Șeful de OPC care bulversează urmăritorii pe Facebook cu poze misterioase: ”Nu putem da detalii”

Miercuri, 21 Decembrie 2022, ora 22:49
8647 citiri
Șeful de OPC care bulversează urmăritorii pe Facebook cu poze misterioase: ”Nu putem da detalii”
Recipient cu icre expirate din 2020 publicat pe pagina de Facebook a șefului OPC Muntenia FOTO / Facebook Ion Iordăchescu

O serie de fotografii care par a fi făcute în bucătăriile unor restaurante sau în depozitele unor magazine apar, începând cu data de 13 decembrie 2022, pe pagina de Facebook a lui Ion Iordăchescu, șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia.

Imaginile sunt însoțite de explicații sumare din care urmăritorii paginii ar trebui să deducă faptul că în restaurantele controlate, probabil din zona Valea Prahovei, au fost descoperite probleme serioase din punct de vedere al calității serviciilor oferite clienților.

Doar studiind cu atenție fotografiile făcute publice de șeful comisarilor OPC Muntenia, se poate observa că unele dintre alimentele ambalate/congelate sunt expirate de ani de zile. Această informație poate fi dedusă doar dacă citești datele de pe eticheta produselor.

Într-o primă postare din data de 13 decembrie 2022, aflăm că echipe OPC au demarat celebrul ”comisariat de iarnă” pe Valea Prahovei și că au fost descoperite nereguli încă din prima zi de control.

”Ieri, 12.12.2022, am început coordonarea Comandamentului de iarnă Valea Prahovei. Deși s-au făcut acțiuni de consiliere și prevenție, unii operatori economici încă nu înțeleg să respecte drepturile noastre, ale consumatorilor. Pentru aceștia toleranța noastră va fi 0. Voi reveni cu rezultate pe parcursul desfășurării acțiunilor de control”, este textul care însoțește un prim calup de fotografii.

Una dintre aceste imagini surprinde în prim plan capacul unui borcan pe care se vede lipită o etichetă din care reiese că în respectivul recipient se află icre expirate din iunie 2020, într-o altă fotografie, bacon expirat din octombrie 2022, apoi pulpe expirate din noiembrie 2011. Nicio altă informație în plus sau măcar un indiciu cu referire la locul în care aceste alimente au fost depistate de inspectorii OPC, nici dacă este restaurant, nici dacă este magazin alimentar, pensiune sau hotel și nici măcar numele stațiunii.

Astfel de postări, care conțin doar fotografii din bucătării mizerabile sau din depozite unde alimentele sunt ținute în condiții îndoielnice au fost publicate și în data de 20 decembrie pe aceeași pagină de Facebook a șefului OPC Muntenia.

Contactat telefonic, comisarul șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia, Ion Iordăchescu, a confirmat că într-adevăr în aceste zile mai multe echipe de inspectori OPC se află în control în stațiunile de pe Valea Prahovei, dar a precizat că ”un bilanț” al verificărilor va fi făcut public pe 15 ianuarie 2023.

”Nu vă putem spune în acest moment de unde sunt exact fotografiile pentru că nu am definitivat controalele”, a explicat Ion Iordăchescu.

Întrebat dacă poate preciza măcar numele stațiunii unde au fost descoperite neregulile în legătură cu care își avertizează urmăritorii paginii de Facebook, șeful OPC Muntenia a precizat că cele mai multe sunt din centrul stațiunii Sinaia, dar și din Bușteni.

”Au fost unele restaurante închise, altele oprite temporar, dar deocamdată nu putem da detalii până nu definitivăm controalele”, a precizat Ion Iordăchescu.

Acesta susține că cel mai mult a fost surprins de faptul că, în ciuda faptului că operatorii din turism și alimentație publică din zona Valea Prahovei au fost înștiințați că urmează controale și chiar au fost organizate întâlniri informative cu aceștia, mulți dintre ei nu și-au făcut ”curățenie” în spațiile de lucru sau de depozitare.

”Am făcut activități de prevenție, adică am fost pe teren fără să-i amendăm, doar să le atragem atenția. Totdeauna au justificări ei. Ba că e de vină angajatul, ba că vinovat e bucătarul, că a uitat de ele, tot felul de explicații puerile”, a concluzionat Ion Iordăchescu.

Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#OPC, #inspectori OPC amenda, #controale anpc, #Sinaia, #restaurante, #mancare, #expirate , #stiri sociale