Ziare.com

Prof. Miclea despre plagiate, cazul Toba si reforma lui Curaj. "Unii care vorbesc lent ajung sa si gandeasca lent" Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 08:53

   

Prof. Miclea despre plagiate, cazul Toba si reforma lui Curaj. "Unii care vorbesc lent ajung sa si gandeasca lent" Interviu
Prostia e mai periculoasa decat plagiatul, as renunta la un sfert din scolile doctorale si din conducatorii de doctorat. Discutia despre reforma programelor este sterila pentru ca pune caii inaintea carutei, spune profesorul universitar dr. Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. univ. Miclea critica sever planurile anuntate de Ministerul Educatiei: "un document functionaresc, scris in limba de lemn. Citesti si ramai buimac. Dar, poate, o fi scris adanc, vorba lui Caragiale, si eu nu pricep."

Profesorul Miclea sustine ca toate modificarile antireformiste aduse Legii Educatiei de Guvernul Ponta ar trebui anulate prin ordonanta de urgenta. Educatia nu are nevoie de un nou pact pentru Educatie, ci de aplicarea celui deja existent: "sa discutam pe date empirice si pe argumente logice, nu sa facem gargara politica".


Ministerul Educatiei si-a anuntat prioritatile si planul de masuri pentru anul acesta. Ating ele adevaratele urgente ale Educatiei?

Ministerul a publicat un document functionaresc, scris in limba de lemn functionareasca. Abunda in formulari vagi, greu de masurat si de realizat intr-un an. Un document de sertar, nu de actiune decisiva.

Exemple de formulari: "K-10: Masuri care vor viza universitatile din sistemul de stat"; "K-12: Dezvoltarea mecanismului de 'descoperire antreprenoriala' pentru operationalizarea strategiei (de cercetare-inovare) "; "K-40: Finantarea institutionala a performantei in cercetare-dezvoltare si inovare".

Citesti si ramai buimac. Dar, poate, o fi scris adanc, vorba lui Caragiale, si eu nu pricep. Deci nu va pot raspunde daca aceste planuri de masuri ating urgentele educatiei, pentru ca nu inteleg exact care sunt masurile.

Care ar fi fost prioritatile dvs. ca ministru independent cu mandat de un an?

As fi venit cu o lista scurta si clara, ca sa inteleaga toata lumea, si sa ma faca sa dau socoteala daca ma abat de la ea.

1.Buget de 6% din PIB pentru Educatie si Cercetare. Avem o lege si avem un pact national pentru asta. Neaplicarea unei astfel de masuri e un act ilegal si imoral. As fi recurs fara rezerve la toate mijloacele legale de presiune pe Parlament si pe Guvern sa aloce acest buget.

Povestea ca "nu se poate, pentru ca se strica echilibrele economice" e o gogorita. Sunt atatea tari care au buget de peste 6% din PIB pentru educatie si, dimpotriva, au o economie prospera!

2.Metodologie de evaluare a performantelor cadrelor didactice si aplicarea ei efectiva. Banii trebuie dati diferentiat, in functie de performanta, nu egalitarist, la gramada. Egalitarismul stupid - aceleasi salarii, indiferent de performanta - a distrus sistemul de educatie mult mai mult decat lipsa banilor.

Cine spune ca o astfel de metodologie e "aproape imposibila", cum auzeam deunazi dinspre sindicate, habar n-are de stiintele educatiei si de tehnologiile de evaluare a performantelor.

3.Anularea, prin ordonanta de urgenta, a tuturor modificarilor aberante pe care Guvernul Ponta le-a facut la Legea Educatiei Nationale.

Va reamintesc cateva dintre modificarile contrareformiste: directorii de scoala sunt numiti de inspectorul general, in urma unui concurs organizat tot de el (= politizarea sistemului), in loc sa fie prin concurs public, organizat la nivelul scolii; scolile nu pot concedia profesorii incompetenti, pentru ca acestia nu sunt angajatii scolii, ci ai sistemului de invatamant; universitatile nu mai pot fi clasificate, programele de studii universitare nu mai pot fi ierarhizate, iar finantarea suplimentara a universitatilor nu se mai face pe baza de performanta, ci prin pixul ministrului.

As putea continua, pentru ca au dat 3 ordonante de urgenta succesive si au facut 96 de modificari contrareformiste.

