Care sunt cele mai scumpe oraşe din lume. Mai multe zone din Europa au prins loc în top

Vineri, 09 Iunie 2023, ora 07:46
3874 citiri
Care sunt cele mai scumpe oraşe din lume. Mai multe zone din Europa au prins loc în top
New Yorkul este în vârf FOTO Pixabay

Hong Kong a fost devansat de New York, ca cel mai scump oraş la nivel global pentru expaţi, după patru ani în care s-a aflat pe prima poziţie.

Cea mai recentă cercetare privind costul vieţii realizată de ECA International a întocmit un clasament cu 207 oraşe pe baza unui coş de bunuri şi servicii de zi cu zi, achiziţionate în mod obişnuit.

Coşul include alimente, utilităţi, transport public şi nevoi de bază, cum ar fi bunurile de uz casnic.

Cercetarea îşi propune să ajute organizaţiile să calculeze alocaţiile pentru costul vieţii pentru cesionari, a spus compania de date.

”Hong Kongul a scăzut în clasamentul nostru, deoarece creşterea preţurilor bunurilor şi serviciilor de zi cu zi a fost temperată de scăderea costurilor de cazare în oraş”, potrivit raportului.

Totuşi, Hong Kongul şi-a păstrat poziţia de cea mai scumpă locaţie din Asia.

”Costurile pentru bunuri şi servicii în Hong Kong au crescut la niveluri maxime de mai mulţi ani, arătând că oraşul nu a fost ferit de valul de inflaţie pe care l-am văzut în întreaga lume în ultimul an”, a declarat Lee Quane, director regional pentru Asia la ECA Internaţional.

”În ciuda acestui fapt, Hong Kongul a scăzut în clasamentul nostru, deoarece creşterea preţurilor bunurilor şi serviciilor de zi cu zi a fost temperată de scăderea costurilor de cazare în oraş.”

Hong Kong-ul şi-a majorat ratele dobânzilor ipotecare pentru a ţine pasul cu Rezerva Federală a SUA – iar preţurile locuinţelor au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, în octombrie, pe măsură ce costurile împrumuturilor au urcat.

Raportul se bazează pe informaţiile colectate în martie, din 207 oraşe din 120 de ţări.

Locuitorii din Hong Kong au părăsit oraşul în masă anul trecut, din cauza restricţiilor Covid-19 şi a ceea ce ei văd ca o erodare a normelor democratice.

Singapore urcă în clasament

A doua cea mai scumpă locaţie din Asia este Singapore, care a urcat cu opt locuri faţă de clasamentul de anul trecut.

Singapore este, de asemenea, a cincea cea mai scumpă locaţie la nivel global, arată sondajul, marcând pentru prima dată când se ridică în primele cinci poziţii.

Această ascensiune a fost determinată în primul rând de ”costurile de cazare în creştere rapidă”, potrivit ECA.

Un raport recent al Centrului pentru Locuinţe din Asia Pacific al Institutului Urban Land (ULI) a constatat că locuinţele private de închiriat din Singapore au avut cea mai mare chirie lunară din Asia Pacific, la 2.600 de dolari, ”depăşind cu mult” alte oraşe.

Relaxarea mai devreme a restricţiilor legate de Covid-19 în Singapore a condus la creşterea cererii de locuinţe închiriate, care ”nu a fost egalată” cu o creştere a ofertei, a spus Quane.

Cu toate acestea, Singapore este una dintre puţinele locaţii din Asia care a urcat în clasament în acest an.

Aproape toate oraşele din Asia incluse în sondaj au scăzut în clasament, se arată în raport, invocând ”rate mai scăzute ale inflaţiei în comparaţie cu alte regiuni” care au fost sondate.

”[Acest lucru] a indicat că expaţii vor găsi viaţa în oraşele asiatice relativ mai ieftină decât în restul lumii, în ultimul an”, se arată în raport.

Cele mai scumpe oraşe din Asia pentru expaţi sunt Hong Kong, Singapore, Seul, Tokyo, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen, Beijing, Taipei şi Yokohama

De exemplu, oraşe chineze precum Shanghai şi Guangzhou au ieşit din top 10 la nivel global şi acum se clasează pe locul 13 şi pe locul 14 cel mai scump oraş din lume.

”Ieşirea relativ târzie a Chinei din restricţiile legate de Covid-19 a avut un impact asupra economiei sale. Yuanul este mai slab faţă de dolarul american decât anul trecut, ceea ce duce la costuri mai mici în oraşele sale”, a explicat Quane.

În mod similar, deprecierea monedei a contracarat” ratele inflaţiei în oraşele japoneze, iar Tokyo, care a fost în primele cinci oraşe la nivel global în ultimii cinci ani, a coborât cu cinci locuri, pe locul 10, a spus ECA.

”Scăderea Tokyo în clasamentul nostru îl face să fie o locaţie relativ mai ieftină în comparaţie cu ultimii ani. Cu toate acestea, pentru companiile care îşi mută personalul din Japonia... [înseamnă] că companiile ar putea fi nevoite să plătească mai mult pentru a se asigura că puterea de cumpărare a angajaţilor lor este protejată în timp ce se află în străinătate”, a explicat Quane.

New Yorkul este în vârf

În SUA, poziţiile tuturor oraşelor au crescut în acest an din cauza forţei dolarului american şi ”a creşterilor semnificative” ale costurilor de închiriere, se arată în raport.

Potrivit sondajului, New York a urcat cu un loc, pe prima poziţie, în timp ce San Francisco a urcat cu patru locuri, de pe locul 11 pe locul 7.

Cele mai scumpe oraşe pentru expaţi la nivel global sunt New York, Hong Kong, Geneva, Londra, Singapore, Zurich, San Francisco, Tel Aviv, Seul şi Tokyo.

Pe de altă parte, tendinţele în rândul capitalelor europene au fost ”mixte”, a adăugat acesta. În timp ce Geneva şi Londra şi-au păstrat poziţiile, oraşele norvegiene şi suedeze au scăzut cu o medie de 10 locuri din cauza ”monedelor slăbite”.

Eveniment Quarterly Report

Turcia și Israel dau un semnal puternic de încălzire a relațiilor. Erdogan și Netanyahu s-au întâlnit la New York
Turcia și Israel dau un semnal puternic de încălzire a relațiilor. Erdogan și Netanyahu s-au întâlnit la New York
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-au întâlnit marţi, la New York, întrevedere ce marchează o piatră de hotar majoră, în contextul în...
Mii de activiști pentru climă au protestat la New York, înainte de deschiderea oficială a Adunării Generale a ONU
Mii de activiști pentru climă au protestat la New York, înainte de deschiderea oficială a Adunării Generale a ONU
Zeci de mii de persoane au manifestat duminică pe străzile New Yorkului, cerând mai multe măsuri împotriva schimbărilor climatice, cu două zile înainte de deschiderea oficială a Adunării...
#orase scumpe, #expati, #New York , #stiri internationale