Salariariații unui minister intră în grevă. "Merită să aibă aceleaşi drepturi precum colegii din alte instituţii"

Luni, 04 Decembrie 2023, ora 14:09
1830 citiri
Salariariații unui minister intră în grevă. "Merită să aibă aceleaşi drepturi precum colegii din alte instituţii"
Sediul Ministerului Culturii FOTO / cultura.ro

Sindicatul Culturalia afiliat Blocului Naţional Sindical anunță că de luni, 4 decembrie, angajații din Ministerul Culturii şi cei din Direcţiile Judeţene pentru Cultură intră în grevă japoneză timp de o săptămână.

"Sindicatul Culturalia apelează la această formă de protest pentru că Guvernul României trebuie să înţeleagă că nu se mai poate continua cu această indiferenţă faţă de salariaţii Ministerului Culturii şi salariaţii din Direcţiile Judeţene pentru Cultură. Membrii Sindicatului Culturalia merită să aibă aceleaşi drepturi, precum colegii din alte instituţii, dat fiind că absolut nimic nu ne diferenţiază profesional, doar salariile! Avem numai obligaţii la fel, din păcate. Vom continua să ne facem auziţi prin aceste proteste, pentru că da, noi suntem puţini şi „neimportanţi”, însă vom avea şi noi un cuvânt de spus cât de curând. Poate atunci când vom refuza să mai emitem avize sau să organizăm Ziua Culturii sau multe alte evenimente de importanţă naţională", se arată în comunicatul sindicaliştilor.

Potrivit acestora, domeniul culturii nu mai reprezintă de mult timp nicio prioritate pentru statul român, deşi este prevăzut în Strategia Naţională de Apărare a Ţării.

Angajaţii din Ministerul Culturii şi cei care îşi desfăşoară activitatea în Direcţiile judeţene de Cultură vor purta, începând de luni, 4 decembrie, banderole albe "în semn de nemulţumire faţă de politicile salariale discriminatorii şi faţă de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti. De săptămâna viitoare, vom ieşi în faţa instituţiilor până ce ne vor fi ascultate doleanţele".

Aceştia au arătat care sunt salariile pe care le au angajaţi din alte ministere:

Un salariat la Ministerul Culturii în comparaţie cu alt coleg, să zicem de la Ministerul Muncii sau Ministerul Mediului, are următorul salariu de bază:

• Consilier superior gradaţia 5 la Ministerul Culturii: 8.195 lei brut + alte sporuri

• La Ministerul Mediului: 15.104 lei + alte sporuri legale

• La Ministerul Muncii: 10.243 lei + alte sporuri legale

Direcţiile judeţene

• Consilier superior 5 – 10.079 lei Direcţia pentru Agricultură Sălaj

6.109 lei

• 12.626 lei Direcţia de Impozite şi Taxe Locale S3

• 11.675 lei Primăria Municipiului Bucureşti

• 6.109 lei Direcţiile pentru Cultură.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Bucuria tricolorelor după calificarea la Jocurile Olimpice: ”Nu ne oprim aici”
Bucuria tricolorelor după calificarea la Jocurile Olimpice: ”Nu ne oprim aici”
Echipa feminină de tenis de masă a României s-a calificat, miercuri, la Jocurile Olimpice, ajungând în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de la Busan. După obţineea...
Un fost jucător de Top 10 mondial vine în România, la ATP ”Țiriac Open”. Când și unde se joacă turneul
Un fost jucător de Top 10 mondial vine în România, la ATP ”Țiriac Open”. Când și unde se joacă turneul
Organizatorii turneului de tenis Ţiriac Open 2024 au anunţat, miercuri, pe pagina oficială de Facebook, prezenţa la Bucureşti a jucătorului canadiană Denis Shapovalov, fost număr 10 în...
#Ministerul Culturii, #greva japoneza, #bugetari, #Romania , #proteste