Macovei: Clasa politica nu vrea la inchisoare, vrea sa fure in continuare

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 15:12
3217 citiri
Macovei: Clasa politica nu vrea la inchisoare, vrea sa fure in continuare

Eurodeputatul PD-L Monica Macovei afirma ca daca nu ar exista mecanismul de cooperare si verificare, probabil parlamentarii ar incerca sa dea o lege care sa decapiteze si DNA dupa ce au facut acest lucru cu ANI si a sustinut ca politicienii nu vor sa-si arate averile sau sa se duca in inchisoare.

"Din 2007, dupa ce Romania a intrat in UE, practic suntem intr-un regres permanent, mergem in urma, masurile anticoruptie luate in 2005 si 2006 sunt practic anulate din pacate, iata, dupa cinci ani, cum e cazul declaratiilor de avere si de interese. E clar ca nu e vointa politica, clasa politica nu vrea sa se duca la inchisoare, nu vrea sa-si arate averile, vrea sa fure in continuare si sa se apere", a declarat Macovei la Deutsche Welle, comentand raportul CE privind respectarea angajamentelor asumate de Romania prin mecanismul de cooperare si verificare.

Macovei spune ca in ciuda reticentei clasei politice fata de masurile anticoruptie, asemenea rapoarte ale CE sunt necesare si ca fara ele probabil DNA ar fi desfiintata.

"Fara mecanismul de verificare al UE, DNA nu ar mai fi existat"

"Sunt convinsa ca daca nu ar exista acest mecanism, cu rapoarte de doua ori pe an, care cat de fac valva, sunt convinsa ca acest DNA nu ar mai fi existat azi. Sunt convinsa ca in Romania se planifica pe cale legislativa o decapitare si a DNA. E bine sa auda populatia si de la Bruxelles de doua ori pe an cand apar aceste rapoarte despre ce se intampla in Romania si sa vada ca politicienii nu reusesc sa-i minta pe cei din afara sau nu intru-totul", a conchis fostul ministru al Justitiei.

Rapoartele anuale din acest an privind eforturile Bulgariei si ale Romaniei de a obtine rezultate in reforma judiciara si in lupta impotriva coruptiei dezvaluie o situatie diferita in cele doua tari.

In timp ce Bulgaria s-a angajat in eforturile de reforma si a obtinut rezultate importante, Romania si-a pierdut dinamismul, raportul indicand deficiente importante in eforturile acesteia de a realiza progrese.

Romania a dat dovada unui angajament politic insuficient de a sprijini procesul de reforma. In plus, factorii de decizie din sistemul judiciar s-au aratat reticenti in ceea ce priveste cooperarea si asumarea responsabilitatii in beneficiul reformei. Modificarile legii privind Agentia Nationala de Integritate, votate la 30 iunie, reprezinta un important pas inapoi, a apreciat Comisia.

Legea risca sa prejudicieze rezultatele pozitive obtinute de Agentia Nationala de Integritate si aduce Romania intr-o situatie de nerespectare evidenta a angajamentelor asumate la momentul aderarii. Romania ar trebui, de asemenea, sa-si propuna sa asigure un sprijin politic larg pentru transparenta si pentru protejarea eficienta impotriva coruptiei si a conflictelor de interese, a recomandat CE.

Citeste si:
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul francez al Apărării, Florence Parly se află joi, 27 ianuarie, în vizită la Bucureşti, având programate primiri la preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, precum şi...