Hayssam, la inchisoare - ce conditii de detentie va avea la Rahova

Marti, 23 Iulie 2013, ora 15:44
2679 citiri
Hayssam, la inchisoare - ce conditii de detentie va avea la Rahova

Omar Hayssam a fost transferat la Penitenciarul Rahova si, dupa 21 de zile pe care si le va petrece intr-o celula de carantina, timp in care i se vor face teste psihologice si analize medicale, i se va stabili oficial regimul de detentie in care va executa cei 20 de ani de inchisoare.

Legea spune ca, pentru asemenea pedeapsa (mai mare de 15 ani - n. red.), Hayssam, ar trebui sa fie inchis intr-un regim de maxima securitate.

Ce inseamna maxima securitate?

Potrivit Administratiei Nationale a Penitenciarelor, regimul de maxima siguranta consta in "asigurarea unor masuri stricte de paza, supraveghere si escortare, restrangerea libertatii de miscare a persoanelor private de libertate, mentinerea ordinii si disciplinei, concomitent cu desfasurarea unor activitati educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologica si asistenta sociala, care sa dea posibilitatea trecerii in regimul de executare imediat inferior ca grad de severitate".

Cazarea si amenajarea spatiului de detentie

Hayssam ar urma sa stea singur intr-o camera amenajata asemanator cu celelalte spatii de cazare, asigurandu-se iluminatul natural, aerisirea, incalzirea, apa potabila si alte dotari necesare igienei individuale.

El ar putea fi cazat in comun, atunci cand starea de sanatate sau participarea la diferite programe de influentare a comportamentului o impun, cu conditia ca numarul persoanelor in incapere sa nu fie mai mare de 10.

Sectiile, camerele si locurile unde si-ar desfasura diferite activitati vor fi permanent inchise si asigurate.

Programul zilnic

Acesta este riguros stabilit si "cuprinde activitati administrative, lucrative, plimbare, asistenta medicala, activitati de educatie si interventie psihosociala, asistenta religioasa si timp de odihna".

Astfel, sirianul va putea desfasura, in limita a minimum 3 ore, activitati de educatie si interventie psihosociala, sportive si religioase.

Hayssam va servi masa in camerele de detinere sau in spatii special amenajate.

"Asistenta medicala se asigura de personal medical anume desemnat, in spatii amenajate, de regula in interiorul sectiei de maxima siguranta. La solicitarea personalului medical, asistenta medicala poate fi acordata in prezenta personalului de paza", potrivit ANP.

Totodata, Hayssam se va putea plimba, cel mult 2 ore pe zi, in curti special amenajate in aer liber. De asemenea, sirianul va putea munci in penitenciar.

"Persoanele private de libertate care au o comportare buna si respecta regulile de ordine interioara pot presta o munca, daca sunt apte, in grupuri mici, in interiorul locului de detinere, in spatii prevazute cu dispozitive de inchidere sigure si sub supraveghere permanenta", se arata in regulament.

Deplasarea si vizita

Deplasarea in exteriorul locului de detinere, la organele judiciare, spitale, precum si transferarea la un alt loc de detinere se realizeaza in mijloace de transport special amenajate, separat de alte categorii de persoane, acestora aplicandu-li-se mijloace de imobilizare, in cazuri justificate, prin decizie a directorului unitatii.

La iesirea si intrarea in camera de detentie, Hayssam va fi supus, in mod obligatoriu, perchezitiilor corporale.

Dreptul la vizita se acorda in spatii special amenajate, prevazute cu dispozitive de separare. Daca va avea un comportament bun, vizita s-ar putea desfasura fara dispozitiv de separare.

Omar Hayssam a fost transferat la Penitenciarul Rahova, a anuntat oficial Administratia Nationala a Penitenciarelor. Omar Hayssam are de ispasit si o pedeapsa de 20 de ani de inchisoare pentru rapirea jurnalistilor romani in Irak si ar putea fi inchis intr-un penitenciar de maxima siguranta, cel mai probabil la Giurgiu. De asemenea, acesta mai are o condamnare de 16 ani de inchisoare in dosarul Volvo Truck si inca una de trei ani in dosarul "Foresta Nehoiu". Toate aceste condamnari sunt definitive.

Omar Hayssam a mai primit si o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru trecerea frauduloasa a granitei, dar sentinta judecatorilor nu este definitiva in acest caz.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Hayssam inchisoare Rahova, #Hayssam inchisoare maxima securitate, #omar hayssam terorism , #inchisoare