Mii de ruși au sărbătorit, fără Putin, la un concert din Piața Roșie, un an de la anexarea celor patru regiuni ucrainene VIDEO

Sambata, 30 Septembrie 2023, ora 13:49
2345 citiri
Mii de ruși au sărbătorit, fără Putin, la un concert din Piața Roșie, un an de la anexarea celor patru regiuni ucrainene VIDEO
Concert în centrul Moscovei FOTO / X Anton Gerashchenko

Mii de persoane s-au adunat vineri în emblematica Piaţă Roşie, la Moscova, pentru a sărbători un an de la anexarea revendicată de Rusia a patru regiuni în Ucraina - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie -, într-o adevărată mare de steaguri ruseşti, distribuite participanţilor, relatează AFP.

O scenă era înconjurată de ecrane cu sloganul ”O singură naţiune, o singură familie, o singură Rusie”, titlul concertului.

Imediat sub acest slogan se putea citi ”Donbasul este Noua Rusie”, o evocare a planului de creare a unui teritoriu rus în sudul şi estul Ucrainei, denunţat de Kiev drept ”imperialism”.

La sfârşitul lui septembrie 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat documente prin care anexa regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, şi Herson şi Zaporojie, în sud.

La scurt timp după aceea, el se exprima la un concert festiv, în Piaţa Roşie, şi le spunea locuitorilor acestor teritorii ”bine aţi venit acasă”.

”ÎNTOARCERE ÎN PATRIA ISTORICĂ”

Vladimir Putin aprecia atunci că aceste teritorii s-au ”întors în patria lor istorică”.

Aceste anexări au declanţat condamnări ferme ale Kievului şi susţinătorilor săi în Occident, care le-au denunţat drept ”ilegale”.

Data de 30 septembrie a fost decretată de către Vladimir Putin ”Ziua Reunificării”.

Liderul de la Kremlin nu a ieşit în Piaţa Roşie în acest an, însă prezentatorul evenimentului a promovat acelaşi discurs.

”Acum exact un an, dreptatea istorică a triumfat”, a declarat el la începutul concertului.

”Teritoriile ruse s-au alăturat Rusiei”, a spus el.

”Rusia nu-i va abandona niciodată pe ai săi. Suntem o singură şi aceeaşi ţară”, a declarat el, în timp ce mulţimea striga ”Rusia!”.

În public, în aşteptarea prestaţiilor, unii au stat la coadă să cumpere îngheţată, profitând de sfârşitul verii mosovite, iar alţii îşi făceu selfie-uri şi strigau sloganuri.

La începutul lui septembrie, Rusia a organizat alegeri în aceste teritorii şi a pus căluş opoziţiei.

Moscova reprimă fără menajamente vocile care critică Războiul din Ucraina, înfuriind Occidentul.

Mii de ruşi au fost condamnaţi, de peste un an şi jumătate, uneori la pedepse grele, din cauză că au protestat faţă de ofensiva rusă în Ucraina.

Însă Rusia controlează aceste regiuni ucrainene doar parţial, iar în ele are loc o contraofensivă ucraineană cu o obiecticul de a le recuceri.

Capete de mort și simbolul invaziei ruse în Ucraina, pe gardul Ambasadei Franței din centrul Moscovei VIDEO
Capete de mort și simbolul invaziei ruse în Ucraina, pe gardul Ambasadei Franței din centrul Moscovei VIDEO
Trei capete de mort şi un ”Z” - simbolul intervenţiei ruse în Ucraina -, o ”frescă” de un gust îndoielnic, au fost desenate de anonimi pe zidurile sediului Ambasadei Franţei, în...
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
#Moscova, #concert, #regiuni anexate ucraina, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina