Niculae Bădălău află dacă scapă sau nu din arest preventiv de Valentine's Day. Când începe procesul de trafic de influență al fostului senator FOTO

Luni, 13 Februarie 2023, ora 22:29
1856 citiri
Niculae Bădălău află dacă scapă sau nu din arest preventiv de Valentine's Day. Când începe procesul de trafic de influență al fostului senator FOTO
Niculae Bădălău, scos din sediul instanței cu duba „la scară”. FOTO: Ionuț Mureșan

Niculae Bădălău – fost vicepreședinte al Autorității de Audit din Curtea de Conturi și fost senator PSD – află marți, 14 februarie, dacă scapă sau nu de arestul preventiv din dosarul în care este acuzat de trafic de influență în legătură cu atribuirea „cu dedicație” a unui contract păgubos, pentru care acesta a intervenit pe lângă primarul unei comune din Giurgiu.

Niculae Bădălău a fost adus la Curtea de Apel București luni, 13 februarie, unde s-a judecat în spatele ușilor închise contestația formulată de fostul senator împotriva deciziei Tribunalului Giurgiu.

Judecătorul de drepturi și libertăți de acolo i-a prelungit lui Bădălău, pe 6 februarie, pentru a doua oară măsura arestului preventiv. Reamintim că acesta se află după gratii din data de 28.11.2022.

De atunci, instanțele au confirmat și au prelungit măsura arestării preventive pe numele fostului vicepreședinte al Autorității de Audit de la Curtea de Conturi, motiv pentru care Niculae Bădălău le-a cerut luni, judecătorilor de la Curte de Apel București, să-l lase în arest la domiciliu.

Pronunțarea a fost amânată pentru marți, 14 februarie, când Niculae Bădălău află dacă ajunge sau nu acasă de Valentine’s Day.

Fostul senator a fost adus cu o dubă a ANP, iar polițiștii de penitenciar au făcut totul pentru ca Niculae Bădălău să nu fie văzut nici la intrare, nici la ieșire. Peste 3 ore a stat acesta în arestul Curții de Apel București, de unde a fost scos, discret, la ora 13.13.

Niculae Bădălău a atacat la Curtea de Apel București hotărârea Tribunalului Giurgiu din data de 06.02.2023, când un judecător de drepturi și libertăți a decis următoarele:

  • Respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul apărătorilor săi, de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.
  • Respinge ca nefondată cererea formulată de inculpata Matache Elena, prin intermediul apărătorilor săi, de înlocuire a măsurii arestului preventiv (la domiciliu - n.r.) cu măsura preventivă a controlului judiciar. Î
  • Constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului preventiv a inculpatului Bădălău Niculae şi menţine măsura arestului preventiv faţă de inculpat.
  • Constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului la domiciliu luată faţă de inculpata Matache Elena şi menţine măsura arestului la domiciliu faţă de inculpată.
  • Constată că inculpaţii au avut apărători aleşi. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 06.02.2023, ora 15.20”, se arată în minuta instanței.

Începe procesul lui Bădălău la Tribunalul Giurgiu. Dosarul DNA, analizat în cameră preliminară

Pe 28 februarie 2023, la Tribunalul Giurgiu, va avea loc primul termen în procedura de cameră preliminară din dosarul în care Bădălău și complicea lui, Elena Matache, au fost trimiși în judecată de DNA pentru infracțiuni de corupție legate de atribuirea unui contract de 7 milioane de lei, din care primarului pe lângă care ar a intervenit fostul senator i-ar fi revenit un „comision” de 7%.

În procedura de cameră preliminară, desfășurată tot în ședință secretă, avocații celor doi vor încerca să obțină trimiterea dosarului înapoi la DNA pe motive ce țin de legalitatea administrării probatoriului.

Dacă dosarul trece „testul” instanței, atunci Niculae Bădălău și complicea lui vor fi judecați pe fond pentru trafic de influență și dare de mită.

Niculae Bădălău și Elena Matache au fost trimiși în judecată de DNA pe data de 16 decembrie 2022.

  • „În zilele de 09 august 2022 și 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un anumit contract unei societăți administrate de o rudă a inculpatului. Contractul viza „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă…,” fiind estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA”.
  • „În schimbul acestui „serviciu”, inculpatul ar fi promis că va determina o persoană din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), asupra căreia a lăsat să se înțeleagă că are influență, să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de primăria respectivă”, arată procurorii DNA.

Acuzațiile DNA pentru Niculae Bădălău: Lucrare „reabilitată” tot cu firma care a construit-o prost

Practic, Bădălău voia ca reabilitarea rețelei de apă să fie făcută cu aceeași firmă care a construit-o cu un an înainte, iar lucrarea avea deja nevoie de reparații.

  • „Inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit primarului mai multe sume de bani pentru ca, în schimb, acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme. În același context, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% (170.000 euro) din valoarea contractului menționat mai sus, dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obțină pentru aceeași firmă, de la primăria respectivă”.
  • „Ulterior, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă în legătură cu contractul în derulare”, mai arată procurorii DNA.

Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#niculae badalau, #trafic de influenta, #dare de mita , #justitie