4.Reevaluarea tuturor conducatorilor de doctorat si a scolilor doctorale - aplicam articolul 170 din Legea Educatiei, care spune ca acest lucru trebuie realizat la fiecare 5 ani si pana acum nu s-a facut deloc!

Metodologia exista deja, dar a fost blocata de Consiliul National al Rectorilor. Ar iesi un clasament, pe domenii, al tuturor conducatorilor de doctorat si al scolilor doctorale. In litera si in spiritul legii, prin ordin de ministru, eu doar as trage o linie si as spune ca ultimii 25% dintre clasati pierd dreptul de a avea programe doctorale.

Scurt spus, as renunta la un sfert din scolile doctorale si din conducatorii de doctorat. Va asigur ca reducerea cu 25% a programelor doctorale si a numarului de conducatori de doctorat nu ar periclita deloc productivitatea stiintifica a Romaniei.

5.Infiintarea bibliotecii scolare virtuale. As filma lectiile tinute de cei mai buni profesori din tara, la toate disciplinele, la toate clasele. Apoi, aceste inregistrari vor putea fi editate profesional si integrate cu teorie, exemple, contraexemple, aplicatii, resurse, rezultand obiecte de invatare multimedia.

Aceste continuturi de invatare multimedia pot fi puse pe o platforma online si facute accesibile tuturor elevilor, profesorilor, parintilor. Simplu spus, as oferi tuturor copiilor acces online la lectiile celor mai buni profesori.

Atatea ar fi prioritatile mele pe un an: simple, masurabile, realizabile, relevante, cu limita clara de timp. In rest, as asigura buna functionare cotidiana a sistemului, adica o administrare corecta. N-am dubii ca, dupa un an, as iesi improscat cu noroaie, dar as fi foarte impacat cu constiinta mea.

Ministerul Educatiei a pus in dezbatere planurile cadru in vederea modificarii programelor scolare. Cum apreciati aceste planuri?

Cred ca e sterila orice discutie despre planurile de invatamant fara o stabilire prealabila a profilului de formare pentru fiecare ciclu de invatamant.

Adica, ce vrem sa stie absolventul de liceu, sau cel de 10 clase, sau cel de gimnaziu. Abia dupa ce stabilim cunostintele si deprinderile de final de ciclu, putem stabili cate ore alocam sau nu alocam pentru dobandirea lor.

De exemplu, eu cred ca ar trebui stabilita o lista de 100 de carti esentiale din literatura romana si cea universala si ca predarea lor trebuie facuta integrand literatura romana cu cea universala. Se preda, de pilda, curentul literar realist si se studiaza acolo un roman al lui Balzac si unul al lui Rebreanu. Dupa ce se cade de acord pe astfel de optiuni, stabilim cate ore dedicam limbii si literaturii.

Altfel, punem caruta inaintea cailor. Modul in care sunt definite acum profilurile de formare e gresit, lipsit de continut si nu ofera nicio orientare clara pentru planurile de invatamant.

Care ar trebui sa fie drumul spre noile programe?

Structura curriculumului national se face printr-o integrare binoculara a realitatii si a cunoasterii. Cu un ochi ne uitam la realitatea in care traim si vom trai si stabilim ce ar trebui sa stim pentru a-i face fata. Cu celalalt ochi ne uitam la progresul cunoasterii si stabilim ce cunostinte sunt de maxima relevanta. Apoi, integram cele doua pachete de cunostinte intr-unul singur, care cuprinde cunostintele relevante stiintific si instrumental practice.

De exemplu, analizez realitatea si vad ca abunda in date statistice: despre dinamica ocupatiilor, despre trendurile pietelor, despre indicatori economici, despre burse etc. Deci, daca eu vreau sa iau o decizie informata despre ce ocupatie sa-mi aleg, ce afacere sa-mi deschid, unde sa investesc la bursa, de unde e cel mai avantajos sa iau un imprumut bancar, in toate aceste cazuri statistica mi-ar fi de mare ajutor.

Ii intreb apoi pe matematicieni si ei imi spun ca da, statistica este extrem de relevanta pentru a prelucra date. Integrez cerintele realitatii cu relevanta stiintifica si spun: la orele de matematica din liceu trebuie studiata statistica descriptiva (si o parte din cea inferentiala), ca e mult mai utila decat studiul laticilor sau al grupurilor abeliene.

Uite asa se schimba un curriculum, prin integrarea rigorilor stiintei cu cerintele practicii. Altfel, "bagam" sau "scoatem" ore dupa toanele sau puterea de influenta a unora sau a altora dintre decidenti. Adica facem o noua spoiala, nu o reforma.

Pe langa aceasta integrare binoculara, mai avem o cheie de control in constructia curriculara, anume testele internationale. Daca curriculumul din clasele I-IV nu ne ajuta copiii sa obtina scoruri mai mari la PIRLS sau la TIMSS - inseamna ca e prost!

Daca curriculumul de gimnaziu nu-i ajuta pe elevii romani sa aiba rezultate mai bune la testele PISA - inseamna ca e prost. Daca programa de la limba engleza din liceu nu ajuta absolventul nostru sa obtina "proficient" la testul Cambridge, inseamna ca e gresita si ca trebuie revizuita.

Deci un curriculum viabil are o definitie clara a ce trebuie sa stie elevul la final de ciclu, integreaza cunostinte valide stiintific cu cele relevante practic si maximizeaza sansele de succes la testele internationale relevante. Daca pornim de aici, atunci putem face reforma reala, nu un simulacru de reforma.

Cu programe noi, dar acelasi corp didactic, vom obtine rezultate mai bune?

Un curriculum bun cu profesori mediocri inseamna rezultate mediocre. Un curriculum prost cu profesori buni inseamna rezultate bune. Profesorul e mult mai important decat curriculumul pentru performantele elevilor.

Profesorul e ca o calauza. Daca o calauza e buna, e suficient sa-i spui unde trebuie sa ajunga si ea va gasi drumul si-si va atinge tinta. Daca o calauza e proasta, chiar daca o ghidezi indeaproape, tot se rataceste.

Principala noastra problema nu e curriculumul, ci calitatea slaba a prestatiei profesorale. Cu atat mai importanta si urgenta, in acest context, este realizarea bibliotecii scolare virtuale, despre care vorbeam. Ar fi un fel de biblioteca-tezaur national, continand lectiile, in format multimedia, marilor maestri care inca mai rezista in scolile romanesti.

La aceasta as adauga alte doua elemente critice: formarea cadrelor didactice si salarizarea lor diferentiata, in functie de performanta. Triangularea unui curriculum nou cu o formare didactica moderna si o salarizare diferentiata pe performante ar putea salva scoala romaneasca.

Ministrul Curaj va da universitatilor competenta de a gestiona acuzatiile de plagiat. Este aceasta solutia?

Cred ca, printr-o astfel de solutie, ministerul mai degraba se derobeaza de responsabilitati decat rezolva o problema. Sunt putine universitati, in Romania, capabile sa emuleze tinuta etica si profesionala a Universitatii Bucuresti! Din pacate!

Ce ar trebui facut pentru a restabili credibilitatea acestui titlu foarte important si, in mod normal, foarte greu de obtinut, de doctor?

Toata lumea vorbeste acum numai despre plagiat, dar uita ca numarul tezelor de doctorat proaste, mediocre stiintific e mult mai mare decat al celor plagiate. Prostia e mai periculoasa decat plagiatul.

Prima masura ar fi, cum am spus deja, reevaluarea tuturor scolilor doctorale si a conducatorilor de doctorat, iar "sfertul debil" (cei 25% cu performantele stiintifice cele mai slabe) sa-si piarda dreptul de a avea programe doctorale in urmatorii 5 ani.

Pe de alta parte, Ministrul Educatiei ar trebui sa-si exercite periodic atributiile de control prin ARACIS, CNATDCU si Comisia de Etica. Din pacate, calitatea acestor institutii e strict dependenta de calitatea oamenilor ce le compun si aici avem o mare problema.

Inca mai cred ca se pot gasi in universitatile romanesti 100 de oameni competenti si integri, care sa faca functionale aceste institutii. Asadar, n-as schimba atributiile acestor institutii, dar as aduce "la vremuri noi - oameni noi", cum zicea Kogalniceanu.

Apoi, daca ati observat, toate plagiatele semnalate sunt ale unor persoane care nu au facut doctoratul "la zi", ci la "fara frecventa". Adica intre doua sedinte de partid sau cand coboram din limuzina ne ocupam putin de doctorat, mai dam un copy-paste. Deci ar trebui interzise doctoratele stiintifice la "fara frecventa" si acreditate numai cele de la zi.

CNATDCU ar avea, in acest context, functii de reglementare si control.

Avea dl Curaj o solutie rapida daca dorea sa clarifice cazul plagitului ministrului Toba? Cum ati fi procedat dvs. intr-o situatie similara?

Eu as fi recurs la o solutie simpla. As fi inlocuit toti membrii Comisiei de Etica cu persoane integre si competente, din tara si din diaspora romaneasca. Cred ca m-ar fi ajutat aici propunerile venite dinspre Ad Astra sau Romania Curata sau alte ONG-uri relevante.

As fi dotat aceasta comisie cu un mic secretariat tehnic si cu un buget si as fi pus-o sa analizeze toate cazurile de plagiat. Ponta, Toba, X, Y, oricine. Si as fi retras titlul de doctor si cel de conducator de doctorat in toate cazurile in care plagiatul era confirmat. Punct.

Presedintele Iohannis doreste un fel de nou pact national pe educatie care sa genereze o alta lege. Este necesar, util acest demers avand in vedere ca avem deja o lege izvorata dintr-un pact national, ceea ce nu a impiedicat modificarea ei sistematica?

Pactul acela a avut in spate o diagnoza riguroasa - Raportul Romania Educatiei, Romania cercetarii, care, din pacate, s-a confirmat la milimetru daca ne uitam la rezultatele de la BAC, evaluari nationale, testele PISA. Fiecare propozitie din Pact are in spate argumente factuale si negocieri severe intre semnatari.

Eu as sustine initiativa presedintelui Iohannis daca ar pune pe masa un raport care sa-l infirme pe cel mentionat si care, pe cale de consecinta, sa invalideze Pactul. Adica sa discutam pe date empirice si pe argumente logice, nu sa facem gargara politica.

Or, ceea ce vedem e asa: nu avem nicio alta diagnoza care sa o contrazica pe cea veche, nicio invalidare a prevederilor pactului si, in loc sa il punem in aplicare (vezi 6% din PIB, depolitizarea sitemului, clasificarea universitatilor, finatare pe baza de performanta etc), noi il devalorizam si mai mult, spunand ca facem altul nou, asa, dandu-ne cu parerea prin discutii publice.

Asta-i logica de genunchiul broastei! De unde se vede ca unii care vorbesc lent ajung sa si gandeasca lent. Cum zice la manual: unii bradilalici sunt, de fapt, bradipsihici.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14002 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cum e Turcul și...pistolul, spunea un vechi proverb bătranesc.

Pe timpul dicaturii comuniste se spunea că toate bune și frumoase in teorie dar aplicarea ideilor comuniste in pratică nu ar inseamna altceva decat moarte curată. Toți spuneau: teoria ca teoria dar practica te omoară...

Citind articolul, rămai stupefiat de modul cum unii iși arogă o anumită "cunoaștere" la nivel intelectual in relațiile cu semenii. Mă intreb cum este posibil, mai ales cand acea persoană a fost ministrul educației, să nu cunoască cel mai elementar sens atribuit noțiunilor expuse in dialogul cu ceilalți? A nu cunoaște cel mai elementar sens al conceptului empiric sau al sensului sintagmei argument logic, utilizandu-le doar de dragul de-a "părea să ai aerul unui intelectual" este foarte grav, mai ales atunci cand inteligența se simte insultată pană la refuz. Nu mă refer aici la inteligența "ziaristică" care joacă, imitand, după cum i se cantă...

Cand astfel de miniștri incearcă să-și expună "capodoperile amalgamului ininteligibil" al nivelului lor de cunoaștere, cred că ar fi bine, mai intai, să-și insușească pe deplin sensurile conceptelor utilizate pentru a le permite, astfel, să-și facă diagnoza propriei lor cunoașteri și gandiri. Abia după un astfel de exercițiu intelectual se va putea ințeleage importanța vehiculării valorilor ridicate la rang de CUNOAȘTERE. Asta, așa, ca să nu mai fie nimeni oripilat de potențați intelectuali ce stalcesc și fac rușine sensului conceptului de EDUCAȚIE in general.

A vorbi rar, cursiv, inteligibil, cu respect față de tine insuți și față de cei cu care ai intrat in dialog nu este o rușine, dimpotrivă este o mare valoare și onoare in același timp, cat și expresia unei inteligențe rafinate utilizate doar atunci cand trebuie și atat cat trebuie. A improșca cu lături, atunci cand nimic nu ai a spune, este departe de-a fi vreo valoare intelectuală.

De obicei, se spune că orice argumentare frivolă, de prost gust, este o dejecție a impertinenței pe care OMUL ințelept o numește arma prostului și nicidecum expresia intelectualului avizat.
S-auzim numai de bine,
Ariana din Carpați

 

doar un sfert ??? sunteti muuuuuult prea optimist !

La estimarea dvs. privitoare la renuntarea la un sfert din scolile doctorale si din conducatorii de doctorat, as avea si eu un raspuns. Sunteti mult prea optimist, d-le profesor. Daca dorim ca pregatirea profesionala in cadrul doctoratului sa ne ridice la cel mai inalt nivel profesional in lume, pentru un real prestigiu si o reala vizibilitae, atunci trebuie sa desfiintam cam 50% din scolile doctorale si sa concediem 90% dintre conducatorii de doctorat. Daca vrem ca pregatirea doctorala sa ne umple de titratzi semi-analfabeti in domeniul lor "profesional", atunci nu trebuie sa ne mai ostenim deloc cu desfiintarea. Chiar si in domeniile stiintifice cele mai de succes din Romania domneste un diletantism dezamagitor si o lipsa de simtz autocrtic depasita doar de dorinta de a primi cat mai multi bani publici pentru cercetari care, in cel mai bun caz, au valoare doar formala, fara vreo valoare practica pentru progresul imediat al Romaniei. Va bsugerez sa propuneti sistarea imediata a sistemului de acceptare la doctorat pentru acoperirea unui numerus clausus de studenti cu finantare de la bugetul public. Va sugerez sa cereti impunerea indeplinirii si a unor conditii de realizare a unor cercetari cu valoare practica directa, fiindca acestea ascund, oricum, probleme fundamentale de rezolvat. Iar pentru acestea din urma, va sugerez sa cereti finantare majoritara din surse private, interesate in aplicarea directa a cunostintelor dobandite in cercetarea doctorala. Numai asa vom inregistra un progres real al Romaniei, crearea premiselor dezvoltarii sale spre iesirea urgenta din saracie si o vizibilitate care sa serveasca interesul national cu predilectie si nu interesel private ale catorva.

 

O completare

la criterii de performanta: acelasi profesor are in clasa si elev la olimpiada si corigent la materia sa.Cum va fi el evaluat?
Mai bine punti accent pe ordine si disciplina !
Cum va explicati ca voi, cei ce conduceti sistemul, sanctionati profesorii pentru un repetent; dar cum sa-l inveti carte daca el nu prea vine pe la scoala, sau daca-l vezi vorbesti la el degeaba, efectiv nu vrea sau nu poate ?!

 

Exista o solutie si pentru asta!

Clase constituite dupa valoarea elevilor. Elevii buni intr-o clasa, mediocrii in alta si cei slabi in alta. Candva s-a aplicat sistemul si a dat roade. Evident profesorii care lucreaza cu clasele slabe ar trebui sa fie cei mai apreciati. Daca reusesc sa aduca repetentii la nivel de mediocru sau chiar la nivel olimpic, trebuie apreciati. Iata un criteriu de salarizare!
Sau pot fi clase la gramada, iar cine e olimpic, sa poata absolvi 2-3 clase intr-un an, eventual dand diferente la restul materiilor, ca sa nu se plafoneze cu corigentii. Pentru fiecare astfel de elev promovat la o clasa, cateva gradatii la profesorul respectiv la leafa. Si numa' pentru un an. Ca altfel se lasa pe tanjala si nu mai da randament. El an de an trebuie sa aiba ca obiectiv ridicarea nivelului clasei pe care o pastoreste si in functie de asta, ii creste leafa, ii ramane aceeasi sau i se taie. Ca s-ar putea sa fie si clase care in loc sa mearga inainte, dau inapoi. Insa cine ar vrea asa ceva? Ar insemna sa munceasca cu elevii si cine mai face asta in invatamantul actual?

Gargara politica

intr-un domeniu atat de sensibil al Romaiei actuale.
Nu stiu cum se face, dar toti cand sunt pe dinafara stiu ce trebuie facut, inclusiv dupa ce au avut posibilitatea sa ne demonstreze ca au facut ceva.Au mai fost din astia care stiau si criticau(Ilie Serbanescu) si nu au facut nimic, dar ne poate explica ex-mistrul Miclea, de ce el nu a obtinut 6% din PIB ?
Insa cel mai mult as vrea sa aud o justificare in ceea ce priveste performantele unui cadru didactic.Va dau un caz concret: avem invatamant de masa, insa la orase, unele scoli isi aroga dreptul de a selecta elevii prin examen/concurs, in timp ce la tara, unde multi nu au cu ce si pe ce sa scrie, nemaivorbind despre conditii minime de hrana, trebuie sa invete acelasi numar de clase.Este stiut ca majoritatea de la tara, fara posibilitati materiale (pentru ca aici nea adus politicul, nu au vrut ei, taranii), multi elevi termina cu studiile dupa clasa a 8-a, pentru ca atatea clase se invata la scoala din comuna. Cu astia ce te faci d-le ex-ministru, cum realizezi cu ei invatamantul de masa, cum ii obligi sa-si completeze studiile? Cum poti baga cele 2 categorii in aceiasi oala ?
Va bateti joc de viitorul tarii doar pentru ca voi, politicienii, considerati ca e mai usor de prostit un popor needucat.De aceea, haideti sa nu mai votam niciun om politic, la niciun nivel de scrutin si o sa avem si noi sanse mai mari.Deja sunt localitati in care acest lucru se vede, doar pentru ca au primari independenti.

 

"Prostia e mai periculoasa decat plagiatul". Cum de nu m-am gandit

la asta? Era suficient sa ma uit la dr Viorel si sa inteleg ca "prostia e mai periculoasa decat plagiatul".
Mai ramane sa stabilesc in ce relatie de hierarhie se gaseste minciuna, fata de plagiat si porstie :)))
Cred ca comentariile specialistilor de la Antena3 sau a socialistilor imi vor fi de mare utilitate :)))

 

O natiune care nu investeste serios in educatia tinerelor generatii

este sortita ignorantei, saraciei si sclaviei - O tara nu poate progresa cu chelnerii indoiti de spate

 

Oamenii au fost prosti de mii de ani.Au pus caii inainaintea carutei

Nu era nevoie sa fii "profesorul universitar dr. Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei." pentru a descoperi acest lucru.
Orice prost obisnuit, fara titluri il stie.

 

Interesant domnu' Miclea asta,

fost ministru al educatiei pentru un an in guvernul Tariceanu, comenteaza de pe margine ca un roman adevarat, scuipand seminte. Nu prea stiu unde a citit chestia asta cu ganditul adanc la Caragiale, dar nu prea e in masura sa comenteze, el care a avut posibilitatea sa reformeze invatamantul ca ministru si a preferat sa dea bir cu fugitii in 2005, pretextand ca nu i-a fost alocat bugetul pe care l-a cerut. Sa fim seriosi, a primit vreun ministru in tara asta, vreodata, banii considerati necesari? In plus, daca va uitati cum a cheltuit banii atunci si ce masuri propuse a reusit sa realizeze, o sa vedeti ca toate se rezuma la invatamantul preuniversitar si universitar. Or, m-am saturat de indivizii astia care trateaza absolut separat etapele scolii romanesti, de parca un copil nu traverseaza succesiv toate stadiile si succesul in viata nu depinde de educatia lui de pana la 18 ani.

 

...

"pretextand ca nu i-a fost alocat bugetul pe care l-a cerut. Sa fim seriosi" ,

chiar si-n scmbutrei e bine sa ai principii !

iata un visator pentru natiune

iata un visator capabil sa implineasca visuri marete pentru natiunea noastra !

luati-l pe prof. Miclea si puneti-l in fruntea Educatiei !

dati-i toata libertatea si energia de care are nevoie !

asta-i omul potrivit, taman bun de pus in fruntea ministerului !

daca vrei binele tarii , il iei pe omul asta CU FORTA daca altfel nu se poate si-l pui in fruntea tarii, in fruntea Educatiei, spre binele poporului si natiunii !

astfel de oameni nu ajung in fruntea tarii doar pentru ca paradigma in care ne scaldam implineste visuri mediocre, ingropind visurile natiunii !

luati-l pe omul asta si dati-i de visat visuri marete pentru natiune !

