Un fost prieten rus cu Putin, devenit dușman: Mutarea președintelui ce încheie războiul din Ucraina

Marti, 10 Octombrie 2023, ora 23:57
8863 citiri
Un fost prieten rus cu Putin, devenit dușman: Mutarea președintelui ce încheie războiul din Ucraina
Întâlnire între Vladimir Putin și Mihail Hodorkovski la Kremlin în 2002 FOTO: Axios

În urmă cu peste douăzeci de ani, nu erau mulți oameni care puteau să stea alături de Vladimir Putin, în biroul său de la Kremlin. Unul dintre ei era la acea vreme cel mai bogat om din Rusia și prieten cu președintele, dar apoi Mihail Hodorkovski a devenit dușmanul acestuia. Acum, opozantul, care trăiește la Londra, susține că ”războiul din Ucraina nu se va încheia până când Vladimir Putin nu va părăsi puterea”.

Hodorkovski, care a condus compania energetică rusă Yukos, a fost închis timp de un deceniu pentru ceea ce erau considerate acuzații motivate politic, după ce a criticat corupția, iar ulterior a fost grațiat de Putin în 2013, potrivit Newsweek.

Cartea sa ”How to Slay a Dragon”, ce va fi lansată la sfârșitul acestei luni în SUA, descrie modul în care este necesară o revoluție pentru a introduce democrația și a întrerupe ciclul istoriei autocrației a Rusiei.

Un fost general american anunță prăpădul pentru armata lui Putin: ”Portavionul plutitor al Rusiei se scufundă”

Hodorkovski a spus că conflictul din Ucraina nu prezintă acum un avantaj pentru opoziția rusă, deoarece, în ciuda pierderilor mari de trupe și a retragerilor, societatea rusă nu vede războiul ca pe ceva care slăbește regimul lui Putin.

„Desigur, teoretic, dacă Putin pierde Crimeea, atunci asta i-ar submina autoritatea”, a spus el de la sediul său din Londra, unde Fundația Rusia Deschisă lucrează pentru a dezvolta societatea civică în patria sa.

El credea că orice negocieri între Moscova și Kiev pentru a pune capăt războiului vor fi în mâinile lui Putin. „Să presupunem că sunt de acord, „ne oprim unde suntem”. Va trăi Rusia mai bine ca urmare? Nu, pentru că sancțiunile nu vor dispărea, economia rusă nu se va îmbunătăți.

Cum a plătit întreaga lume războiul lui Putin: Colosala sumă aruncată de Rusia pe frontul din Ucraina

„Trebuie să faci ceva cu teritoriile care au fost ocupate, dar dacă nu mai există război, nu poți avea asta drept scuză, deci care este rezultatul? Putin va trebui să înceapă un nou război într-o perioadă scurtă de timp.”

Hodorkovski credea că Putin este o persoană democratică

Hodorkovski a spus că, dacă războiul se încheie prin discuții, este puțin probabil ca Ucraina să obțină din Occident aceleași provizii militare pe care le primește acum, în timp ce șansa de aderare la NATO și protecția pe care o implică rămân îndepărtate.

Kremlinul a prezis că sprijinul militar occidental pentru Kiev va scădea pe măsură ce războiul continuă, Congresul SUA omițând recent finanțarea ucraineană din proiectul de lege pentru cheltuielile temporare pentru a evita închiderea guvernului federal.

„Peste un an, când războiul se va relua, Ucraina va fi slăbită, iar Putin va fi acumulat arme”, a spus el, explicând că înlăturarea președintelui rus este o condiție pentru ca conflictul să se încheie odată pentru totdeauna.

„În Occident sunt oameni care doresc sincer ca Ucraina să câștige și alții cărora le este frică de asta. Rezultatul este o forță de contrabalansare”, a spus Hodorkovski, „Nu este posibil să-l păstrăm pe Putin și să oprim războiul”.

Un dezertor rus din KGB ”pregătit în fiecare zi să fie ucis”: ”Există o șansă ca Putin să fie înlăturat”

„S-ar putea gândi la modalitățile în care Putin ar trebui să piardă, dar cu siguranță trebuie să plece”.

Hodorkovski a văzut în Putin ceva în urmă cu 20 de ani care fie nu a fost niciodată acolo, fie s-a evaporat de mult.

„Desigur, știam că Putin este de la KGB și eram conștient de afacerile lui din Sankt Petersburg”, a spus Hodorkovski, referindu-se la timpul pe care Putin a lucrat pentru primarul Anatoli Sobchak. „Asta nu m-a inspirat deloc”, conform Axios.

Dar când Hodorkovski l-a întâlnit pe Putin, el a devenit convins că acesta este „o persoană foarte, foarte, democratică”, intenționată de reformă și occidentalizare, dar astăzi el și-a schimbat opiniile.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#Mihail Hodorkovski, #Mihail Hodorkovski Putin, #Mihail Hodorkovski Rusia, #razboi Ucraina, #razboi Rusia, #Putin razboi , #Razboi Ucraina