Cum a plătit întreaga lume războiul lui Putin: Colosala sumă aruncată de Rusia pe frontul din Ucraina

Marti, 10 Octombrie 2023, ora 05:32
5621 citiri
Cum a plătit întreaga lume războiul lui Putin: Colosala sumă aruncată de Rusia pe frontul din Ucraina
Putin a strâns sume colosale din exporturile Rusiei, finanțând războiul FOTO: Bircoin

După începerea invaziei Rusiei din Ucraina în urmă cu peste 19 luni, piețele financiare, energetice și alimentare de pe glob au fost lovite de o criză multiplă. Cu toate astea, războiul lui Vladimir Putin a fost plătit de către întreaga lume, prin importurile din Rusia care au depășit colosala sumă de 900 de miliarde de dolari în ultimul an și jumătate, dintre care 170 de miliarde de dolari au fost aruncați de Moscova pe frontul din Ucraina, conform experților.

Veniturile sporite, în special din petrol ca urmare a conflictului din Ucraina au contribuit la finanțarea invaziei Kremlinului. Mașina militară rusă a rezistat parțial crizei la comandă, iar situația politică rămâne relativ stabilă, potrivit Financial Times.

Kremlinul se află într-un punct de vârf în economia acestui război. Săptămâna aceasta, Ministerul de Finanțe a dezvăluit că își propune să cheltuiască 10,8 de trilioane de ruble (108 miliarde de dolari) pentru apărare anul viitor, de trei ori mai mult decât suma alocată în 2021 și echivalentul a 6% din PIB-ul Rusiei.

Putin a anunțat cu siguranță în cât timp va cădea Ucraina: Planul președintelui rus depinde de o singură condiție VIDEO

Dar suma reală va fi inevitabil mai mare din cauza articolelor ascunse și este probabil să fie de aproximativ 7% (126 de miliarde de dolari). Forbes Ucraina a calculat principalele cheltuieli de război ale Rusiei la aproximativ 170 de miliarde de dolari în ultimul an și jumătate, deși acest lucru a exclus unele cheltuieli obișnuite de apărare. Astfel de estimări sunt, fără îndoială, imprecise, dar se încadrează în același interval, indicând că războiul a costat Kremlinul între 100 și 120 de miliarde de dolari pe an.

Cu toate acestea, acest lucru nu a avut un impact semnificativ asupra economiei - cel puțin, nu încă. Pentru că cumpărătorii petrolului rusesc, mai degrabă decât statul rus, sunt cei care plătesc pentru conflict. În ultimul deceniu, venitul mediu anual al Rusiei din toate exporturile a fost de aproximativ 430 de miliarde de dolari la un preț mediu al țițeiului Brent de 67 de dolari pe baril în această perioadă.

Cu toate acestea, o creștere anormală a prețurilor în 2022, determinată de invazia Ucrainei și de sancțiunile rezultate, au împins exporturile la 590 de miliarde de dolari, iar anul acesta cifra este estimată la aproximativ 460 de miliarde de dolari. Venitul suplimentar de 200 de miliarde de dolari peste media deceniului acoperă aproximativ costurile războiului de până acum.

Veste uriașă pentru omenire: Gaura colosală din stratul de ozon al Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO

Desigur, nu toți acești bani au mers direct în bugetul militar, dar cei mai mulți au ajuns acolo. Beneficiile pentru Putin ale acestei creșteri a veniturilor din export sunt semnificative. Nu era nevoie să se redistribuie mulți bani din alte părți ale statului, ceea ce ar crea tensiune politică. Guvernul rus estimează că stimulul fiscal al bugetului său 2022-2023 este echivalent cu 10% din PIB, permițându-i să compenseze efectul sancțiunilor și limitând efectul acestora.

Acest lucru ar putea fi pe cale să se schimbe. Până acum, un venit anual din export de 430 de miliarde de dolari i-a permis lui Putin să investească confortabil în infrastructură și să mențină suficiente cheltuieli sociale. În ultimul deceniu, 2015 și 2020 s-au dovedit a fi ani slabi, când veniturile externe s-au ridicat la doar 330 de miliarde de dolari până la 340 de miliarde de dolari, în timpul prețului mediu al petrolului de 47 de dolari pe baril.

Cu toate acestea, într-un moment de conflict, revenirea la veniturile medii din export - în timp ce cheltui între 120 și 150 de miliarde de dolari pentru război - va reprezenta provocări semnificative pentru regim. Dacă veniturile din export ar scădea la 350 de miliarde de dolari, Putin ar fi puțin probabil să continue războiul, având în vedere dubla povară a cheltuielilor militare și a cheltuielilor sociale mari pentru menținerea stabilității interne, susțin experții.

Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Războiul sângeros provocat de Rusia în Ucraina, acum peste 790 de zile, continuă în ciuda faptului că armata Moscovei a pierdut foarte multe trupe pe front. Acum oficialitățile britanice au...
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Războiul declanșat de președintele rus în Ucraina a depășit 790 de zile, însă deznodământul acestuia rămâne unul imprevizibil, chiar și pentru experți. Dar acum, un diplomat...
#Putin razboi, #finantare razboi, #Rusia razboi, #razboi Ucraina, #exporturi Rusia, #exporturi petrol, #Rusia petrol, #razboi Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina