Ce este ordinul de chemare pentru clarificarea situației militare. Panică indusă intenționat pe internet: începe mobilizarea rezerviștilor

Sambata, 11 Martie 2023, ora 21:44
12100 citiri
Ce este ordinul de chemare pentru clarificarea situației militare. Panică indusă intenționat pe internet: începe mobilizarea rezerviștilor
Militari români în timpul unei defilări FOTO Hepta

Oficialii Inforadar, departament în cadrul Ministerului Apărării din România responsabil cu contracararea diversiunilor informatice, atrag atenția asupra unei campanii de dezinformare care revine frecvent în spațiul public.

Este vorba de presupusa mobilizare a rezerviștilor, cu scopul presupus ascuns de a fi trimiși să lupte în Ucraina.

"Drept „dovezi” sunt invocate o serie de ordine de chemare pentru clarificarea situaţiei militare emise recent de unele centrele militare de sector ale Capitalei. Emiterea ordinelor de chemare pentru clarificarea situaţiei militare de către centrele militare reprezintă o procedură de rutină, prevăzută de Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populației pentru apărare (art. 51).

Aceste documente sunt înmânate, conform art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

Mostră de document autentic prezentat în mod fals drept ordin de încorporare în armată FOTO Inforadar

Precizăm că actualizarea bazelor de date a rezerviștilor reprezintă o activitate pe care centrele militare județene sau de sector o desfășoară permanent, la termenele prevăzute de lege. Aplicarea procedurilor prevăzute de legea citată nu are legătură cu situația de securitate din apropierea granițelor României. Anual, centrele militare județene sau de sector emit pe numele unor rezerviști militari câteva mii de astfel de documente, în funcție de nevoile de actualizare a bazei de date", transmite Inforadar, într-o postare pe site-ul oficial.

Specialiștii în comunicare ai Armatei Române remarcă faptul că acest tip de tentative de manipulare s-au înmulțit exponențial în spațiul virtual după declanșarea de către Rusia a invaziei în Ucraina.

"Cel mai probabil, intenția din spatele acestor manipulări este de inducere a confuziei, panicii și incertitudinii în rândul populației din țara noastră, pe baza unor speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea.

Reiterăm recomandarea ca, înainte de a redistribui știri apărute în spațiul virtual ce prezintă un vădit caracter alarmist sau cu potențial de a genera panică și îngrijorare, să le verificăm din surse credibile.

Ulterior acestor precizări, am identificat în spațiul on-line, pe diferite platforme de socializare, postări în care sunt prezentate în mod alarmist ordine de chemare pentru clarificarea situației militare emise de diferite centre militare județene, de la începutul acestui an sau în cursul anului trecut.

Primirea unui astfel de document nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru cetățeanul român în cauză. Din simpla lecturare a documentelor postate în spațiul on-line, care sunt autentice, rezultă foarte clar că prezentarea rezerviștilor la această convocare nu poate avea drept consecință încorporarea, concentrarea sau mobilizarea celor vizați", mai arată oficialii de la MApN.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#mobilizare militari, #dezinformare, #ordin chemare armata , #armata