Ziare.com

Ridzi, 5 ani de inchisoare: Un apartament, jumatate de casa si un teren, sub sechestru

Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 23:25

   

Ridzi, 5 ani de inchisoare: Un apartament, jumatate de casa si un teren, sub sechestru
Apartamentul din Petrosani si un teren intravilan ale Monicai Iacob Ridzi, precum si jumatate dintr-o casa pe care o detine in coparticipatie, au fost mentinute sub sechestru de judecatorii ICCJ care l-au condamnat, luni, pe fostul ministru la cinci ani de inchisoare cu executare.

Judecatorii ICCJ au stabilit, luni, pedepse la inchisoare, cu executare si suspendare, in dosarul fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi, de abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Nationala a Tineretului.

Monica Iacob Ridzi, condamnata la 5 ani de inchisoare cu executare

Totodata, instanta a admis actiunea civila si i-a obligat pe toti cei 12 inculpati - Ridzi, fosta ei consiliera, Ioana Elena Varsta, Paul Diaconu, Marius Mihail Marcuta, Florin Catalin Mircea, Octavian Petru Dragomir, Claudia Radu, Dan Petre Toia, Daniela Elena Popa - angajati in minister la vremea aceea, si George Udengiu, Bogdan Iacobescu si Marius Negrea, asociati si administratori ai unor firme, la plata sumei de 2.736.933,28 de lei drept despagubiri civile Ministerului Tineretului si Sportului (MTS).

Udegiu, Iacobescu si Negrea sunt obligati la plata in solidar cu partile responsabile civilmente - societatile Brandvision Media si Compania de publicitate Brandvision (succesoare in drepturi ale societatilor Artisan Consulting si Compania de Publicitate Mark, in care cei trei erau administratori si asociati).

Instanta a dispus totodata anularea inscrisurilor false, respectiv a unor note de fundamentare, trei caiete de sarcini in exemplare originale, invitatiile de participare, ofertele emise de societatea Artisan Consulting si Compania de Publicitate Mark (propuneri tehnice si propuneri financiare), Ordinul ministrului Tineretului si Sportului nr. 477 datat 10 aprilie 2009 exemplar original, procesul verbal al sedintei de deschidere a ofertelor, raportul procedurii interne - selectie de oferte privind atribuirea contractului de achizitie publica pentru "servicii de recreere, culturale si sportive", procesele verbale de receptie vizand contractul, facturile fiscale, dar si a altor acte ocazionate de contractele dintre minister si firmele vizate.

Totodata, instanta a mentinut masurile asiguratorii dispuse in 21 iulie 2009 de DNA prin care s-a instituit sechestrul asigurator asupra urmatoarelor sume de bani totalizand 1.151.204,15 de lei, descoperite in conturile societatii Artisan Consulting si Compania de Publicitate Mark - in prezent - Brandvision Media si Compania de Publicitate Brandvision, si provenite din cele incasate de la MTS in baza contractelor 13, 14 si 15, 568.44 de lei, 143.520,23 de lei, 900.000 de lei, gasite in conturie societatii Art Consulting, 76.919,04 de lei si 30.194,44 de lei gasiti in conturile bancare ale societatii Compania de Publicitate Mark.

Judecatorii au mentinut si masurile asiguratorii din 14 decembrie 2010 ale DNA asupra bunurilor din proprietatea Monicai Iacob-Ridzi, respectiv asupra unui apartament din Petrosani, cu valoare de impozitare de 140.681,17 de lei, a unei jumatati din casa detinuta in coproprietate de Monica Iacob Ridzi in comuna Scarisoara, judetul Olt, respectiv o constructie cu valoare de impozitare de 126.000 de lei, si a unui teren intravilan in suprafata de 3.005 mp cu valoare de impozitare 136 de lei.

In cazul Elenei Ioana Varsta, judecatorii au mentinut sub sechestru sumele de 775,97 de lei, 2502,20 de euro si 293,26 de dolari, aflati in contul curent al acesteia.

Toti inculpatii au fost obligati de ICCJ la plata a cate 25.311 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate in procesul penal, si cate 12.000 de lei reprezentand cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea cauzei pe fond.

Decizia nu este definitiva

Fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi a fost condamnata, luni, de ICCJ, la cinci ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Nationala a Tineretului, decizia nefiind definitiva.

Completul de judecata, format din presedintele Iulian Dragomir si judecatorii Rodica Cosma si Francisca Vasile, a mai dispus, in cazul Monicai Iacob Ridzi, si interzicerea unor drepturi timp de trei ani.

Aceeasi pedeapsa - respectiv cinci ani de inchisoare cu executare si trei ani de interzicere a unor drepturi - a fost dispusa, tot pentru abuz in serviciu, pentru Ioana Varsta, fostul consilier al Monicai Ridzi.

Paul Diaconu, director general al Directiei Generale Economice si Resurse Umane a MTS in perioada martie - septembrie 2009, a primit doi ani si jumatate de inchisoare cu executare, plus doi ani de interzicere a unor drepturi.

Prin aceeasi decizie, Marius Mihail Marcuta, consilier in cadrul Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (decembrie 2008 - mai 2009), a fost condamnat la trei ani cu suspendare si doi ani de interzicere a unor drepturi. Pedeapsa lui Marcuta are un termen de incercare de sase ani.

De asemenea, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a condamnat pe Florin Catalin Mircea, consilier I A in cadrul Directiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 - ianuarie 2010), la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare si doi ani de interzicere a unor drepturi.

Octavian Petru Dragomir, director al Directiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 - ianuarie 2010), a primit trei ani cu suspendare, pedeapsa avand un termen de incercare de sase ani.

Claudia Radu, director general al Directiei Generale Programe, Proiecte si Centre pentru Tineret (21 aprilie 2009 - ianuarie 2010), a fost condamnata, cu suspendare, la doi ani si jumatate plus doi ani de interzicere a unor drepturi, avand un termen de incercare de patru ani si jumatate.

In cazul lui Dan Petre Toia, director al Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (16 martie 2009- 5 mai 2009), instanta a stabilit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, termenul de incercare fiind de sase ani.

Daniela Popa, consilier in cadrul Directiei de Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (decembrie 2008 - ianuarie 2010), a primit un an de inchisoare cu suspendare, avand un termen de incercare de trei ani.

Bogdan Petre Iacobescu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, a fost condamnat, tot cu suspendare, la trei ani de inchisoare si doi de interzicere a unor drepturi, termenul de incercare fiind de sase ani. Aceeasi pedeapsa au primit-o George Razvan Nica Udangiu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, si Cristian Marius Negrea, asociat si administrator tot la SC Compania de Publicitate Mark SRL.

Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

Fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob-Ridzi si celelalte 11 persoane au fost trimise in judecata in acest dosar in 3 mai 2011.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 6387 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

bassule, ajunge si funia flotei la par, nu spera si nu ai teama!

daca Ridzi a primit 5 ani pentru 2 milioane RON, oare cat se va da pentru 160 milioane USD?

 

Oare chiar este vinovata?

Expertiza financiar contabila dispusa de instanta a concluzionat ca nu ar exista niciun prejudiciu. Atunci cum sa o condamni 5 ani cu executare?

Daca nu este vinovata, n-o sa faca puscarie.

Oricum era campioana la aroganta, cat a fost ministru nu-i ajungea nimeni la nas. Dupa aia s-a retras, s-a dat bolnava, a nascut, adica s-a eschivat sperand c-o sa se faca uitata. Uite ca nu s-a facut si nu cred ca dupa recurs o sa iasa nevinovata.

nici un prejudiciu? ca la bssu? si la el, contraex

pertiza a constatat ca flota n-avea valoare deci disparitia acesteia nu este un prejudiciu.
Nu se gaseste nicaieri semnatura ministrului transporturilor in dosarul flota, acelasi procedeu s-a folosit si la ministerul Ridzi: a dat ordinele dar si-a delegat semnatura.

..pe o doamna asa distinsa??

??

Normala sentinta ????

pentru 1 milion euro 5ani pedeapsa citi ani ar trebui pentru 60 milioane. Dupa mine ar trebui o pedeapsa propotionala .

 

Aceasta sentinta

cred ca este prima care transmite si un mesaj puternic pentru "ducatorii de mapa" ai ministrilor.Eu nu cred ca acestia ar fi beneficiat de mare lucru din asta, ci doar de sustinerea partidului !
Deci, atentie amatori: mai bine renuntati cand se fac presiuni pentru a face prostii, decat sa faceti prostii in speranta ca nu veti pati nimic !
E bine ca se urmareste recuperarea integrala a prejudiciului !

 

Ce prejuduciu?

Nu ati citit in presa ca instanta in urma unei expertize a aflat ca nu este vorba de niciun prejudiciu? Plus multe alte nereguli. Practic ea nu a dispus de plati, nu a dat ordin de stergere a datelor din calculatoare, asa ca nu stiu ce sa cred despre aceasta sentinta...

!!!!!!!!

Nu poti condamna o persana , pentru fals atat timp cat aceasta nu a intocmit niciun document si care s-a delegat in scris atributiile .... asa ceva nu cred ca se poate?

 

ce-ar fi sa apelez niste racheti sa-ti sparga capul destept?

m-ai apara la fel ca pe Ridzi?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor