Secretarul general al ONU: Consiliul de Securitate "nu a fost capabil să acţioneze” în războaiele din Ucraina și Israel

Luni, 26 Februarie 2024, ora 13:02
1490 citiri
Secretarul general al ONU: Consiliul de Securitate "nu a fost capabil să acţioneze” în războaiele din Ucraina și Israel
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres Foto: X/António Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a afirmat luni, 26 februarie, că Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit să reacţioneze adecvat la conflictul din Fâşia Gaza între Israel-Hamas şi la invazia rusă în Ucraina, informează Reuters.

În faţa Consiliului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, la Geneva, Guterres a afirmat că autoritatea Consiliului a fost subminată de războaiele respective.

Forul de conducere al ONU a intrat adesea în blocaje şi "nu a fost capabil să acţioneze în privinţa problemelor de pace şi securitate poate cele mai semnificative din vremea noastră".

"Lipsa de unitate a Consiliului privind invazia Rusiei în Ucraina şi privind operaţiunile militare ale Israelului în Gaza după atacurile teroriste îngrozitoare ale Hamas din 7 octombrie i-a subminat grav şi poate fatal autoritatea", a avertizat secretarul general.

El consideră că este nevoie de o "reformă serioasă" a componenţei şi a metodelor de lucru ale Consiliului de Securitate.

Statele Unite şi-au exercitat din nou săptămâna trecută dreptul de veto împotriva unei rezoluţii a Consiliului, blocând astfel cererea acestuia de a se conveni imediat un armistiţiu umanitar în Gaza. A fost a treia oară din 7 octombrie când SUA, în calitate de membru permanent al Consiliului, a împiedicat astfel adoptarea unei rezoluţii.

Se apreciază că în oraşul Rafah de la frontiera Fâşiei Gaza cu Egiptul sunt înghesuiţi în corturi şi alte adăposturi improvizate circa 1,5 milioane de palestinieni, majoritatea refugiaţi din nordul teritoriului controlat de Hamas, pentru a scăpa de ofensiva israeliană.

Guterrres a descris localitatea drept centrul operaţiunii de asistenţă umanitară în Gaza şi a arătat că un asalt israelian cu toate mijloacele ar avea consecinţe dezastruoase: "nu ar fi doar înspăimântător pentru peste un milion de civili palestinieni; ar pecetlui soarta programelor noastre de asistenţă".

Conform datelor şi unor oficiali din cadrul ONU, livrările de ajutoare prin Egipt spre Gaza s-au redus, iar dispariţia securităţii îngreunează tot mai mult distribuirea alimentelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Liderul sârbilor bosniaci amenință cu secesiunea din cauza unei rezoluții ONU: ”Nu mai dorim să împărţim nici măcar aerul”
Liderul sârbilor bosniaci amenință cu secesiunea din cauza unei rezoluții ONU: ”Nu mai dorim să împărţim nici măcar aerul”
Preşedintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat marţi, 23 aprilie, că această entitate a sârbilor se va separa curând de Bosnia-Herţegovina dacă Adunarea Generală a ONU va...
SUA și Ucraina lucrează la un acord de securitate bilateral. Mesaj puternic pentru Putin
SUA și Ucraina lucrează la un acord de securitate bilateral. Mesaj puternic pentru Putin
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că țara sa și Statele Unite ale Americii au "început să lucreze la un acord de securitate" bilateral, relatează AFP. "Echipele noastre...
#ONU, #Antonio Guterres secretar ONU, #Consiliu, #blocat, #conflict Gaza, #razboi Ucraina , #ONU