Dusa: Luni incep lucrarile la Deveselu

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 08:21
2463 citiri
Dusa: Luni incep lucrarile la Deveselu
Foto: Arhiva

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, joi, la Sibiu, ca lucrarile la baza de la Deveselu (Olt) vor incepe de luni, statul roman avand misiunea de a realiza lucrari de amenajare, iar partenerii americani de dotare a bazei, care trebuie sa fie operationala din 2015.

"Va anunt in premiera ca, luni, la Deveselu, impreuna cu partea americana, cu partenerii din Statele Unite, de la Pentagon, de la Ministerul Apararii, vom inaugura la Deveselu lucrarile la acea locatie, la ceea ce dumneavoastra cunoasteti ca scut anti-racheta, dar, de fapt, este vorba despre interceptari de rachete balistice, lucrare care trebuie sa se realizeze in perioada urmatoare.

Acest scut anti-racheta trebuie sa fie functional in 2015. Este prima facilitate de acest gen care se realizeaza in estul Europei, avand in vedere ca Romania este stat de granita al NATO si al Uniunii Europene. Chiar domnul Hagel (Chuck Hagel, secretarul american al Apararii - n.red.) aprecia ca, desi nu s-a ajuns la o intelegere cu partenerul rus, vor incepe lucrarile", a declarat Mircea Dusa, intr-o conferinta de presa la Sibiu.

Dusa: Americanii incep in octombrie lucrarile la baza militara Deveselu (Video)

Potrivit acestuia, o parte dintre lucrari trebuie realizate de statul roman, iar o alta parte, respectiv cele care tin de dotarea bazei, revin in sarcina partenerului american.

"In acest parteneriat o parte de lucrari se realizeaza de catre partea romana, prin MApN, iar cele privind interceptarile, de catre partea americana. Noi am inceput inca din vara lucrarile de amenajare la Deveselu si le-am si finalizat, mai sunt cateva lucrari cu termen anul viitor. Toate operatiunile de pregatire si operationalizare a bazei se fac si sunt in grafic", a mai precizat Mircea Dusa.

8 milioane de lei in 2013 pentru baza de la Deveselu

Potrivit acestuia, statul roman a alocat 8 milioane de lei in 2013 pentru amenajarea bazei de la Deveselu, urmand a aloca bani si in 2014 si 2015 pentru aceasta facilitate militara, chiar daca suma pentru urmatorii doi ani nu a fost inca stabilita.

Potrivit ministrului Apararii, in 2014 statul roman trebuie sa realizeze sistemul de supraveghere a bazei, iluminatul si construirea pavilioanelor in care vor fi cazati militarii romani.

"Prin Ministerul Dezvoltarii sunt bani alocati administratiei din Deveselu pentru amenajarea drumului de acces din drumul national catre aceasta locatie, realizarea statiei de epurare, a canalizarii si a aductiunii de apa. Sigur ca de aceste facilitati va beneficia si comunitatea de la Deveselu, dar vor deservi si facilitatea militara de la Deveselu. Acum elaboram bugetul si vom vedea (cati bani se vor aloca in 2014 - n.red.), dar vom asigura banii astfel incat facilitatea de la Deveselu sa fie operationala si lucrarile pe care le mai are partea romana de realizat sa se realizeze conform graficului", a mai spus Mircea Dusa.

Compania americana KBR a anuntat, in luna iulie, ca a obtinut un contract in valoare de 134 milioane dolari de la Corpul de Ingineri al Armatei americane in Europa pentru a construi instalatiile primului sistem de aparare antiracheta in Europa, la Deveselu.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Mircea Dusa scut Deveselu, #lucrari scut Deveselu, #Dusa lucrari scut antiracheta , #ministrul Apararii
Comentarii