ONU acuză că deținuții din Gaza sunt bătuți, legați la ochi și ținuți în scutece. „Erau în mod clar vizibil şocaţi”

Vineri, 19 Ianuarie 2024, ora 15:40
1449 citiri
ONU acuză că deținuții din Gaza sunt bătuți, legați la ochi și ținuți în scutece. „Erau în mod clar vizibil şocaţi”
ONU acuză Israelul că umilește deținuții din Gaza FOTO: Pixabay

ONU a acuzat vineri, 19 ianuarie, Israelul că maltratează deţinuţii palestinieni din Gaza, spunând că a întâlnit bărbaţi care au povestit că au fost încarceraţi săptămâni întregi, au fost bătuţi şi legaţi la ochi, iar unii au fost eliberaţi doar purtând nişte scutece, relatează Reuters.

Ajith Sunghay, oficialul ONU pentru drepturile omului în Gaza, a declarat reporterilor că nu este clar exact câţi bărbaţi au fost reţinuţi de Israel de când a început operaţiunea militară în Gaza ca răspuns la atacurile ucigaşe ale Hamas din 7 octombrie, dar estimează că numărul acestora se ridică la câteva mii.

"Aceştia sunt bărbaţi care au fost reţinuţi de forţele de securitate israeliene în locaţii necunoscute pentru o perioadă cuprinsă între 30 şi 55 de zile", a declarat Sunghay reporterilor de la Geneva cărora li s-a adresat prin legătură video din Gaza.

El a spus că tocmai s-a întâlnit cu deţinuţi eliberaţi în enclava asediată. "Există relatări despre bărbaţi care sunt eliberaţi ulterior, dar numai în nişte scutece, fără nicio îmbrăcăminte adecvată pe această vreme rece", a menţionat el.

Biroul purtătorului de cuvânt al armatei israeliene declarase anterior că forţele israeliene operează "pentru a dezmembra capacităţile militare ale Hamas" şi pentru a salva ostaticii capturaţi de gruparea militantă palestiniană. Deţinuţii au fost trataţi în conformitate cu dreptul internaţional şi li s-a cerut adesea să-şi predea hainele pentru a se asigura că nu poartă arme sau explozibili, a precizat biroul.

Rugat să explice mai detaliat de ce unii dintre deţinuţii eliberaţi purtau scutece, Sunghay a spus: "Nu ştim exact de ce li s-au pus scutece şi au fost trimişi afară, dar erau în mod clar vizibil şocaţi şi chiar răvăşiţi când i-am întâlnit".

Televiziunea israeliană a difuzat în decembrie imagini cu bărbaţi palestinieni din Gaza dezbrăcaţi până la lenjeria intimă. Imaginile care au circulat şi pe reţelele sociale au atras condamnări din partea oficialilor palestinieni, arabi şi musulmani. La vremea respectivă, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a declarat că imaginile înfăţişau "bărbaţi de vârstă militară care au fost descoperiţi în zone pe care civilii ar fi trebuit să le evacueze cu săptămâni în urmă".

Copilul palestinian salvat din burta mamei decedate a murit în spitalul din Gaza. „Familia este complet distrusă”
Copilul palestinian salvat din burta mamei decedate a murit în spitalul din Gaza. „Familia este complet distrusă”
Un copil palestinian prematur salvat din pântecele mamei sale la scurt timp după ce femeia a fost ucisă într-un atac aerian israelian a murit, a declarat unchiul copilului, conform The...
Israelul dă o „ultimă șansă” acordului pentru ostatici înaintea atacului asupra orașului Rafah VIDEO
Israelul dă o „ultimă șansă” acordului pentru ostatici înaintea atacului asupra orașului Rafah VIDEO
Israelul vede cele mai recente eforturi de a obţine o încetare a focului şi un acord pentru ostatici în războiul din Gaza ca pe o „ultimă şansă” înaintea atacului planificat asupra...
#ONU, #Razboi Israel Gaza, #acuza, #ostatici gaza, #batuti, #umiliti, #scutece, #armata israeliana , #ONU