MRU, testul verticalitatii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 13 Martie 2012, ora 12:48
10156 citiri
MRU, testul verticalitatii (Opinii)
Foto: gov.ro

O luna a durat linistea lui Mihai Razvan Ungureanu. Si iata-l deja pus intr-o situatie din care nu prea are cum sa iasa bine. Ori declanseaza un prim conflict cu presedintele si cu partidele din coalitie, ori face un prim pas major inapoi pentru a se aseza cuminte in rand cu Emil Boc.

"Partidele pot propune, in final semnatura e a mea.", spunea premierul Ungureanu in urma cu o saptamana la TVR.

Si tot atunci creiona o perspectiva corecta pentru evolutia Romaniei: "Am in vedere scaderea CAS, sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori, intr-o marja de 3 pana la 5%, in functie de capacitatea noastra de a ne permite asa ceva, care tine de felul in care exista bani la buget, si externa, in functie de conditiile de mediu economic si financiar".

Intre timp, insa, presedintele si partidele din coalitie i-au pregatit premierului alt document pentru semnatura. Si pe el nu scrie scaderea CAS, ci o crestere a salariilor pentru bugetarilor, cu care sa-i anuleze nu numai viziunea si iluzia de independenta, ci si speranta ca reprezinta alt mod de a face politica.

Traian Basescu, reevaluandu-si propriile afirmatii din luna ianuarie, a solicitat oficial Guvernului sa reintregeasca salariile bugetarilor incepand cu 1 iunie. Potrivit liderului senatorilor PDL, premierul ar fi aflat acest imperativ in direct, din discursul in Parlament al presedintelui, asadar dupa ce se pronuntase pentru diminuarea CAS.

Este putin probabil ca in acest moment cele doua masuri sa poata fi cumulate. Si atunci alegerea ar trebui sa fie una de principiu.

Sa zicem ca exista o marja de manevra, de care eu ma indoiesc in contextul recesiunii europene. Ce alegi sa faci cu ea?

De majorarea CAS beneficiaza intreaga societate, nu doar bugetarii. Este o masura care ajuta si angajatii din mediul privat, dar si angajatorii, adica pe cei care au dus pe umeri cel mai mare cost al crizei.

Da, bugetarii au pierdut 25% din salarii. Dar in mediul privat, tacute si dramatice, pierderile au fost cu mult mai mari si s-au tradus nu numai in amputari salariale, ci si in concedieri si falimente. Au fost pierderi pe care nimeni nu s-a straduit vreodata sa le compenseze.

In aceste conditii, reducerea CAS ar fi o mana intinsa si catre categoria sociala careia nimeni nu i-a plans pe umeri de la inceputul crizei, desi a platit cea mai grea factura a acesteia. Dar nu numai atat.

Daca reduci CAS risti sa majorezi, dupa cum spune Traian Basescu, un si asa substantial deficit al fondului de pensii. Dar acest neajuns poate fi recuperat, pentru ca reducerea darilor catre stat ar incuraja crearea de noi locuri de munca sau scoaterea unora din zona neagra si gri.

Faptul ca avem cea mai costisitoare forta de munca din Europa, tocmai din cauza suprataxarii, este unul dintre motivele pentru care economia se misca greu. Asa ca, una peste alta, reducerea CAS ar putea ajunge nu sa majoreze, ci sa diminueze deficitul la fondul de pensii prin cresterea numarului de angajati, iar apoi sa aduca venituri bugetare mai mari si sa stimuleze consumul intern, deci cresterea econimica sustinuta.

Din punct de vedere ideologic, avand de ales intre o reducere a fiscalitatii si o majorare a salariilor bugetarilor, al caror numar inca nu a fost optimizat, o putere de dreapta nu ar avea prea multe ezitari.

O putere de dreapta, nu actuala putere din Romania provenita majoritar din "muma mumelor" politicii romanesti, adica FSN-ul cel rosu precum steagul internationalei socialiste.

De ce alege actuala putere in frunte cu Traian Basescu o masura cu sustenabilitate riscanta, cu potential inflationist, dedicata unei singure categorii sociale, nici macar cea mai lovita de criza? Pentru ca e de fapt o putere de stanga, vopsita. Pentru ca bugetarii sunt multi, sunt sindicalizati, cu ei faci campanie electorala prin primarii si scoli, cu ei organizezi si supraveghezi alegerile.

Bugetarii sunt vocali, sunt un segment mai disciplinat din punct de vedere electoral si foarte bine impanati cu clienti de toate felurile. Din toate aceste motive pe ei s-a dat intotdeauna o batalie electorala crunta. Si pentru recucerirea lor Traian Basescu este acum dispus sa se dezica de toate angajamentele de responsabilitate facute cel putin din 2009 incoace.

Si sub aceasta presiune populista electorala, ce va alege oare premierul Ungureanu? Pentru ca, ne-a spus deja, partidele pot cere, dar semnatura este a domniei sale. Ce va semna? De-o parte are abdicarea de la principiile pe care a apucat sa le afirme, abdicarea de la independenta afirmata, si ea, raspicat. De partea cealalta ar putea fi rezultatul victoros al unei lupte grele cu practicile electorale traditionale gretoase si paguboase sau, in caz de esec, demisia.

Poate mai repede decat s-ar fi gandit Mihai Razvan Ungureanu va fi obligat la o alegere fara echivoc: va reusi sa iasa din plutonul politcii romanesti, indiferent de pretul pe care il va plati, sau se va integra cuminte in el, indiferent de pretul pe care il va plati Romania?

Citește și:
Marcel Ciolacu susține că Victor Ponta are ușa deschisă în PSD. Lista colegilor de partid care ar ține totuși lacătul pe ușă
Marcel Ciolacu susține că Victor Ponta are ușa deschisă în PSD. Lista colegilor de partid care ar ține totuși lacătul pe ușă
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu că "ușa partidului este deschisă" pentru fostul premier și lider al social-democraților Victor Ponta. „Lui Ponta i s-a oferit...
Salariul minim ar putea fi majorat din ianuarie 2023. Budăi: ”Vrem ca impactul crizei economice să fie cât mai mic”
Salariul minim ar putea fi majorat din ianuarie 2023. Budăi: ”Vrem ca impactul crizei economice să fie cât mai mic”
Ministrul Muncii Marius Budăi a transmis, cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Muncii Decente, că Guvernul analizează variante de soluţii care ar putea să vină în sprijinul lucrătorilor,...