e tocmai bun pentru a vitaliza natiunea !

avem nevoie de astfel de oameni ca de aer !
_______________________________________________

asta e treaba pe care trebuie s-o faci, Ene, sa cauti visatori pentru natiune!

sa cauti oameni care au capacitatea si viziunea sa duca natiunea la un alt nivel si sa-i prezinti natiunii , exact pe calapodul si cu forta cu care ne-ai "prezentat" virtutile "doua tururi"-lor !

daca poporul va avea in fata oameni ca Miclea, pentru fiecare minister, ii vor vedea mai clar pe ministrii in functie !

vor avea cu ce sa compare , dindu-si seama daca e gresita directia in care ne indreptam !

tocmai pentru ca n-au modele, toti ministrii sint o apa si-un pamint pentru majoritatea cetatenilor !

cauta visatori pentru natiune, asemenea prof Miclea ca sa stie poporul la ce sa se raporteze in orice moment !

acest interviu este un demers extraordinar, ii sustin continuitatea cu toata forta mea, mica da' toata !

 

@online, FELICITARI pentru acest comentariu!

Ieri am avut uncomentariu critic la adresa Dv-stra, astazi va laud cu toata fiinta!
Intradevar asta trebuie facuit. Si nu doar la Educatie, ci in toate situatiile din Guvern, pentru a porni in sfarsit pe calea cea buna!

Da ! pare a fi o analiza interesanta. dar

1. D-l Miclea trebuie sa ne spuna pe ce baza a obtinut titlul de profesor in 1996, avand in vedere ca a obtinut titlu de doctor in 1995.
2. O analiza care incepe de la finantare este sortita esecului.
3. In inv. din Romania situatia este la limita superioara a dezastului. Nu se mai poate face nimic. Oamenii din functiile de decizie sunt compromisi in totalitate. Statistic vorbind nu ai cu cine sa faci treaba. Din pacate si cei tineri (in jur de 40 de ani) sunt la fel de compromisi.
4. Pe de alta parte,situatia din inv. trebuie integrata in ecuatia numita situatia din Romania. Nu poti sa faci o analiza a inv. fara sa tii cont de faptul ca Romania nu este capabila sa integreze rezultatele din invatamant. Aici nu trebuie sa ne fie teama sa spunem clar si fara echivoc - CORUPTIA generalizata reprezinta cancerul din Romania ajuns in faza terminala.

 

fals

Este exact invers. Si-a luat doctiratul in 1995 si a devenit profesor in 1996. In plus, pe vremea aceea, erau multi profesori fara doctorat (un lucru deloc normal). http://psychology.psiedu.ubbcluj.ro/files/cv/mircea%20miclea/CV_MM_pt_facultate_ro.pdf

E bun rautaciosul asta de Miclea!

Omul asta este foarte destept, creativ, are indrazneala si caracter. Exact ce lipseste Invatamantului romanesc, de la vladica la opinca, exact ce se intalneste azi din ce in ce mai rar in biata tara.
M-am saturat de ministri neica nimeni sau de "celebritati" mediocre pusi de partide, de smecheri care ne pacalesc (precum actualul, care m-a pacalit si pe mine cand a mimat reglementarile privind doctoratul). M-am saturat de indivizi care nu sunt nici suficient de capabili si nici devotati, pusi la carma Invatamantului, si nu numai.
Domnul Iohannis, daca vrea sa faca ceva bun si durabil in domeniul educatiei, ar trebui sa treaca peste bobarnacele cam dure si rautacioase pe care Miclea i le-a aplicat si sa-i foloseasca inteligenta.

 

Ce vorbesti domnule ?

Tov. Curaj e implicat in vreo 10 functii de conducere de prin sistemul educational romanesc , prin cam toate institutele si academiile. N-a ratat-o nici pe aia infiintata de Oprea de unde ia o suma frumusica. Acum, serios vorbind, nu stiu unde l-a gasit Ciolos pe asta dar eu nu as alege niciodata un om care are scris in CV ca detine simultan n-spe functii. Asta imi arata ca am de a face cu un politruc, birocrat si in general unul care nu stie sa faca nimic bine.

I-a fost recomandat de Academia infiintata de ...

...Oprea! Daca va uitati bine, veti vedea ca se invart in cerc. Unul este Sef de lucrari de Doctorat, altii sunt doctoranzi care devin apoi ministri cu sarcina de-ai acoperi pe toti. Si cu totii sunt acoperiti sub umbrela serviciilor! In fond ce este Academia lui Oprea?

