De ce pot deveni periculoase dulciurile pentru copii de sărbători. ”Nu scrie nicăieri că trebuie să existe ciocolată în cadou”

Joi, 05 Ianuarie 2023, ora 06:09
2496 citiri
De ce pot deveni periculoase dulciurile pentru copii de sărbători. ”Nu scrie nicăieri că trebuie să existe ciocolată în cadou”
Copilul vrea ceva dulce FOTO: pixabay.com

Sărbătorile de iarnă încă nu s-au terminat. Românii mai au de trecut ”un hop”. Mulți se pregătesc deja de Sf. Ioan, iar alții, cei care sărbătoresc pe rit vechi, se gândesc la Crăciun. Sunt, așadar, noi motive de distracție, de vizite la rude și prieteni și surprize pentru cei mici.

Dulciurile sunt nelipsite în continuare de la astfel de evenimente. Fie că mergem în vizită, fie că primim oaspeți ”măcar o ciocolată” ”trebuie” să ducem sau să primim, după caz.

Medicul Șerban Damian: ”Noi trebuie să avem controlul”

Nutriționiștii îi sfătuiesc pe cei care merg în familiile cu copii să nu le înmâneze acestora direct dulciurile, ci părinților acestora sau celor care îi au în grijă. Sau să întrebe înainte dacă este în regulă să aducă aceste produse deoarece este posibil ca cei mici să sufere de diverse afecțiuni și atunci mica surpriză le-ar putea face mai mult rău.

”Soluția este să le recepționăm noi dulciurile respective și să le dăm cu măsură. Ar fi foarte util să facem niște reguli, dacă nu le avem deja. Uite, o să punem bine aceste dulciuri și le vom mânca peste câteva zile. Copiii vor uita de ele și le scoatem treptat. Pentru că dacă le lăsăm la îndemâna lor, în cel mult două zile le vor termina.

Nu spun neapărat să apelăm la înțelegerea copiilor pentru că dacă sunt mici este mai greu să facă acest lucru. Noi trebuie să avem controlul asupra dulciurilor, noi trebuie să stabilim porțiile de mâncare.

Iar dacă vorbim și despre copiii care au probleme cu greutatea, atunci ar trebui să discutăm foarte serios cu rudele sau cu cei care vin în vizită să nu aducă dulciuri pur și simplu. Nu scrie nicăieri că trebuie să existe și ciocolată în cadoul pe care îl oferim unui copil”, a explicat într-un interviu acordat Ziare.com nutriționistul sportiv dr. Șerban Damian.

Copiii copiază comportamente

Pe de altă parte, experții în psihologia copilului spun că cei mici copiază comportamentul părinților. Iar dacă aceștia primesc cu bucurie sau mănâncă în fiecare zi dulciuri, copiii lor vor face la fel.

Nu putem să ținem copiii la distanță de dulciuri și nici să le interzicem total. La un moment dat vor dori să încerce și probabil vor prefera să le consume în continuare după acea experiență. Dar dacă înlocuim multe gustări dulci cu fructe, efectul va fi unul benefic pentru ei. Scade riscul de diabet, de obezitate, de boli cardio-vasculare. Dinții nu se vor strica foarte repede și vor fi mai energici mai mult timp.

Obezitatea infantilă este o problemă care nu trebuie ignorată, explică Ana Raluca Chișu, fondator al Asociației KinetoBebe, după ce tot mai multe studii arată că atât copiii, cât și adolescenții sunt expuși unor probleme de sănătate majore mai devreme, iar sănătatea lor emoțională are de suferit, arată despreobezitate.ro.

În România, statisticile arată că prevalența supraponderalității, inclusiv obezitatea, crește odată cu vârsta copilului, ea fiind de 27,3% la copiii de 7-8 ani, de 31,4% la cei de 8-9 ani și de 34,6% la cei de 9-10 ani (European Childhood Obesity Surveillance Initiative – România, 2020). În plus, deși 34,6% din populația României este afectată de supraponderalitate, doar 1 din 4 români recunoaște și conștientizează riscurile asociate (OMS, 2022) și doar 8% dintre români mănâncă sănătos și numai 11% fac sport (INS, 2021).

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#obezitate copii, #dulciuri copii, #cadouri copii, #ciocolata copii, #dr Serban Damian nutritionist , #sanatate