Vremea se răcește în toată țara. Zonele în care meteorologii anunță lapoviță și ninsori

Luni, 06 Noiembrie 2023, ora 13:24
14369 citiri
Vremea se răcește în toată țara. Zonele în care meteorologii anunță lapoviță și ninsori
FOTO Unsplash

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, iar specialiștii anunță vreme rece, cu temperaturi care se apropie de cele normale pentru această perioadă din an. La munte se instalează iarna cu ninsori, viscol și temperaturi negative.

La altitudini mari ploile se vor transforma în lapoviţã şi ninsoare, iar întensificările de vânt vor amplifica senzația de frig și va fi viscol. Temperaturile maxime se vor încadra între 9 şi 18 grade, cu cele mai scăzute valori termice în vest, centru și nord. Primele semne de toamnă cu temperaturi în scădere și ploi pe arii extinse. La munte se intalează iarna cu ninsori, viscol și temperaturi negative.

Banat

În prima săptămână din interval vremea se va răci treptat, însă, cu toate aceste variații, valorile termice se vor situa peste normele caracteristice perioadei, cu medii ale maximelor între 12 și 20 de grade și ale minimelor între 4 și 10 grade. După această perioadă, regimul termic va avea un parcurs relativ constant, diurn mediat regional în jurul a 11 grade, iar nocturn la 2...4 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată în aproape toate zilele din perioada estimată.

Crișana

Valorile termice vor fi oscilante în prima parte a intervalului, dar se vor situa, în marea lor majoritate, peste normele caracteristice perioadei, cu medii ale maximelor între 10 și 18 grade și ale minimelor între 4 și 10 grade. A doua săptămână nu va avea variații semnificative din punct de vedere termic, astfel încât, mediat regional, temperaturile diurne vor fi de 9...11 grade, iar cele nocturne de 2...4 grade. Ploile își vor face apariția pe tot parcursul intervalului, dar se vor semnala pe arii mai extinse și mai însemnate cantitativ, cu o probabilitate mai mare în 6 și 11 noiembrie.

Transilvania

Vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod caracteristic datei în primele două zile din interval, apoi se va răci treptat, dar până în data de 13 noiembrie valorile termice se vor situa în continuare peste normal. În aceste condiții, mediile maximelor vor porni de la 16...18 grade, vor ajunge la 12...14 grade la finalul primei săptâmâni și apoi vor oscila ușor în jurul a 8 grade. Minimele vor fi între 0 și 6 grade mediat regional, cu cele mai ridicate valori în 6, 8, 9, 11 și 12 noiembrie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în 5, 7, 8, 11 și 12 noiembrie, iar în restul timpului se vor semnala cu totul izolat.

Maramureș

Temperaturile maxime vor scădea treptat pe tot parcursul intervalului de prognoză, astfel încât, de la medii de 16...17 grade în primele două zile, cu mult mai ridicate decât normalul perioadei, vor scădea la 12...14 grade până în 11 noiembrie, apoi se vor stabiliza în jurul a 8 grade. Temperaturile minime vor fi oscilante în prima săptămână, între 4 și 8 grade, iar în următoarea se vor menține la 2...4 grade, mediat regional. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată pe aproape tot parcursul intervalului, dar extinderea acestora va fi mai mare în 5 și 11 noiembrie.

Moldova

Vremea va fi deosebit de caldă în primele două zile din interval, cu medii ale maximelor de 18 grade, apoi se va răci ușor, dar maximele se vor situa în continuare peste norme, în jurul a 15 grade și abia din data de 12 noiembrie se va resimți o răcire mai accentuată, când acestea vor coborî spre 10...12 grade. Regimul termic nocturn va fi oscilant până în data de 13 noiembrie, astfel încât va avea variații între 4 și 10 grade mediat regional, apoi se va menține relativ constant la 2...4 grade. Activitatea pluviometrică va fi destul de scăzută pe parcursul intervalului, cu o probabilitate ca precipitațiile să se manifeste la nivel local doar în data de 8 noiembrie.

Dobrogea

În primele trei zile din interval, vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă, cu o medie a valorilor maxime de 22 de grade. Ulterior, deși valorile termice vor fi în scădere, vremea va fi în continuare mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă, cu medii maxime de 16...20 de grade, iar până la finalul intervalului de prognoză acestea vor coborî la 12 grade. Minimele vor fi oscilante în prima săptămână, între 8 și 14 grade, cu cele mai ridicate valori în 6, 8 și 11 noiembrie, iar în a doua se vor menține în jurul a 6 grade mediat regional. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată pe 5 și 8 noiembrie și din nou după 12 noiembrie.

Muntenia

Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme deosebit de caldă pentru utima decadă a lunii noiembrie, apoi se va răci ușor, astfel încât va fi doar cald, însă din 12 noiembrie se estimează o răcire mai accentuată, ce va persista până la finalul perioadei. În acest tablou meteorologic, temperaturile maxime vor avea valori medii de la 22 spre 12 grade și minime de la 10 până la 2 grade. Precipitațiile iși vor face apariția cu totul trecător, regimul pluviometric se va menține deficitar, dar va exista totuși probabilitatea de extindere a acestora în zilele de 8 și 13 noiembrie.

Oltenia

Vremea se va răci treptat pe tot parcursul intervalului. Temperaturile maxime vor fi cu mult mai mari decât normele caracteristice primei decade a lunii noiembrie în primele două zile de prognoză, 21 de grade în medie, apoi, pe intervalul 6...12 noiembrie se vor situa între 14 și 16 grade, iar până la sfârșitul prognozei vor ajunge în jurul a 11 grade. Regimul termic nocturn va fi oscilant în prima jumătate a estimărilor, între 4 și 8 grade, cu cele mai mici valori pe 10 noiembrie, apoi se va stabiliza la 2...4 grade, doar cu foarte mici oscilații. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în 5, 8, 11 și 13 noiembrie, iar în restul timpului acestea se vor semnala doar trecător și cu totul izolat.

La munte

În prima săptămână de prognoză, deși valorile termice diurne vor avea o scădere treptată, se vor situa peste normele climatologice specifice primei decade a lunii noiembrie, chiar cu mult la început, astfel că mediile maximelor vor fi de la 10 spre 6 grade, însă din data de 13 noiembrie vor avea doar mici oscilații în jurul a 3 grade mediat regional. Minimele nocturne vor fi în medie între -2 și 4 grade în prima jumătate a estimărilor și ulterior vor coborî spre -4 grade. Precipitațiile se vor manifesta în mare parte a perioadei, dar probabilitatea de extindere va fi mai ridicată în 5, 8 și 11 noiembrie.

Revine vremea caldă. Prognoza meteo până la finalul lunii mai
Revine vremea caldă. Prognoza meteo până la finalul lunii mai
Meteorologii au anunțat că, în săptămânile următoare, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în unele perioade, mai ales în regiunile nordice. Veștile bune sunt și pentru...
Vreme urâtă, cu vânt și ploi în mai multe zone din țară. Va cădea și grindină
Vreme urâtă, cu vânt și ploi în mai multe zone din țară. Va cădea și grindină
Meteorologii anunţă ploi în sudul, centrul şi estul ţării, până vineri dimineaţă la ora 06.00. De asemenea, la munte, la peste 1.500 de metri altitudine, vor fi precipitaţii sub formă...
#noiembrie vremea, #prognoza meteo, #vremea , #vremea