Concluzia este ca acest Ministru cu nume nepotrivit, CURAJ, trebuie schimbat numaidecat. L-am urmarit in emisiunea Elenei Vijulie la Digi 24 si dupa 15 minute de emisiune am realizat ca omul acesta nu are ce cauta la Educatie. Poate doar sa-i salveze pe plagiatori! Spunea ca Ministerul nu poate juca niciun rol in afacerea Doctoratelor plagiate deoarece Universitatile au autonomie. Ce vorbesti Dle? dar, Legile prin care se stabileste strategia in Educatie cine o face? Guvernul, ministru de resort nu au niciun rol? Atunci nu mai avem nevoie de el.
Pe de alta parte, urmarind-ui CV-ul, asa cum spunea nu coleg de Forum, te ia cu durere de cap! Cum poate un om sa fie implicat in atatea functii si sa fie si eficient?
Aut, Dle Curaj! Merge-ti la cercetare si la Academia lui Oprea. Dl Ciolos nu avea de unde sa-i cunoasca pe toti, in mod sigur i-au fost recomandati de cineva. Cineva din cercul acela care actioneaza discret, la umbra ...noptii!

Tot un cilonar. Cat a fost ministru de ce nu a facut reforma?

Sa nu-mi spuneti ca nu l-a lasat careva; era cel mai tare pe tarla.
E usor sa chibitezi, de pe margini, "eu as face", asa trebuie facut", etc.
De ce n-ai facut TU cand ti-a fost randul?!

Pai a facut, Pactul pentru educatie si analizele..

...aferente pentru Basescu, el le-a facut. Si in baza Pactului semnat si insusit de toate partidele, a venit Funeriu si a inceput reforma, dar multora nu le-a placut cand gunoiul a inceput sa fie scos de sub pres si i-au dat in cap, sa-l puna din nou la loc. Si l-au pus!
Daca Funeriu in 2 ani abia a reusit sa inceapa reforma si l-au oprit iute sa nu faca prea mare prapad in sistemul "abramburist", ce putea face Miclea intr-un an sub antireformistul Tariceanu? Acum avem "diagnoza riguroasa - Raportul Romania Educatiei, Romania cercetarii", atunci nu era. Acum avem o baza de plecare pentru reforma, de ce nu o continuam? Nu putem compara conditiile de atunci si de acum. Atunci aveam un guvern politic, acum e unul tehnocrat.

In guvernul CIOLOS,se impun URGENT doua remanieri: Toba si Curaj !

Sper sa o faca inca in ncursul acestei luni, altfel.... va avea ratari in guvernare,chiar in punctele sensibile.

 

ciolos nu are curaj sa schimbe toba

prioritatea lui acum este sa schimbe legea electorala nasita de usl

Realitatea din spatele vitrinei

@ Miclea
D-le profesor,

Spuneti, la un moment dat, ca "Principala noastra problema nu e curriculumul, ci calitatea slaba a prestatiei profesorale".

In universitatea unde functionati (UBB Cluj-Napoca) sunt indivizi care au ajuns in varful piramidei, printro suveica 100% mafiota. Grosolani, unii mai au si probleme cu moralitatea, predau foarte prost, dar si-au angajat o clientela care functioneaza ca masinarie de vot. Nu e un caz singular.

De aceea, imi permit sa va corectez: "Principala noastra problema calitatea slaba a prestatiei profesoral-didactica si, fireste, a curriculumului" (un curriculum poate fi prost, oricat de frumos ar fi, daca studentii nu asimileaza).

Cunosc bine mai multe astfel de cazuri. In sistemul mafiot de sub acoperisul statului, acei profesori care predau foarte bine, au introdus si explicat foarte bine si ultimele noutati, n-au probleme nici cu moralitatea publica si privata, acestia au fost marginalizati, umuliti, ignorati. Nimeni nu poate face nimic, in institutia publica, impotriva mitocanilor mafioti, care au puiat clone.
Atunci, cu exceptiile de rigoare, cum sa gasim profesorii cei buni ?

Bun interviu !

@ ORD - Ati uitat-o pe Catastrofa LIPĂ, care a fluierat in Biserica, cum nici Tokes n-a indraznit !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor