Romanii, in criza de identitate

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 21 Iunie 2008, ora 20:57
6488 citiri
Romanii, in criza de identitate

Nationala de fotbal a Romaniei s-a cam intors cu coada intre picioare de la Campionatul European, nu atat din cauza opririi la nivelul grupelor si a scorurilor obtinute, cat a jocului pe care l-a aratat.

Un joc parca special ales pentru a confirma vorbele cu care Ladislau Boloni caracteriza romanii chiar inaintea turneului final: "Romania se afla in pozitia care ii convine cel mai mult: cea de outsider, cand nimeni nu se asteapta la nimic de la ea. Romaniei ii place sa avanseze pe furis. (...) Poporul roman nu este curajos si este lipsit de ambitie, deoarece a invatat sa se multumeasca cu putin.

In schimb, este un popor abil, descurcaret, inventiv, care a fost obligat intotdeauna sa gaseasca o solutie pentru a se descurca si a putea supravietui. Are o mare capacitate de a suferi in tacere, fara a se revolta. Toate aceste caracteristici se gasesc in fotbalul nostru si in jocul echipei nationale".

Daca a avut sau nu dreptate s-a vazut in Elvetia, insa in momentul publicarii declaratiei lui Boloni, instantaneu forumurile s-au umplut cu injuraturi cumplite la adresa fostului international si selectioner, cele mai multe legate de nationalitea sa.

Foarte putina lume a avut luciditatea sa analizeze fondul afirmatiilor sale, pe care sa le aprobe sau sa le combata argumentat si civilizat.

La fel de lezati ne-am simtit si cand am vazut clipurile de prezentare de la Euro, in care romanii erau reprezentanti de niste personaje cam colorate si, aparent, interlope, pline de inele si lanturi groase la gat. Iarasi injuraturi si ofuscare.

Dar oare acesti oameni au fost inventati, nu ei sunt principalul export al Romaniei in Europa, chiar si in tari precum Finlanda care n-a mai vazut cersetori de multa vreme?

Dar cum sa nu ne suparam la aceste clipuri cand ne-am umflat orgoliul lezat, pana in varful palatelor mereu in razboi, si atunci cand italienii s-au apucat sa faca ordine printre imigrantii romani din tara lor, adica sa-i dea afara pe cei care comit infractiuni si nu au surse de venituri.

In loc sa-i preluam discret si sa-i bagam in puscarie, noi am sarit ca arsi de mila celor care comit tot felul de blestematii prin Italia, dar si prin Spania, Austria si chiar Statele Unite.

In plus, prea putina lume si-a pus problema cum am reactiona noi intr-o situatie similara?

Cum sa reactionam? Haideti sa intoacem foaia si sa ajungem la capitolul noi despre noi. Rar s-a vazut popor care sa se vorbeasca mai mult de rau, care sa se jigneasca singur mai mult, sa se lamenteze mai abitir pentru propriile defecte.

"Romanesc" a ajuns un atribut laudativ in limbajul nostru de zi cu zi numai atunci cand vine vorba de legume si fructe. In rest, tot ce e romanesc este inevitabil de proasta calitate. N-o fi si in asta o exagerare?

Mai degraba cred ca traversam, ca popor, o criza identitara in care nu suntem capabili sa gasim echilibrul. Nu suntem in stare sa ne evaluam cu obiectivitate, cu bune si cu rele, sa stim exact cine suntem, ce defecte avem si sa ni le asumam, ce calitati avem si sa fim mandri de ele.

O astfel de evaluare ne-ar arata ca poate Boloni a avut, in mare parte, dreptate, ca, poate, clipurile de prezentare de la Euro sunt rezultatul a ceea ce vad strainii pe strazile lor, iar masurile antimigratie reprezinta o reactie normala de aparare.

Dupa cum, daca am inceta sa ne injuram si sa ne denigram, cu si fara rost, noi intre noi, ca doar acasa ne pemitem orice, am depasi complexul care ne face atat de nesiguri pe ceea ce reprezentam cu adevarat si de agresivi cu orice critica din exterior.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Duminică, 28 aprilie, românii sărbătoresc Floriile. Și, tot atunci, aproape 1,8 milioane dintre ei îşi serbează onomastica. Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi...
#criza identitate, #romani, #Boloni, #Euro 2008, #nationala de fotbal , #stiri Nationala Romaniei