municipiului Bucureşti, până duminică la ora 10.00, vremea va fi caniculară, disconfortul termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar temperatura maximă se va situa în jurul a 36 de grade. Noaptea va creşte probabilitatea pentru perioade cu înnorări, averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Temperatura minimă va fi de 18...20 de grade.

Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
ANM anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, 24 aprilie, dar şi precipitaţii mixte la munte. De asemenea, meteorologii au emis un cod galben de precipitaţii...
Cum va fi vremea în vacanţa de 1 Mai şi de Paşte. Zonele în care meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât cele normale
Cum va fi vremea în vacanţa de 1 Mai şi de Paşte. Zonele în care meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât cele normale
Temperaturile medii în vacanţa de 1 Mai şi de Paşte vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele nord-vestice. Cantităţile de...
#meteo, #furtuna, #vijelie , #meteo