Premieră aerospațială: NASA a lansat o rachetă din Australia. Zborul a durat doar 15 minute VIDEO

Luni, 27 Iunie 2022, ora 23:51
3514 citiri
Premieră aerospațială: NASA a lansat o rachetă din Australia. Zborul a durat doar 15 minute VIDEO

Un petic modest de pământ roșu din îndepărtata Australie a făcut istorie ca locul lansării primei rachete de către NASA, dintr-un port spațial comercial aflat în afara SUA. Racheta suborbitală a fost lansată luni dimineață, 27 iunie.

Racheta va permite studii de astrofizică care pot fi întreprinse numai în emisfera sudică, spune NASA, citată de BBC. Lansarea a fost, de asemenea, prima în Australia în mai bine de 25 de ani.

Racheta este prima dintre cele trei de la NASA care a fost lansată din noul Centru Spațial Arnhem, la marginea Teritoriului de Nord.

Oamenii de știință speră că îi va ajuta să studieze impactul luminii unei stele asupra planetelor din apropiere.

Privitorii care au călătorit la locul îndepărtat au zărit racheta doar aproximativ 10 secunde, înainte ca aceasta să dispară.

„A fost cât ai clipi, dar pentru mine, a fost ca și cum ar fi fost cu încetinitorul, pentru că toată zona s-a luminat”, a declarat codirectorul școlii Yirrkala, Merrkiyawuy Ganambarr-Stubbs, pentru Australian Broadcasting Corporation.

"S-a ridicat, apoi sunetul, a fost ca un bubuit, ca nimic din ce am auzit vreodată. Și pur și simplu m-am cutremurat de uimire".

Durata zborului rachetei de sondare în spațiu a fost la fel de scurtă - proiectilul de 13 m lungime a căzut înapoi pe Pământ după 15 minute planificate.

Dar datele adunate de camera cu raze X a misiunii în acea perioadă vor ajuta la descoperirea secretelor Alpha Centauri A și B, cel mai apropiat sistem de stele duble de Pământ, care este situat la doar 4,3 ani lumină distanță.

Ministrul-șef al Teritoriului de Nord, Natasha Fyles, a salutat lansarea ca fiind un moment extrem de valoros pentru Australia, adăugând că a fost realizată cu binecuvântarea proprietarilor tradiționali aborigeni ai regiunii.

„Când vedem cea mai veche cultură vie combinându-se cu știința spațiului, așa cum o facem aici, este ceva la care putem reflecta cu toții și să fim foarte mândri”, a spus ministrul.

Australia și-a intensificat eforturile spațiale în ultima vreme, dezvăluind o agenție de apărare concentrată pe contracararea ambițiilor Rusiei și Chinei în spațiu.

Centrul Spațial Arnhem este primul și singurul loc de lansare ecuatorială deținut și administrat comercial din lume. Următoarea lansare este de așteptat să aibă loc pe 4 iulie.

NASA s-a angajat să colecteze toate materialele și resturile și să le returneze în SUA.

Citeste si:
O lume necunoscută descoperită sub pământ: Record de 401 metri, cel mai adânc loc din Australia VIDEO
O lume necunoscută descoperită sub pământ: Record de 401 metri, cel mai adânc loc din Australia VIDEO
Cercetătorii de la Southern Tasmanian Caverneers au reușit să descopere o nouă lume necunoscută până acum, în adâncurile Pământului, la 401 metri, pe insula Tasmania din Australia....
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat vineri, 12 august, că ar exista intenţia unei remanieri guvernamentale, menţionând că evaluarea miniştrilor s-a încheiat luna trecută, fără a fi...