De ce i-a sunat Putin pe liderii din Orientul Mijlociu? Motivul neștiut dezvăluit de israelieni

Vineri, 30 Iunie 2023, ora 01:11
7442 citiri
De ce i-a sunat Putin pe liderii din Orientul Mijlociu? Motivul neștiut dezvăluit de israelieni
Putin împreună cu șeciul Emiratelor Arabe Unite FOTO: JPost

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit cu președintele Iranului și cu cel al Emiratelor Arabe Unite în urma rebeliunii Wagner condusă de Evgheni Prigojin din weekendul trecut. Decizia liderului de la Kremlin de a suna lideri din Orientul Mijlociu dezvăluie faptul că el vede în continuare regiunea ca un jucător cheie în obiectivele politice ale Rusiei, ci și pentru lume în general, susține presa din Israel.

Acest lucru este în contrast cu unele analize politice care sugerează că Orientul Mijlociu nu mai prezintă interes pentru Occident și că SUA și alții se îndepărtează de regiune după decenii de implicare, potrivit Jerusalem Post.

De ce i-a sunat Putin pe iranieni după revolta declanșată de forțele lui Wagner? Rusia achiziționează tehnologie de drone din Iran și a folosit drone iraniene pentru a viza atacuri în Ucraina. Rusia a lucrat, de asemenea, cu Iranul în alte probleme, cum ar fi, uneori, interferența Teheranului în discuțiile cu Occidentul pe probleme nucleare.

Următoarea mutare a lui Putin: Ce se ascunde în spatele avionului special al Rusiei trimis în secret la Washington

Este demn de remarcat faptul că în urmă cu mai bine de un deceniu, în timpul administrației Obama, a existat o viziune clară asupra modului în care Rusia și Iranul erau conectate. În acei ani, exista dorința de a reduce tensiunile dintre SUA și Rusia pentru a folosi Moscova ca un fel de punte către Iran. Au existat și teoreticieni la Washington care credeau că Rusia și SUA ar putea lucra împreună pentru a echilibra relația cu China.

În același timp, alții au susținut folosirea Turciei pentru a echilibra Iranul și Rusia. Inutil să spunem că nimic din toate acestea nu a funcționat. Fantezia cooperării cu Rusia a dus la prima invazie a Ucrainei de către Rusia în 2014 și probabil a încurajat Rusia să intervină în Siria.

Pentru Moscova, Iranul este de mare importanță. Putin a vorbit cu președintele iranian Ibrahim Raisi după rebeliune și a discutat probleme legate de Caucaz și, de asemenea, procesul de la Astana în ceea ce privește Siria. „Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a prezentat un raport despre recenta rebeliune armată din această țară și a declarat că Rusia a acționat cu putere împotriva acestei rebeliuni”, a scris mass-media din Iran. Liderii au discutat despre un coridor comercial nord-sud și au discutat, de asemenea, despre comerțul bilateral și Siria.

Putin a vorbit și cu președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Zayed, a informat luni Kremlinul. „După ce a primit informații exhaustive, liderul din Emirate și-a declarat deplin sprijinul pentru acțiunile conducerii ruse”, a spus Kremlinul într-un comunicat. Comerțul și alte legături au fost pe ordinea de zi în discuții.

Statele Unite le-au găsit și în gaură de șarpe: Grupuri ascunse care finanțau ilegal Wagner lovite în plin de Washington

Cele două apeluri reprezintă modul în care Moscova continuă să privească Orientul Mijlociu ca un jucător cheie în obiectivele sale politice. În plus, critica Ucrainei față de Israel din ultima săptămână pentru că nu a oferit mai mult sprijin pentru tehnologia de apărare Kievului ilustrează, de asemenea, cât de mult contează regiunea.

Ucraina nu a criticat Brazilia, Africa de Sud sau multe alte state din lume cu privire la nevoia de apărare și sprijin aerian. Acest lucru se datorează faptului că, deși multe țări din lume pot avea economii mari, multe dintre ele nu fabrică radare de ultimă generație și apărare antiaeriană sau alte tehnologii care vor fi de folos în conflict.

Relevanța Orientului Mijlociu este legată de problemele comerciale și de apărare. Acest lucru se datorează faptului că Orientul Mijlociu a fost un teren de testare pentru noi tehnologii de apărare încă de la începuturile Războiului Rece. Apărarea antiaeriană, tancurile, rachetele, dronele și alte tehnologii au fost toate dovedite în luptă în regiune. Iranul a dezvoltat drone în regiune pentru a viza Arabia Saudită, Israelul și altele; iar apoi le-a trimis în Rusia.

Sistemul Iron Dome a fost dezvoltat pentru a opri tirurile de rachete susținute de Iran din Liban și Gaza. Ucraina vrea acum Iron Dome. Țările europene se grăbesc să achiziționeze noi tehnologii de apărare și se uită către Orientul Mijlociu pentru a vedea ce funcționează. Turcia a dezvoltat drone armate ieftine și a folosit Siria și Irakul ca zonă de testare pentru a crește vânzările. Toate acestea sunt o dovadă că, deși unii factori de decizie politică vor să termine relația cu Orientul Mijlociu, regiunea atrage încă.

Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#orientul mijlociu, #Putin Iran negocieri program nuclear, #Rusia Iran, #Rusia drone, #rusia emiratele arabe, #Emiratele Arabe Unite, #sua orientul mijlociu , #stiri Vladimir Putin