Cum vor proceda Ponta si Pivniceru cu procurorii sefi la DNA si Parchetul General

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 08:23
3723 citiri
Cum vor proceda Ponta si Pivniceru cu procurorii sefi la DNA si Parchetul General

Premierul Victor Ponta a anuntat vineri seara ca noul ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, o sa faca mai multe propuneri pentru procurorii sefi ai DNA si ai Parchetului General pana cand presedintele Traian Basescu si CSM le vor accepta.

"In primul si in primul rand, doamna Pivniceru va face propuneri catre CSM evident pentru noii sefi la Parchetul General si DNA. Vorbim despre faptul ca nu vor da aviz (CSM si Basescu - n.red.) la prima propunere, la a doua, la a treia, la a cincea, pana cand oamenii astia nu vor mai putea (sa refuze - n.red.)", a declarat prim-ministrul invitat intr-o emisiune a Antena 3.

Victor Ponta a comparat aceasta practica cu "sistemul dublei masuri".

"Este sistemul dublei masuri, sau daca vreti pentru unii muma, pentru altii ciuma. Tot ce este pentru domnul Basescu si toti cei care sunt apropiati e voie e permis. Tot ce este pentru cei care sunt impotriva lui nu mai este permis. E un sistem cu care trebuie sa ne luptam in continuare daca vrem sa avem altfel de tara (...) Basescu joaca foarte bine in mod ipocrit aceasta carte a victimei", a explicat premierul.

Mona Pivniceru a depus juramantul pentru functia de ministru al Justitiei, dupa 17 zile de la nominalizare. Investirea sa in functie a fost indelung amanata, deoarece trebuia sa isi dea demisia din randul Consiliului Superior al Magistraturii. Colegii sai din CSM i-au acceptat demisia de-abia pe 23 august, cand s-a indeplinit cvorumul necesar pentru a se lua act de aceasta renuntare la functie.

Mandatul Codrutei Kovesi - care a detinut doua mandate succesive de trei ani ca procuror general al Romaniei - expira in 2 octombrie.

Ministrul Justitiei este cel care face propuneri pentru functiile de procuror general, procuror sef al DNA, pentru adjuncti ai acestora, Sectia de procurori a CSM urmand a-si da avizul, dupa care presedintele tarii este cel care face numirile.

Raportul Comisiei Europene privind progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, dat publicitatii in luna iulie la Bruxelles, noteaza ca "viitoarele numiri in functie a noului procuror general si a procurorului sef al DNA vor fi indicatori esentiali privind caracterul durabil al reformei".

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....