Macovei: Clasa politica nu vrea la inchisoare, vrea sa fure in continuare

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 15:12
3357 citiri
Macovei: Clasa politica nu vrea la inchisoare, vrea sa fure in continuare

Eurodeputatul PD-L Monica Macovei afirma ca daca nu ar exista mecanismul de cooperare si verificare, probabil parlamentarii ar incerca sa dea o lege care sa decapiteze si DNA dupa ce au facut acest lucru cu ANI si a sustinut ca politicienii nu vor sa-si arate averile sau sa se duca in inchisoare.

"Din 2007, dupa ce Romania a intrat in UE, practic suntem intr-un regres permanent, mergem in urma, masurile anticoruptie luate in 2005 si 2006 sunt practic anulate din pacate, iata, dupa cinci ani, cum e cazul declaratiilor de avere si de interese. E clar ca nu e vointa politica, clasa politica nu vrea sa se duca la inchisoare, nu vrea sa-si arate averile, vrea sa fure in continuare si sa se apere", a declarat Macovei la Deutsche Welle, comentand raportul CE privind respectarea angajamentelor asumate de Romania prin mecanismul de cooperare si verificare.

Macovei spune ca in ciuda reticentei clasei politice fata de masurile anticoruptie, asemenea rapoarte ale CE sunt necesare si ca fara ele probabil DNA ar fi desfiintata.

"Fara mecanismul de verificare al UE, DNA nu ar mai fi existat"

"Sunt convinsa ca daca nu ar exista acest mecanism, cu rapoarte de doua ori pe an, care cat de fac valva, sunt convinsa ca acest DNA nu ar mai fi existat azi. Sunt convinsa ca in Romania se planifica pe cale legislativa o decapitare si a DNA. E bine sa auda populatia si de la Bruxelles de doua ori pe an cand apar aceste rapoarte despre ce se intampla in Romania si sa vada ca politicienii nu reusesc sa-i minta pe cei din afara sau nu intru-totul", a conchis fostul ministru al Justitiei.

Rapoartele anuale din acest an privind eforturile Bulgariei si ale Romaniei de a obtine rezultate in reforma judiciara si in lupta impotriva coruptiei dezvaluie o situatie diferita in cele doua tari.

In timp ce Bulgaria s-a angajat in eforturile de reforma si a obtinut rezultate importante, Romania si-a pierdut dinamismul, raportul indicand deficiente importante in eforturile acesteia de a realiza progrese.

Romania a dat dovada unui angajament politic insuficient de a sprijini procesul de reforma. In plus, factorii de decizie din sistemul judiciar s-au aratat reticenti in ceea ce priveste cooperarea si asumarea responsabilitatii in beneficiul reformei. Modificarile legii privind Agentia Nationala de Integritate, votate la 30 iunie, reprezinta un important pas inapoi, a apreciat Comisia.

Legea risca sa prejudicieze rezultatele pozitive obtinute de Agentia Nationala de Integritate si aduce Romania intr-o situatie de nerespectare evidenta a angajamentelor asumate la momentul aderarii. Romania ar trebui, de asemenea, sa-si propuna sa asigure un sprijin politic larg pentru transparenta si pentru protejarea eficienta impotriva coruptiei si a conflictelor de interese, a recomandat CE.

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
#Monica Macovei raport CE justitie, #Monica MAcovei atac PDL , #justitie