UE sancționează 33 de persoane și două entități legate de moartea lui Navalnîi, opozantul lui Putin

Vineri, 22 Martie 2024, ora 16:43
1158 citiri
UE sancționează 33 de persoane și două entități legate de moartea lui Navalnîi, opozantul lui Putin
Aleksei Navalnîi a murit la 47 de ani FOTO Facebook/Aleksei Navalnîi

Consiliul Uniunii Europene a decis vineri să impună măsuri restrictive împotriva a 33 de persoane şi a două entităţi legate de moartea subită într-o colonie penală strictă a politicianului rus de opoziţie Aleksei Navalnîi. Această decizie a fost luată în cadrul regimului mondial de sancţiuni al Uniunii Europene în materie de drepturi ale omului, indică un comunicat al Consiliului UE.

”Uciderea lentă a lui Aleksei Navalnîi de către regimul Kremlinului este o reamintire fermă a lipsei acestuia de respect pentru viaţa oamenilor. Sancţiunile de astăzi demonstrează hotărârea noastră de a trage la răspundere conducerea politică şi autorităţile ruse pentru încălcarea continuă a drepturilor omului în Rusia. În acelaşi timp, ştim că Putin nu este Rusia, iar Rusia nu este Putin. Vom continua să sprijinim societatea civilă şi vocile independente ale Rusiei”, a declarat Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.

Pe lista entităţilor sancţionate se află coloniile penale în care a fost ţinut Aleksei Navalnîi din iunie 2022 până la moartea sa: colonia corectivă IK-6 şi colonia corectivă maximă de securitate IK-3. Ambele colonii sunt cunoscute pentru exercitarea de presiuni fizice şi psihologice, izolare completă, tortură şi violenţă asupra deţinuţilor.

În ambele locuri, Navalnîi a suferit abuzuri, inclusiv din cauza izolării repetate într-o celulă de pedeapsă şi a unor tratamente crude, inumane şi degradante, ceea ce a dus la deteriorarea gravă a sănătăţii sale. Şeful IK-3, Vadim Kalinin, şi diverşi şefi adjuncţi ai coloniei au fost, de asemenea, sancţionaţi.

În plus, Consiliul UE a decis să includă membri ai sistemului judiciar, cum ar fi Andrei Suvorov, care l-a condamnat pe Aleksei Navalnîi la 19 ani într-o colonie cu regim special în condiţii inumane anul trecut, Kiril Nikiforov, care a respins acţiunea sa împotriva coloniei IK-6 pentru a contesta transferul său într-o celulă de pedeapsă timp de 12 zile, şi Evghenia Nikolaeva şi Natalia Dudar, care au pronunţat o serie de hotărâri împotriva opozanţilor politici, inclusiv a lui Aleksei Navalnîi, contribuind astfel la represiunea politică din Rusia.

Pe lista indivizilor sancţionaţi au fost incluşi înalţi funcţionari din sistemul penitenciar şi din cadrul Ministerului Justiţiei care fie au fost responsabili de executarea pedepselor cu închisoarea ale lui Navalnîi şi ale altor oponenţi politic, fie nu au asigurat protecţia drepturilor omului şi a drepturilor şi libertăţilor civile.

Măsurile restrictive din cadrul regimului mondial de sancţiuni al UE în materie de drepturi ale omului se aplică în prezent unui număr de 104 persoane fizice şi juridice şi unui număr de 23 de entităţi din mai multe ţări.

Persoanele incluse pe listă în cadrul regimului de sancţiuni fac obiectul îngheţării activelor, iar furnizarea de fonduri sau resurse economice, în mod direct sau indirect, către acestea sau în beneficiul lor este interzisă. În plus, persoanelor fizice incluse pe listă li se aplică o interdicţie de călătorie în UE.

UE este profund preocupată de deteriorarea continuă a situaţiei drepturilor omului în Rusia. Războiul de agresiune ilegal, nejustificat şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei a accelerat şi mai mult represiunea internă în ţară, limitând drastic libertatea de opinie şi de exprimare, precum şi libertatea mass-mediei şi introducând cenzura de război.

Uniunea Europeană continuă să condamne cu fermitate extinderea severă a legislaţiei restrictive şi represiunea sistematică şi tot mai intensă împotriva societăţii civile şi a apărătorilor drepturilor omului, precum şi reprimarea neîntreruptă a mass-mediei independente, a jurnaliştilor şi a lucrătorilor din mass-media, a membrilor opoziţiei politice şi a altor voci critice active în Federaţia Rusă şi în afara ţării.

La 19 februarie 2024, în declaraţia Înaltului Reprezentant, în numele UE, cu privire la moartea lui Aleksei Navalnîi, UE şi-a exprimat indignarea cu privire la moartea lui Navalnîi şi a reamintit condamnarea repetată a otrăvirii sale şi a acţiunilor motivate politic luate împotriva sa, inclusiv încarcerarea şi relele tratamente din sistemul penitenciar. Aceasta a subliniat că UE va depune toate eforturile pentru a trage la răspundere conducerea politică şi autorităţile ruse pentru moartea sa şi va impune sancţiuni suplimentare.

Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Un nou ajutor umanitar de 68 de milioane de euro (73 de milioane de dolari) va ajunge la palestinienii din Gaza, a anunţat vineri, 26 aprilie, Uniunea Europeană, relatează Politico....
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
#navalnii mort, #Uniunea Europeana, #sanctiuni Rusia, #sanctiuni, #colonie , #navalnii mort